Klubbmärket

Klubbmärken

The Liver Bird är en fantasikorsning mellan en örn och en skarv (hur nu den ser ut). 

När Liverpool fick stadsbenämningsstatus av King John, blev "The Liverbird" stadssymbolen. 

Och självklart är det därför den finns integrerad i klubbmärket.

The Liver Bird

The Liverbird - en självklar symbol för Liverpool Football Club, men också för staden Liverpool. Miljontals sjömän har mötts av den vakande fågeln då de seglat in i stadens hamn och sett den mytologiska fågeln sväva ovanför byggnaden som bär dess namn.

Fågeln pryder skolor och universitet, den 23:e pansarbrigadens sköld, är en symbol för staden och företaget samt bars som symbol i krig på forntida stridsvagnar. Främst, för oss Liverpoolsupportrar, är det dock en symbol for The Mighty Reds - Liverpool FC.

Trots detta är the Liverbird ett mytisk djur, inte mer äkta än Gripen eller Enhörningen.

Ordet ´Liver´ i Liverpool härstammar ursprungligen ur urinnevånarnas ord, de ursprungliga britternas. Det ursprungliga namnet på byn är med andra ord walesiskt och löd Llethr-pwll - i Wales heter staden fortfarande Lerpwll, "backen vid floden" - vilket fortfarande lever kvar i närliggande områden såsom Litherland.

Vad är då ursprunget till denna mytologiska fågel? Hela historien börjar med största sannolikhet på berget Ida, nära staden Troja, där Zeus, den olympiska överguden, sände en örn för att helt enkelt kidnappa barnet Canimedes för att han behövde en ny "cup bearer" - koppbärare.

Lorderna av Stanley i South Lancashire bar som av händelse arvstiteln "Cup bearer"*** till konungarna av England, och en av dem blev rådd av en vis man, antagligen en munk som var lärd i de klassiska antika skrönorna, att denna historia var lämplig i hans feodala jobb. Han tog sig med andra ord "Örnen och Barnet" som släktvapen, vilket fortfarande synes på många lokala skyltar.

Vad har då örnen med the Liverbird att göra? Den lokale hantverkaren som skulle tillverka vapnet hade antagligen aldrig sett en örn, så han gjorde en fågel som mer liknade en anka. Han visste heller inte att örnar tog sitt byte i klorna utan ritade barnet - eller vad man skall kalla det - i fågelns näbb.

Undermåliga kopiörer gjorde inte mycket för att förbättre barnet. Hade undertecknad inte vetat om detta skulle jag gissat på en kvist, en blomma eller kanske till och med en fisk. Fågeln ser mer ut som blandning av en albatross och en häger med örnnäbb vilket idag har lett fram till vad som kallas Liverbird. Backfågel om vi skall vara renspråkiga.

*** Cup bearer (eller koppbärare) var en hög adelsman som var ansvarig för att kungen hade vin och antagligen också fungerade som en slags munskänk samtidigt. En slags säkerhetsman alltså.