Paisley Gateway

The Paisley Gateway

Det tog månader av planering, jobb med designen och slutligen konstruktionen för att ge den mest framgångsrike tränaren i Liverpools framgångsrika historia ett passande minnesmärke vid Anfield. ”The Paisley Gateway” påminner om succén under 1970 och –80 talet då Bob Paisley ledde laget som inte bara var fruktat i England utan över hela Europa.

De tre Europacupsegrarna (numera Champions League) som Paisley var med om att vinna 1977, -78 och –81, något som ingen annan engelsk tränare lyckats med, finns avbildade på valvet över ingångarna som syns på bilden ovan.

Fru Jessie Paisley var aktiv i projektet ända sedan den dagen då idéen kläcktes till då 18 månader efteråt då den officiella invigningen skedde på torsdagen den 8 april 1999. Hon medverkade bl a med synpunkter och idéer till klubben, arkitekterna och konstnären för att göra minnesmärket till hennes avlidne make så passande det bara gick.

Arkitekterna på firman Atherden Fuller Leng har samarbetat med Liverpool FC under många år med formgivning och vidareutveckling av Anfield, de har även designat minnesmärkena ”Shankly Gates” och ”The Hillsborough Memorial”.

Ernest Atherden som är en av konsulterna i arkitektfirman tog kontakt med B. Rourke & co, en firma som jobbar med järnsmide i Burnley för att höra efter om de var intresserade av att vara delaktiga i projektet. Inte helt oväntat så tackade de ja och det efterföljande arbetet ledde i snabb takt fram till invigningen av ”The Paisley Gateway”.

De inledande designidéerna blev avfärdade för att de var för ”moderna” och ”nytänkande” så det beslöts att man skulle sikta in sig på en mer traditionell järnsmides design. Klubbens dåvarande vice ordförande Peter Robinson, arkitekterna och tillverkarna hade många samtal innan man slutligen funnit och enats om en design.

Designen man då bestämt sig för presenterades sedan för fru Paisley för hennes godkännande, samtidigt var konstnären Jim Cooper med på mötet för att göra några smärre förändringar på minnestavlorna av lera som skulle föreställa Bob Paisley. Så snart alla var nöjda med tavlorna i lera så skulle de nämligen istället gjutas i brons.

Med designen på portarna så försökte arkitekterna att tillvarata allt som Bob Paisley stod för. Namnet ”The Paisley Gateway” står skrivet längs med toppen tillsammans med symbolerna för de tre Europacupgulden.

På en av portarna finns Liverpools stadsvapen, denna stad där han blev utnämnd till hedersmedborgare vid en stor ceremoni den 27 juli 1983 – samma år som han avslutade sin enastående tränarkarriär.

På den andra porten finns staden Hetton-le-Hole:s stadsvapen, hans hemstad i närheten av County Durham i nordöst. På vapenskölden finns ett ånglok som representerar området där Bob växte upp, det var här en av landets första järnvägar grundades.

En minnestavla med Bob Paisley av brons finns ingjuten i en av pelarna och på den andra sitter en stor minnestavla, även den av brons, med alla hans framgångar som tränare för Liverpool FC uppradade.

Fyra fotbollar omger varje stadsvapen mitt på porten för att göra denna magnifika hyllning till Bob Paisley komplett, en tränare vars rekord i England säkerligen blir svårt att ens tangera.

I sin prakt reser den sig ca 4.5 meter hög och väger över två ton, ”The Paisley Gateway” är en framträdande symbol på Anfield. Porten väger så mycket att speciella fundament var tvungna att byggas inuti pelarna för att stabilisera dem.

Det är högst lämpligt att ”Paisley Gateway” står framför the Spion Kop då Bob Paisley ofta talade om vilken positiv roll supportrarna hade i succéerna som hans lag fick.