Striktare utgiftstak kan bli verklighet i PL

Bild till nyheten Striktare utgiftstak kan bli verklighet i PL
En majoritet av Premier League-klubbarna har röstat för förslaget att vidare utreda möjligheterna att introducera ett utgiftstak, med en ankarprincip, i ligan.

Ett utgiftstak är något som Premier League har föreslagit som en del av arbetet med att säkerställa att de rikaste klubbarna inte dominerar totalt. I måndags genomfördes en omröstning där majoriteten av klubbarna röstade för att ta förslaget till nästa steg där en juridisk och ekonomisk analys ska genomföras.

Förslaget handlar om en ankarprincip som skulle kunna leda till ett utgiftstak på områden så som spelarlöner, agentkostnader och amortering av transfers. Tanken är att inget lag ska få spendera mer än 4,5 gånger på sin trupp än det som ligans minst betalda klubb får i tv-rättigheter.

Enligt Thisisanfield.com, som hänvisar till PA news agency, röstade 16 klubbar ja till att ta förslaget vidare till en slutlig utredning – följt av en avslutande omröstning – medan Manchester City och Manchester United röstade nej. Aston Villa ska också ha röstat nej medan Chelsea avstod från att rösta.

United sägs vara motståndare till förslaget då de menar att de skulle bli orättvist straffade för deras framgångar vad gäller att generera stora, självbärande intäkter till följd av decennier av framgång och kommersiellt ledarskap.

Manchester-klubben ska också ha lyft en oro om att ett försök att jämna ut Premier League riskerar att hämma de engelska lagen i Europa. 

Spelarförbundet PFA höjde under måndagen ett varningens finger om att de kommer att motsätta sig förslag som innebär en definitiv gräns för spelarlöner. Förslaget som det ser ut idag berör den totala kostnaden för truppen, alltså ingen specifik gräns för vad en enskild spelare kan tjäna.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi behöver ditt stöd under 2024!
Bli medlem/abonnera på LFC.se
299 kr/år och 99 kr/år för familjemedlem
Läs om våra medlemsförmåner

♥️
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer