The Kop

Ligaguldet 1906 fick fotbollsfansen att vallfärda till Anfield och samma år invigdes världens mest berömda läktare – The Kop.

En kulle bestående av sand och lera vid Oakfield Road, Embankment eller Walton Breck Road End jämnades med marken och ersattes av en enorm stålställning från Messrs E.F. Blakeley & Co

Ernest Edwards, sportreporter på Liverpool Daily Post and Echo, döpte kullen till "The Spion Kop" efter det bergsmassiv i slaget vid Ladysmith i Sydafrika under Boerkriget år 1900 där ett regemente av brittiska soldater stupade. Många av dem var från Liverpoolområdet.

* Slaget vid The Spion Kop i Sydafrika år 1900.

The Kop sägs också härstamma från en befästning i Liverpools utkanter, som hjälpte staden att försvara sig under inbördeskriget på 1500-talet. Ordet "kop" syftar alltså på en (läktar)formation av sand och sten och uttrycket har även använts för att beskriva andra klubbars läktare i den engelska ligan.

* The Kop med tak 1928.

1928/29 uppfördes ett tak över The Kop och blev dåtidens största läktarsektion i Europa. 

Läktaren mätte 130 x 40 meter och var drygt 38 meter på det högsta punkt. Sektionen kunde ta emot 30 000 åskådare, men det finns rapporter om att 37 000 skulle ha befunnit sig där samtidigt. 

Hela skapelsen gjorde förstås ett skrämmande intryck på motståndarlagen. Det sägs att det var höjden till taket som mångfaldigade ljudet och fungerade som en naturlig förstärkare. The Spion Kop sas också vara värd ett extra mål för Liverpool och "The 12th Man".

Under andra världskriget träffades aldrig Anfield eller The Kop av nazisternas bomber och när kriget var över sattes publikrekord 1951 som ännu gäller... Nära 62 000 personer, varav alltså 30 000 på en enda läktarsektion.

I samband med att Bill Shankly tog över som manager i slutet av 50-talet och uppkomsten av musikfenomenet "The Mersey Beat" i början av 60-talet, blev The Kop världsberömt för att ha fotbollsvärldens första sjungande supporters, inspirerade av The Beatles-låtar och Gerry & the Pacemakers klassiska "You´ll Never Walk Alone", som sedan dess blivit fansens ledmotiv.

Det var en omvälvande tid på Merseyside. Liverpool var centrum av musikvärlden och The Kop en given samlingsplats innan matcherna.

Shankly insåg tidigt värdet av att skapa en stark relation mellan spelarna och fansen, något som han använde sig av för att motivera sina adepter för att utföra heroiska insatser. Det sägs också att han själv brukade stå på The Kop för att uppleva atmosfären och höra vad fansen hade att säga.

Efter Hillsborough-katastrofen 1989 förbjöds ståplatsläktare för att ersättas av sittplatser. 

Den 30 april 1994 spelades den allra sista matchen inför ett stående The Kop och resterna av läktarsektionen såldes till förmån för välgörenhet.

The Kop är fortfarande en av fotbollsvärldens mäktigaste och mest mytomspunna läktarsektioner och tar in 12 409 åskådare (2015). Den största enhetliga läktaren i England i och med att den inte är uppdelad i terrasser.

Kapaciten för Anfield (2017/18) är 54 074 personer.