Liverpools pengar och varför alla är så rädda

Bild till nyheten Liverpools pengar och varför alla är så rädda
Sommarens stora diskussionsämne har varit Liverpools pengar. Och nej, FSG har inte hittat någon oljefyndighet under L4...

Klubben som Jürgen Klopp menade inte fungerar som konkurrenterna som ägs av oljemiljardärer och stater har spänt musklerna ordentligt.

Inte nog med att klubben stått för sommarens största värvning i Florian Wirtz, även Jeremie Frimpong, Milos Kerkez och nu Hugo Ekitike har alla anslutit till klubben och rapporterna är samstämmiga om att fler spelare, troligtvis, kommer att värvas.

Jürgen Klopp har målats upp som en hycklare – en person vars klubb blivit allt det han själv avskydde. Klubben som skulle gå sin egen väg och klubben som inte skulle vara som alla andra var nu mer som till exempel Manchester City, än Manchester City själva.

Eller? Låt oss titta närmare på hur det egentligen ser ut.

Låt mig få börja med att grusa era förhoppningar om eventuella svar. Klubben presenterar inte officiella siffror och än mindre strukturer för eventuella bonusar och klausuler. De gångna åren har vi flera gånger fått bevittna hur spelarköp faktiskt var billigare än vad journalister och transfergurus rapporterat om.

Detsamma gäller övriga intäkter från till exempel matchdagar, medverkan i diverse turneringar, samarbetspartners och andra inkomstkällor som vi inte kommer att få ta del av först nästa årsbokslut.

Ta därför samtliga siffror med en nypa salt – olika källor vill ofta presentera de här siffrorna olika gynnsamma för de inblandade parterna och när valutor konverteras fram och tillbaka drar pengarna snabbt i väg.

Sportslig återbäring

Den gångna säsongen gav Liverpools Champions League-äventyr ~£100 miljoner. Detta på grund av att Arne Slots mannar vann det nya gruppspelsformatet.

Premier League-vinsten i sin tur gav intäkter på ~£200 miljoner. Den exakta siffran får vi se framöver, men det är en uppskattning som The Athletic gjort baserat på summan tidigare vinnare fått.

~£60 miljoner är summan som Liverpool fått från Nike, Premier League-vinsten och framgångarna i Champions League bör resultera i en bonus på ~£2 miljoner. Och sedan har vi Adidas-avtalet som är betydligt högre än vad Nike erbjöd.

Utöver de här siffrorna tillkommer också intäkter från mängder av olika håll. För två år sedan inkasserade Liverpool Football Club ~300 miljoner från samarbetspartners. Sedan den siffran har nya avtal tecknats med Google, UPS, Peloton och Japan Airlines.

Lägg till allt det här matchdagsintäkter och inkomster från övriga källor som enskilt kan tyckas vara små, men som tillsammans adderar upp till ett betydande belopp. The Athletic har tidigare i år publicerat en artikel där de uppskattar Liverpools intäkter på över £700 miljoner. Det är blott den andra klubben i Premier League-historien som kommer över den gränsen.

Viktigast i sammanhanget är att analytiker efter analytiker är överens – Liverpool klarar de så strikta och stränga PSR-reglerna och det med råge. Samma regler som håller Newcastle United ifrån att genomföra sina drömvärvningar.

Hänsynsfullt agerande

Har vi då blivit en klubb som Jürgen Klopp borde känna skam över? Absolut inte.

De faktiska summorna må vara höga och det kan Jürgen Klopp och alla vi andra ha tankar och åsikter om, det är ett faktum som är svår för fotbollsklubbar att faktiskt förändra.

Liverpool har inte handlat med tvivelaktiga pengar. Liverpool har inte sålt sitt eget damlag till sig själv för att leta sig igenom kryphål för att komma undan regler. Liverpool har inte inkomster från företag som inte ens existerar. Liverpool har inte hotell som – till synes från ingenstans – säljs för hissnande belopp.

Jag skulle inte ta gift på att allting som Liverpool och Fenway Sports Group gjort är etiskt försvarbart. Fotbollen är mycket, men helt ren och utan sina tvivelaktiga affärsmän är den inte.

De pengarna som är till klubbens förfogande nu är dock där på grund av sportslig framgång, ett kompetent styre och – oavsett hur vi vrider och vänder på det – ett hänsynsfullt agerande.

Ni som följt mina krönikor genom åren höjer kanske på ögonbrynen när ni läser det här. ”Är du inte samma Kalle som kritiserade klubben för att spränga lönestrukturen för Mohamed Salah?”, kanske ni tänker.

Jo, och tro mig – när jag läser de här siffrorna så är det svårt att reflexmässigt inte tänka som Jürgen Klopp gjort och som bevisligen jag gjort också. Den moderna fotbollen är… svår. Men tider och med tider också fotbollen förändras och frågar ni mig så har jag svårt att tänka mig en mer kvalificerad grupp människor att fatta kloka beslut som de som sitter med Liverpool Football Clubs framtid i sina händer.

The Liverpool Way

Dagens fotboll handlar mer och mer om att vara med – det bevisade Liverpool Champions League-intäkter. Kan en klubb säkerställa Champions League-spel år efter år och då och då utmana om ligatiteln så kommer intäkterna vara så kommer också ekonomin att gå ihop.

Ingen av de värvningar som Liverpool gjort i år är särskilt hög risk runt heller. Alla har sina bästa år framför sig och som Chelsea redan visat höjer även en misslyckad säsong värdet på spelare.

Med tanke på den omsättning Liverpool har, med tanke på den trupp som nu ska ta sig an den kommande säsongen, den ledning som sitter och drar i spakarna och det globala intresse som finns runt Liverpool är det förhållandevis små investeringar som klubben gör. Speciellt om vi börjar prata om en Darwin Núñez som ska säljas, likaså Luis Díaz, Harvey Elliott, Federico Chiesa och kanske ännu fler.

Så. Vart kommer Liverpools pengar ifrån då? Sportslig framgång, kort och gott. Och ett globalt intresse för Englands mest framgångsrika klubb.

Det är pengar som i sammanhanget fotboll anno 2025 är så oproblematiska och okomplicerade som de kan bli.

Fotbollen har betydligt större problem och utmaningar än att Liverpool spenderar pengar som de spelat till sig genom att spela fotboll och bedriva en verksamhet ”The Liverpool Way”.

Av Kalle Kovács


  • Förhandsbeställ krönikör Kalle Kovács bok «Liverpool FC:s tjugonde – Imagine Being Us» som släpps efter sommaren. Drygt 200 sidor med krönikor, artiklar och reportage om guldsäsongen.
  • Medlemmar i svenska supporterklubben erhåller 10 % rabatt vid förhandsbeställning av boken. Priset är 287 kr frakt (ordinarie pris 319 kr frakt.)
    Använd kampanj-/rabattkoden LFC när du beställer ett exemplar på denna länk.
  • Notera att du hamnar på Idrottsförlagets hemsida som vi samarbetar med gällande boken och distributionen.

Redigering av:

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer