– Om någon sagt "stanna" så hade vi inte haft det här samtalet

Bild till nyheten – Om någon sagt "stanna" så hade vi inte haft det här samtalet

För första gången har Jordan Henderson lättat på locket om sin kontroversiella flytt till saudiska ligan och att klubben inte visade någon önskan att han skulle stanna.

Efter tolv års service på Anfield lämnade 33-årige Jordan Henderson överraskande klubben i juli för att ansluta till Al Ettifaq under förre lagkompisen och managern Steven Gerrard. 

Inför Englands två kommande träningsmatcher mot Ukraina och Skottland berättar han i en exklusiv frågor/svar-intervju med The Athletic att han kände "alarmklockorna ringa" redan då han återvände till AXA Training Centre efter semestern för att inställa sig till försäsongsträningen. 

Här är valda utdrag: 

Jordan Henderson of England arrives at St George's Park on September 04, 2023 in Burton upon Trent, England.

– Det var några saker som gjorde att alarmklockorna började ringa, säger Hendo till reportrarna David Ornstein och Adam Crafton. Jag har ett bra förhållande med Jürgen och han var väldigt ärlig mot mig.

– Jag vill inte gå in på detaljer, eftersom samtalet var privat, men jag hamnade i ett läge då jag förstod att jag inte skulle få spela så mycket. Jag visste att det var nya spelare på väg in på min position. 

– Och om jag inte får spela... Alla som känner mig, speciellt managern, vet att det är svårt för mig. Särskilt när jag har varit så länge i klubben, kapten så länge och speciellt eftersom England är så viktigt för mig och vi har ett EM-slutspel framför oss. Och sedan kom en förfrågan från Al Ettifaq som klubben fick ställning till. 

Visste att tiden skulle komma

– Klubben reagerade genom att inte säga nej och i den stunden kände jag att mitt värde hade förändrats. Jag visste att den tiden skulle komma en dag, men jag trodde inte att det skulle vara nu. Men jag var tvungen att acceptera det.

Hendo indikerar samtidigt att han faktiskt hade kunnat övertalats att stanna. 

– Om någon av dessa personer hade sagt till mig: 'vi vill att du stannar', då skulle vi inte ha det här samtalet nu. Därför kände jag direkt att jag måste tänka på nästa steg i karriären. Nu är det inte så att de tvingade mig bort eller att de sa att de ville att jag skulle lämna, men jag kände inte heller vid något tillfälle att klubben eller någon ville att jag skulle stanna. 

– Jag är i slutet av karriären och jag vill vara glad när jag spelar fotboll. Jag vill spela och inte sitta på bänken och komma in i tio minuter i matcherna. Och jag visste att det skulle få en negativ effekt på mina chanser att spela för England. 

Aldrig motiverats av pengar

Övervägde han ens andra alternativ – som att exempelvis gå till Brentford eller Brighton – eller var det full fart mot Al Ettifaq?

– Jag skulle älska att sitta här och säga att alla klubbar under solen ville ha mig, men så var det inte. Liverpool är platsen där mina barn föddes och där jag uppnått så otroligt mycket. Jag älskar klubben, älskar fansen och tanken att spela mot dem skulle ha varit en alltför tuff utmaning. Det kändes inte rätt.

– Jag ville ha något nytt och spännande och när möjligheten dök upp att få jobba med Stevie (Gerrard) i en annan liga och i en annan kultur så kändes det som ett intressant projekt. Jag visste att Stevie gärna ville ha mig och jag visste att klubben verkligen ville ha mig och att de vill att vi ska bygga upp något här, något som här för att stanna och bli en av de bästa ligorna i världen.

Och pengarna?

– Det var det svåraste. Folk ser det som att 'klubben kom med massor med pengar och så drar han direkt'. I verkligheten var det inte alls så. Folk kan tro mig eller inte, men i mitt liv och i min karriär har pengar aldrig varit en motivation. Någonsin. Missförstå mig inte, du måste ha en ekonomi och känna dig önskad och värdefull. Men det var inte den enda anledningen. Och dessa möjligheter dök upp innan ens några pengar nämndes.

Hendo dementerar uppgifterna om en veckolön på £700 000, fyra gånger mer än vad han tjänade i Liverpool.

– Nej, jag önskar det var sant, tillägger han med ett skratt. Ärligt talat, siffrorna är helt enkelt inte sanna. Men återigen, det måste lösa sig ekonomiskt för oss också. Jag säger inte att det inte gjorde det och jag säger inte att jag inte tjänar bra... Det är bra pengar och en bra deal, men inte de siffror som har rapporterats. Nej. 

Om den massiva kritiken 

Som alla känner till har Hendersons övergång väckt enorm kritik, inte minst från HBQT -rörelsen, som han tidigare uttalat sitt starka stöd för. Han har burit regnbågsfärgade kaptensbindlar för England och Liverpool, regnbågsfärgade skosnören och lånat ut sin profil till olika organisationer.

I Al Ettifaq är det av kända skäl slut på det. I stora delar av västvärlden anklagas landet för sin avsaknad av mänskliga rättigheter.

Jordan Henderson captain of Liverpool wearing the rainbow captain armband in support of the LGBTQ  during the Premier League match between Liverpool...
Jordan Henderson captain of Liverpool with his rainbow laces during the Premier League match between Liverpool and Southampton at Anfield on November...

Reportern Adam Crafton, själv homosexuell, ställer många skarpa frågor i intervjun angående den massiva kritiken från HBTQ som in i det sista uppmanade honom att tacka nej med tanke på förföljelsen av kvinnor och homosexuella.

Här är några av Jordans svar: 

– Jag tvekade (varje dag) och det var en svår tid, definitivt. Missförstå mig inte, jag vill inte att folk ska tycka synd om mig. Det var bara ett så svårt beslut att fatta. Jag hade varit i klubben så länge, en klubb jag älskar och har mycket respekt för: fansen, ägarna, managern, mina lagkamrater. 

– Men utifrån och människor som inte känner mig, då är det mycket mer utmanande att förstå. Det kan vara mycket kritik, mycket negativitet runt mig som person. Och det var svårt att ta. Jag kände mig sårad.

– Men jag kan förstå frustrationen (från HBTQ-rörelsen). Jag kan förstå ilskan. Jag fattar. Allt jag kan säga är att jag är ledsen att de känner så. Min avsikt har aldrig, aldrig varit att såra någon.  

– Det är svårt att veta vad som är sant och inte sant. Du får höra en massa saker och tänker; "Är det verkligen sant?" När jag pratar med människor som står mig nära och har haft erfarenheter från Saudiarabien eller  Mellanöstern är det många som svarar: "Jamen, sådär är det inte."

Gareth Southgate, Head Coach of England, and Jordan Henderson of England speak during the England Press Conference on match day -1 at the Main Media...

– Ett perfekt exempel var innan Qatar. Vi hade ett möte med FA om mänskliga rättigheter, frågor om arenorna. Jag tror att det kan ha varit Amnesty som skickat bilderna. Och sedan, en halvtimme senare, går jag in på en presskonferens och någon i media frågar och jag svarar: "Ja, det var ganska chockerande och fruktansvärt." Men sedan, när vi åkte till Qatar och fick den upplevelsen vi fick på VM och träffade arbetarna, då var det helt annorlunda.

– Jag säger inte att det inte var sant. Allt detta kan ha hänt. Men när du är där och upplever det själv är det helt annorlunda. Låt oss säga att alla dessa saker är sanna, är det inte bra att lyfta fram problemen och göra positiva förändringar långsamt? Qatar gjorde ändringar i regler och regler för VM. Är det inte det vi vill? Om vi har fotbolls-VM och ingen åker dit, hur ska då saker kunna förändras för de människor som bor där?

Sårar att inte fått säga adjö

Om du skulle åka tillbaka till Anfield, med tanke på allt som har hänt de senaste månaderna, skulle du ha ångest inför negativa reaktioner?

– Om jag ska vara ärlig, den negativa reaktionen. Jag tror att mycket av dessa reaktioner finns på sociala medier och i media som jag inte engagerar mig i. När jag har träffat människor runt omkring mig har alla önskat mig allt gott. Även Liverpoolfansen. Jag ägnade tolv år av mitt i klubben, jag gav allt jag hade. Och jag skulle göra om det igen om jag kunde. Jag tror att de vet det och uppskattar det.

– Jag skulle inte tveka om jag fick chansen att återvända och säga adjö. För det gör ont att jag inte fick säga "hej då" till fansen ordentligt.

Har du fått förfrågan om en testimonial?

– Nej, men om jag hade möjlighet att göra något, oavsett om det är välgörenhetsmatch eller bara för att säga "hej då", så skulle det vara trevligt att göra det. För det gör ont.

Englands HBTQ Fan Club har varit ganska högljudda de senaste dagarna och sagt att det inte kommer att bli några mer banners med ditt ansikte på. De uppmanar gruppen att vända ryggen mot planen eftersom de känner att du har vänt ryggen till att förespråka mänskliga rättigheter.

– Det gör ont att höra det. Jag bryr mig. Jag är inte en av dem som går hem, glömmer allt och bara tänker "jag mår bra, min familj mår bra, kör på bara." Jag tänker mycket, men samtidigt visste jag att folk skulle se på det på sitt sätt och de har rätt till sin egen åsikt. Allt jag kan säga är att jag ber om ursäkt och är ledsen att jag har fått dem att känna så.

– Men jag har inte förändrats som person.

An art mural of Jordan Henderson lifting the Premier League Trophy on the side of a house in Sybil Road in Liverpool during the Premier League match...

* Jordan Henderson har en väggmålning (mural) utanför Anfield efter lång och trogen tjänst och för att han är unik som den enda kapten att lyfta alla pokaler som går att vinna.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Bli medlem/abonnera på LFC.se

  • 299 kr/år (25 kr/månad eller 0,82 öre/dag)
  • 99 kr/år för familjemedlem

Läs om våra medlemsförmåner

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer