Så började det

När Football League bildades 1888 var det Everton FC som härskade på Anfield.

Arenans ägare var John Houlding (1833-1902) som gjort sig en smärre förmögenhet inom bryggeribranschen och var något av en vilde inom politiken. Men då Everton och Houlding hamnade i luven på varandra angående hyran för Anfield Road Ground tog Everton helt enkelt sitt pick och pack och flyttade därifrån. På den tiden hade för övrigt puben The Sandon fungerat som Evertonspelarnas omklädningsrum!

Under sju år hade Houlding höjt hyran för fotbollsarenan från 100 till 250 pund och det var droppen för Everton.

Kvar stod Houlding med en stadion – men inget lag.

15 mars 1892 kallade han till sig en samling lojala entusiaster till ett möte i hemmet Stanley House på Anfield Road, ett stenkast från arenan. Där bildade han, på inrådan av gode vännen och vapendragaren William E Barclay (1857-1917) en helt ny förening.

Barclay hade för övrigt varit Evertons förste manager och blev nu även utsedd till Liverpools förste manager.

Det dröjde dock till den 3 juni 1892 innan namnet Liverpool Football Club and Athletic Grounds Ltd antogs officiellt.

* John Houlding, klubbens grundare.

* 3/6 1892 - officiellt certifikat.

Irländaren John McKenna (1855-1936) lämnade omedelbart tränarrollen i Everton och fick i uppdrag av Houlding (ägaren) och Barclay (administrativ manager) att bygga ett nytt lag av skottar – förutom den engelske målvakten Bill McOwen – för lånesumman £500.

Laget kom att kallas "The team of all the Macs" (huvudbilden).

Efter en något blygsam start med segrar i Lancashire League och Liverpool District Cup, deltog Liverpool FC för första gången i den nya fotbollsligans andra division 1893/94.

"The Macs" krossade allt motstånd och vann serien utan att förlora en enda match. Någonting var på gång på Anfield… Åskådarantalet ökade drastiskt från några hundra till över 3 000 och spelarna bjöd publiken på massor av mål; 77 på 28 matcher och endast 18 insläppta.

Laget mötte betydligt tuffare motstånd i division 1 efterföljande säsong och ramlade ur direkt. Liverpool gjorde dock en stark återkomst och vann "tvåan" på nytt och producerade fantastiska 106 mål på 30 matcher. Den här gången var ledningen fast beslutsamma att etablera klubben i högsta divisionen.

1898/99 var det så dags att överge det blåvita ställen. Valet föll nu på att spela i röda tröjor och vita byxor och strumpor.

Liverpool tog sitt allra första ligamästerskap 1900/01 under ledning av McKennas listige efterträdare Tom Watson, som tidigare skördat framgångar med Sunderland. 1906 upprepades bedriften – men nu behövdes större utrymme för den ständigt ökande skaran av supporters.

Förbättringar av Anfield inkluderade den stora kullen av jord och slagg som snabbt blev känt som The Kop efter att lokaltidningen Liverpool Echo jämfört den med The Spion Kop; kullen där boerna åsamkat den brittiska armén ett tungt nederlag år 1900.

Många av männen som dog var från Lancashire och Nordvästra England.

* Anfield 1892, sett från Anfield Road End.