Boot Room

Boot Room

* Boot Room, tidigt 80-tal. Ronnie Moran, Bob Paisley, Joe Fagan, Roy Evans, Tom Saunders, John Bennison.
 

Liverpools legendariska Boot Room var ett trångt litet rum i Anfields korridorer där spelarna i första hand förvarade sina fotbollsskor.

Men framför allt var det en plats där klubbens coacher och ledare slog sig ner på pallar och drickabackar, smuttade på en whisky eller någon öl och diskuterade träningspass, taktik och hur man skulle knäcka nästa motståndare. 

Härinne lade man grunden till många av klubbens fantastiska framgångar och stakade ut framtidens mål.

Originalmedlemmarna var förstås Bill Shankly, Bob Paisley och Joe Fagan i slutet av 50-talet, men i detta rum kom och gick andra viktiga personer som inte alltid fått de stora rubriker som de kanske hade förtjänat.

Här nedan följer en kort presentation av dessa fotbollshjärnor.

Boot Room revs 1992 och renoverades om till pressrum.

Ronnie Moran (1934-2017)

En av klubbens trotjänare och viktigaste ledare genom tiderna. 

Den tuffe scousern var proffs i 14 säsonger innan Bill Shankly erbjöd honom en plats i "the backroom staff".

Jobbade därefter i klubbens kulisser under mer än 30 år som massör, reservlagsmanager, A-lagscoach, assisterande manager och caretaker-manager (1991 då Dalglish hoppade av samt 1992 då Souness hjärtopererades).

En högröstad och krävande coach av den gamla stammen som alltid såg till att hålla stjärnorna nere på jorden. 

Klassisk är kommentaren till en 18-årig Robbie Fowler efter att han gjort fem mål i sin andra match för klubben. 

"Du skulle ha gjort sju, son!"

Många är spelarna som har "Bugsy" att tacka för sina framgångsrika karriärer.

Fick vid ett tillfälle erbjudande att ta över som manager permanent, men avböjde. Ronnie föredrog att vara "one of the lads" och utföra sina sysslor lite i skymundan.

Upplevde klubbens alla enorma framgångar från ledarbänken från Bill Shankly fram till pensioneringen 1998 under Roy Evans och Gerard Houllier.

* Tom Saunders längst till höger på bilden.

Tom Saunders (1921-2001)

"Onkel Tom" var den ende av medlemmarna i Boot Room som hade den tjusiga titeln 'certifierad fotbollscoach'  och han tjänstgjorde för klubben i över 30 år i olika positioner. 

Saunders intresserade sig tidigt för skolfotboll och var även manager för Liverpool Schoolboys innan han befordrades till tränare för England Schoolboys under en tioårsperiod.

Saunders anställdes som ungdomsansvarig av Shankly 1968, vilket ansågs som banbrytande i engelsk fotboll på den tiden. Han upptäckte och hjälpte fram åtskilliga lokala spelare till A-laget från 1970 till 1986, spelare som David Fairclough, Sammy Lee, Jimmy Case och Steve Heighway. 

Saunders var också den som skickades iväg för att spionera på motståndarna i Europa och sammanställde omfattande rapporter till Shankly, Paisley och Fagan. Under en period var han också klubbens chefsscout.

Han lämnade Liverpool 1986, men återvände som klubbdirektör 1993 och stöttade i bakgrunden Graeme Souness och Roy Evans under deras managerår. Saunders var också den som rekommenderade Phil Thompson som assisterande manager till Gerard Houllier 1998.

* Bennett längst till höger flankerad av Shankly, Paisley, Moran och Fagan.

Reuben Bennett (1913-1989)

Den ende av originalmedlemmarna som aldrig kom att bli manager för klubben.

Stenhård skotte, före detta målvakt (Hull, Queen of the South och Dundee) som var besatt av träning och själv ett fysiskt praktexemplar långt upp i 60-årsåldern. Bennett bangade aldrig för att hoppa med i five-a-side-matcherna på Melwood.

Kallades för "Sherlock" av de övriga i ledarstaben för den roliga mössa han nästan alltid bar omkring på.

En ytterst kompetent coach och särskilt viktig för ledarstaben, då han fungerade som Shanklys förlängda arm till spelarna. Tjänstgjorde för klubben i drygt 25 år.

Geoff Twentyman (1930-2004)

Förmodligen en av de bästa chefsscouter som någonsin existerat och som även gjorde närmare 200 matcher för A-laget under 50-talet.

Provade på en managerkarriär i Hartlepool efter den egna spelarkarriären, innan han erbjöds rollen som chefsscout i Liverpool 1967. 

Twentymans  specialitet var att upptäcka talanger i de lägre divisionerna som exempelvis Ray Clemence (Scunthorpe), Kevin Keegan (Scunthorpe), Ian Rush (Chester), Phil Neal (Northampton), Alan Hansen (Partrick Thistle) och Steve Nicol (Ayr).

Twentyman jobbade under Shankly, Paisley, Fagan och Dalglish i 21 år innan han lämnade klubben 1986, då han erbjöds samma post under Graeme Souness i Glasgow Rangers.