– Hur fan tänkte ni nu?

Bild till nyheten – Hur fan tänkte ni nu?
Liverpool blev idag den femte Premier League-klubben att permittera personal i kölvattnet av Coronakrisen och jag har svårt att minnas senast jag var så besviken på klubben.

I veckan skrev jag en text om hur Liverpoolspelarna kunde bli odödliga. Om hur deras beteende vid sidan av planen nu mycket väl kan lämna ett större eftermäle än det på den. Och Jordan Handerson med flera har verkligen svarat upp mot önskan. Något ni också kunde läsa om här igår. Vad gäller klubbens beteende ser det dock nattsvart ut. 

Liverpool blev idag nämligen den femte Premier League-klubben, efter Newcastle, Tottenham, Bournemouth och Norwich, att permittera personal. I Liverpools fall är det oklart hur många - och exakt vem - det rör, men det gör inte saken bättre. 

Försöket att linda in bajskorven i silkespapper gör det dessutom ännu värre. 

För i Liverpools kommunikation lyfter man fram att all personal som kommer att permitteras ändå kommer att behålla 100% av sin lön. Vilket såklart i sig är fantastiskt. Men det man undviker att nämna är att staten fortfarande ska stå för 80% och Liverpool bara toppar upp mellanskillnaden. 

Liverpool följer därmed de usla exemplen av andra klubbar, som betalar ut hundratals miljoner i spelarlöner varje månad, i riktningen ner mot skattebetalarnas fickor. 

Nödfonden som upprättats var tänkt för att små företag ska ha råd att överleva när deras intäktsflöden nu abrupt stoppas upp under några veckor eller månader. Inte för fotbollsklubbar med hundrafaldiga miljonvinster i balansräkningarna. 

Jag vet faktiskt inte senast jag skämdes så här mycket över mitt älskade Liverpool. Och jag hoppas innerligt att man tänker om. Snarast. 

Även om det känns som att fotbollen stått på paus i flera år redan har det egentligen bara varit två inställda Liverpool-matcher sedan vi avslutade Champions League-äventyret hemma på Anfield. Imorgon skulle vi visserligen gått ut genom en Guard of Honour på Etihad, men kontentan är att intäktskällorna egentligen inte särskilt drastiskt ens har påverkats för Liverpool. 

Än så länge är det intäkterna från EN matchdag på Anfield som inte sipprat ner i böckerna. Och av allt att döma lär det bli tre matcher till lite längre fram. Med målsättningen att ligan färdigspelas kommer inga tv- eller prispengar att försvinna och går spelarna samtidigt ner i löner (vilket allt tyder på) finns där ingen likviditetskris alls för klubben att peka på. 

Detta är ett fegt och fult sätt att tjäna pengar för att chansen ges och att utnyttja ett system på ett sätt som det aldrig var avsett. Du kan inte i ena änden kunna betala ut tio miljoner i månaden till en spelare för att i nästa andetag be staten om täckning för en lönepost på 25.000 i den andra. Där måste helt enkelt klubben hitta en intern struktur som löser detta på ett bättre sätt

Så snälla Liverpool. Tänk om och tänk rätt. Det här är inte vägen vi ska vandra. 


36 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer