Så började allt

Kärlek börjar alltid med bråk 

När Football League bildades 1888 var det Everton FC som härskade på Anfield.

Arenans ägare var John Houlding (1833-1902) som gjort sig en smärre förmögenhet inom bryggeribranschen och var något av en vilde inom politiken.

Men då Everton-styrelsen och Houlding hamnade i luven på varandra angående hyran för Anfield Road Ground tog Everton helt enkelt sitt pick och pack och flyttade därifrån. På den tiden hade för övrigt puben The Sandon fungerat som Evertonspelarnas omklädningsrum!

Måndagen den 15 mars 1892 höll Everton sin bolagsstämma, där en av direktörerna vid namn George Mahon röstades in som klubbens nya ordförande sedan styrelsen beslutat att Houlding inte längre var lämplig på posten.

– Mahon gick fram och satte sig i ordförandens stol, då Houlding kom instormande genom dörrarna. Det blev ett riktigt, riktigt drama. Det hade blivit bra tv, berättar klubbmuseets mångårige förvaltare Stehen Done.

Det var ett bråk som pågått i flera år som nu nått sin kulmen. Under sju år hade Houlding exempelvis höjt hyran för arenan från 100 till 250 pund och det var droppen. Men hyresbråket var inte allt.

Statue of John Houlding, founder of Liverpool FC during the UEFA Champions League round of 16 match between Liverpool FC and Bayern Munich at Anfield...

Redan 1885 hade Houlding köpt marken där Anfield Stadium ligger av kompisen Joseph Orrell, så att hans lag Everton FC kunde spela där. Men en viktig aspekt av affärsuppgörelsen gällde en bit markremsa på den plats där Sir Kenny Dalglish Stand nu är belägen.

– Orrell sa till Houlding: "I framtiden kanske jag vill bygga en väg på den här tomten och om jag bestämmer mig för det måste du betala kostnaden för den. Det är en del av överenskommelsen."

Sex år senare, 1891, tog Orrell upp saken på nytt och sa: "Nu vill jag att vägen ska byggas."

John Houlding samlade då styrelsen och informerade om uppgörelsen, vilket innebar att klubben skulle tvingas riva och flytta läktaren som de hade byggt på marken. 

Nu reagerade flera av styrelseledamöterna, ledda av direktör George Mahon. De var övertygade om att de kunde få en bättre deal någon annanstans och att det skulle kosta för mycket för klubben att flytta läktaren. Så Mahon föreslog att de skulle överta en bit mark på andra sidan av Stanley Park som heter Mere Green (alltså där Goodison Park står idag). 

Den 15 mars tog det hus i helsicke på bolagsstämman och kontentan blev att nyvalde ordföranden Mahon beslutade sig för att kicka ut Houlding och hans närmaste rådgivare William Barclay, John McKenna och Edwin Berry. 

Kvar stod Houlding med en stadion – men inget lag.

30 mars – ett nyckeldatum 

* Anfield Stadium 1892 sett från Anfield Road End.

– Nästa viktiga datum för Liverpoolfansen är tisdagen den 30 mars 1892. På Neptune Hotel på Clayton Square samlade Houlding sina kamrater Barclay, McKenna och Berry och drog upp riktlinjerna för att bilda en helt ny fotbollsklubb, berättar Stephen Done. 

– Och de visste mycket väl att de var tvungna att byta namn eftersom Mahon och hans gäng ville vara Everton. Så föddes idén till vår klubb som vi känner den nu. Här beslutades att klubben ska heta Liverpool Football Club and Athletic Grounds Ltd och spela enligt fotbollförbundets regler. 

– Så man kan säga att 30 mars var ett nyckeldatum. Men därefter var det en process på ett par månader då klubben måste registreras och finansieringen ordnas och så vidare. Den 3 juni 1892 postade Board of Trade till slut ett certifikat som bevisade att klubben formellt hade bildats.

3 juni – officiella födelsedagen

Team of Macs

John McKenna lämnade för övrigt tränarrollen i Everton och fick i uppdrag av Houlding och William Barclay (administrativ manager) att bygga ett lag av skottar för totalt £500.

Laget kom snabbt att kallas "The Team Of All The Macs".

Efter en något blygsam start med segrar i Lancashire League och Liverpool District Cup, deltog Liverpool FC för första gången i den nya fotbollsligans andra division 1893/94.

"The Macs" krossade allt motstånd och vann serien utan att förlora en enda match. Någonting var på gång på Anfield… Åskådarantalet ökade drastiskt från några hundra till över 3 000 och spelarna bjöd publiken på massor av mål; 77 på 28 matcher och endast 18 insläppta.

Laget mötte betydligt tuffare motstånd i division 1 efterföljande säsong och ramlade ur direkt. Liverpool gjorde dock en stark återkomst och vann "tvåan" på nytt och producerade fantastiska 106 mål på 30 matcher. Den här gången var ledningen fast beslutsamma att etablera klubben i högsta divisionen.

1898/99 var det så dags att överge det blåvita ställen. Valet föll nu på att spela i röda tröjor och vita byxor och strumpor.

Liverpool tog sitt allra första ligamästerskap 1900/01 under ledning av McKennas listige efterträdare Tom Watson, som tidigare skördat framgångar med Sunderland. 1906 upprepades bedriften – men nu behövdes större utrymme för den ständigt ökande skaran av supporters.

Förbättringar av Anfield inkluderade den stora kullen av jord och slagg som snabbt blev känt som The Kop efter att lokaltidningen Liverpool Echo jämfört den med The Spion Kop; kullen där boerna åsamkat den brittiska armén ett tungt nederlag år 1900.

Många av männen som dog var från Lancashire och Nordvästra England.