King Kenny fyller 70 år!

Bild till nyheten King Kenny fyller 70 år!
En av Liverpool Football Clubs allra största profiler, Sir Kenny Dalglish, fyller 70 år idag.

4 mars 1951 föddes en skotsk grabb som skulle komma att bli en av Liverpool Football Clubs största legendarer någonsin. Sir Kenny Dalglish har idag hunnit bli 70 år gammal och vi riktar från supporterklubbens håll ett stort grattis till "King Kenny"!

Dalglish har representerat Liverpool i över 800 matcher som spelare och tränare och har bidragit till smått otroliga 33 titlar.

Skotten kom till Merseyside för första gången redan som 15-åring för ett provspel inför ögonen på den legendariske Bill Shankly, men det skulle dröja 11 år och en framgångsrik period i Celtic innan han 1977 faktiskt värvades av Liverpool. Klubben var ute efter en ersättare till Kevin Keegan och valet föll på Dalglish som med prislappen på £440 000 blev den dittills dyraste brittiska värvningen någonsin.

Succén var omedelbar - 26-åringen sköt hem Europacupen till "The Reds" och kom etta i den interna skytteligan. Med sin ikoniska målgest med armarna i luften blev han snabbt nye "King of the Kop".

Det var inte bara debutsäsongen som blev lyckad för anfallaren som totalt noterades för 515 framträdanden och 172 mål, siffror som gav honom den högsta av status bland fansen.

Som om den framgångsrika spelarkarriären inte vore nog tog Dalglish 1985 över som manager för klubben, blott 34 år gammal. Den unga åldern för en manager stoppade dock inte skotten - redan under första säsongen vid tränarbänken ledde han laget till ligatiteln och en FA-cuptitel, vid båda tillfällena drog de det längsta strået gentemot lokalrivalen Everton.

När han 1991 lämnade uppdraget, en mycket uppmärksammad händelse som du kan läsa mer om här, hade ytterligare två ligatitlar och en FA-cuptitel adderats till prisskåpet. 2011 gjorde han comeback under en period på ett år där de rödklädda tog hem en ligacuptitel.

Ännu en viktig aspekt att ta med sig när det gäller Dalglish är hans arbete omedelbart efter Hillsborough-katastrofen och därefter i jakten på rättvisa för de 96 och dess familjer. Det är något som gör att han inte bara är en ikon i fotbollsklubben Liverpool utan även staden. 

Återigen, ett stort grattis till en av Liverpools allra största. Ha den äran, Sir Kenny Dalglish!

Här kan du fira 70-årsdagen genom att njuta av en skotsk målkavalkad:

Dalglish Liverpoolkarrirär i siffror:

Spelare: 1977-1990

Tränare: 1985-1991, 2011-2012

Matcher som spelare: 515

Mål: 172

Tröjnummer: 7

Matcher som tränare: 307

Segrar: 187

Oavgjorda: 78

Förluster: 42

Titlar som spelare och tränare: 33 (9 ligatitlar, 3 FA-cuptitlar, 5 Ligacuptitlar, 3 Europacuptitlar, 2 UEFA Supercuptitlar, 11 Community Shield.

Källa: Liverpoolfc.com


15 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer