The Beatles

The Beatles bestod av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr. Gruppen bildades vid Quarry Bank School i Liverpool 1957 och hette först The Quarry Men. 1960 bytte man namn till The Beatles.
De närmaste åren spelade man ofta på legendariska klubben The Cavern i Liverpool men även bl a i Hamburg där gruppen 1961 också gjorde sina första skivor.

Avgörande händelser var att Beatles i januari 1962 fick Brian Epstein som manager och ännu mer att George Martin i juni samma år blev gruppens producent. Sommaren 1962 spelade man in sina första ”riktiga” skivor i Abbey Road Studios i London.

1963 slog gruppen igenom över hela Europa med " She loves you". I oktober 1963 gjorde dom sin första utlandsturné, till Sverige (bl a spelade dom i Borås, Eskilstuna , i Nya Aulan i Karlstad och på Nalen i Stockholm).
Man framträdde också i TV, ett inslag som ofta repriseras i SVT. Beatles återvände till Sverige en gång. Det var i juli 1964 då gruppen gav två konserter på Johanneshovs isstadion.

I början av 1964 kom det stora genombrottet även i USA. The Beatles var nu plötsligt världens mest kända popmusikartister och hade enorm och aldrig tidigare skådad påverkan på ungdomen, modet och övrig populärkultur.

De närmaste åren utgav gruppen en rad skivor och gjorde flera stora turnéer men redan i augusti 1966 genomfördes den sista konserten (i San Francisco).
Beatles fortsatte dock ge ut skivor ända fram till i början av 1970 då gruppens upplösning tillkännagavs. Medlemmarna inledde solokarriärer.

John Lennon sköts i New York 1980 och George Harrison utsattes för ett mordförsök i sitt hem i södra England på nyårsafton 1999. George avled 2001 på grund av sjukdom, cancer.
Den ende beatlesmedlemmen som fortfarande åtminstone delvis bor i Liverpool är Paul McCartney som har ett hus i Heswall på Wirral-halvön, tvärs över Merseyfloden från centrum (precis intill ett hus han köpte till sin pappa genombrottsåret 1964).

I oktober 2002 visades McCartneys konst för första gången offentligt på ett galleri i hemstaden Liverpool. McCartney har också skrivit det klassiska musikverket Liverpooloratoriet (1992) med utgångspunkt från sin egen uppväxt i staden på 40- och 50-talen. Den uppfördes i den stora och pampiga Liverpool Cathedral.

Cavern City Tours, samma företag som ordnar Beatlesfestivalen med kongressen och samarbetar runt Mathew Street Festival (sista helgen i augusti), kör också guidade beatlesturer, Magical Mystery Tour, till platser av betydelse i Beatleshistorien. Här får man åka på Penny Lane, se Strawberry Fields, vandra genom arbetarkvarteren till huset där George Harrison föddes och lära sig mycket om staden Liverpool i allmänhet. En både rolig och intressant upplevelse.