Quantcast

Nästa match (Premier League)

Chelsea klubbmärke Chelsea (H)

torsdag 04 mar 21:15

Dagen då King Kenny chockade fotbollsvärlden

Bild till nyheten

I dag är det exakt 30 år sedan Kenny Dalglish sensationellt hoppade av managerjobbet på Anfield.
En nyhet som till och med slog ut Irak-kriget på de brittiska löpsedlarna.

Bomben briserade på morgonen den 22 februari 1991. Kenny Dalglish lämnade managerjobbet vid en tidpunkt då laget var regerande mästare och toppade ligatabellen, med tre poängs marginal till Arsenal.

Beslutet offentliggjordes vid en presskonferens på Anfield kl 11, men vid den tidpunkten hade Liverpool Echo redan fått nys om avgången sedan klubbens daglige ledare Peter Robinson ringt redaktionen och berättat om presskonferensen. 

Först när redaktören lovat att inte trycka något innan presskonferensen avslöjade Robinson att Kenny sagt upp sig.

Glenn Hysén, som ett par dagar tidigare varit kapten i den omtalade 4-4-matchen mot Everton på Goodison Park, glömmer aldrig chocken när Kenny meddelade sin avgång i omklädningsrummet en timme innan presskonferensen ägde rum.

– "I´m off!", sa han. Vi trodde att han skämtade. Han tackade oss allihop och lämnade omklädningsrummet och man kunde höra en knappnål falla. Vi hade inte märkt att han mådde dåligt eller kände sig pressad, har Glenn berättat.

– Sedan reste sig Alan Hansen upp, som var vår skadade lagkapten, och sa: "OK, grabbar. Det är jag som är er nye manager. Från och med nu är det slut med öldrickandet på pubarna i Southport och Formby efter träningarna". Sedan gick han ut och vi satt bara och gapade.

– En halv minut senare klev han in genom dörren igen och asgarvade: "Haha, där lurade jag er allt! Nej, jag tar inte över som manager, men jag har meddelat att jag lägger av som spelare nu". Alan ville bara lätta upp stämningen.

I sin biografi från 1997 förklarade Kenny Dalglish sitt avhopp.

"Jag förstod det inte då, men Hillsborough var den viktigaste orsaken till beslutet att lämna Liverpool 1991. Jag förstod inte varför jag skulle känna press. De personer som var under press var de som hade förlorat sina nära och kära i tragedin. 

Sanningen var att jag ville lämna Liverpool redan  sommaren 1990, ett halvår innan jag sade upp mig. Under de 22 månaderna som passerade mellan Hillsborough och fram till min uppsägning blev det till sist ohållbart.

Runt julhelgen hade jag drabbats av fläckar över hela kroppen, några till och med i ansiktet. Jag var tvungen att få sprutor av en läkare varje dag. Jag vet inte om utslagen berodde på den press jag var under eller vad det var. Jag hade inget tålamod med ungarna hemma och jag hatade att se hur sårade de blev när jag skrek åt dem."

Under spelarkarriären rörde Dalglish knappt alkohol, men under den här perioden började han dricka vin för att klara av att vara social tillsammans med familj och vänner.

"Min familj kunde se att jag var i desperat behov av semester och att jag var under enorm press. Jag började tvivla på mig själv och på mina förmågor som manager. Jag började tvivla på varenda beslut som jag tog.

Under den berömda 4-4-matchen, omspelet i av den femte rundan av FA-cupen, var jag den ende på Goodison som visste att det var min sista match. Innan låg jag på sängen på hotellet och bestämde mig för att jag måste lämna manageryrket. Alternativet var att bli galen.

* Kenny kämpar mot tårarna under presskonferensen 22/2 1991.

Faktum är att styrelsen gjorde allt för att övertala Kenny och erbjöd honom en månads ledighet för att ladda batterierna. Men vid den tidpunkten behövde han att ett "clean break". 

"Om de hade frågat mig ett par månader senare om jag ville ha tillbaka jobbet så hade jag återvänt – like a shoot!"

Åtta månader efter det sensationella avhoppet gjorde han comeback som manager i Blackburn Rovers, som han lotsade från andradivisionen till Premier League-titeln på 4,5 år.

Under sina sex år som Liverpool-manager 1985-1991 ledde han Liverpool till tre ligatitlar, två FA-cuptitlar, två Charity Chield och en supercuptriumf.

20 år senare tog Kenny över managerjobbet en andra gång, då han ersatte sparkade Roy Hodgson i januari 2011. Den gången stannade han på posten i 1,5 år och vann Ligacupen 2012 innan han fick lämna över till Brendan Rodgers.

I dag jobbar Sir Kenny Dalglish som klubbambassadör och oavlönad direktör.

Bannerbild