– De var bäst och sämst i Liverpool 22/23

Bild till nyheten – De var bäst och sämst i Liverpool 22/23
ÄNTLIGEN, som Gert Fylking skulle ha sagt. Säsongen är över och man kan börja arbetet med att radera det mesta av 22/23-säsongen från sitt medvetande. Från att ha utmanat om allt till att aldrig riktigt vara nära något – och nu står Liverpool inför ett enormt viktigt sommarfönster. Men vilka kom undan med godkänt? Vilka gjorde det rentav ganska bra? Och vilka var det som floppade mest av alla? Det är dags att sätta betyg på hela truppen!

Jag har självfallet använt mig av Supporterklubbens stående betygsskala där insatserna summeras enligt följande. Spelare som inte är med på listan spelade för lite tid för att betygsättas.

1 – Bedrövlig
1,5 – Dålig
2 – Knappt Godkänd
2,5 – Godkänd
3 – Bra
3,5 – Stark insats
4
– Utmärkt
4,5 – Briljant
5
– Världsklass

Målvakter

Alisson Becker 4,5 av 5

När Supporterklubben fick säga sitt var det Alisson Becker som utsågs till Liverpools bästa spelare och när han saknades mot Southampton i söndags såg vi hur illa det kunde gått den här säsongen om han inte stått på huvudet ett par gånger varje match. Försvaret har erbjudit minimalt med hjälp och att Alisson in på målsnöret utmanade om Golden Glove säger väl egentligen allt. 14 nollor blev det trots ett försvarsspel som lämnade massvis att önska och han var den målvakt i Premier League som hade överlägset bäst stats när det kom till insläppta mål vs. ”förväntat insläppta mål”. Garanten för att vi inte imploderade fullständigt, men måste få bra mycket mer hjälp av laget som kollektiv nästa säsong.

Caoimhin Kelleher 2 av 5

Från cuphjälte förra säsongen till ett liv i periferin denna. Gavs chansen att ändå visa sina kvaliteter i säsongsavslutningen med Southampton men gjorde då inte mycket mer än att hämta bollar i nätet. Och det var flera avslut som man ändå kände att han borde gjort bättre på. Prislappen höjdes inte direkt inför en potentiell försäljning i sommar.

Backar

Virgil van Dijk 2,5 av 5

Vi vet vad han kan och därför ligger såklart ribban högre för honom än någon annan när det kommer till vilka glasögon vi tar på oss när hans säsong ska bedömas. Visade samtidigt i perioder med Ibrahima Konate att de tillsammans är ett mittbackspar av yppersta världsklass men dagarna då van Dijk kunde vara en enmannashow längst bak i en högt stående backlinje är nog förbi. När han behövt agera ledsagare till Joel Matip och Joe Gomez har det inte alls fungerat tillräckligt bra och här måste Liverpool agera i sommar.

Ibrahima Konaté 3 av 5

Den bästa av mittbackarna den här säsongen. Samtidigt oroväckande att det bara blev 18 ligamatcher för 24-åringen som vi så gärna vill ska växa ut till den stora generalen. Har en redan dyster skadehistorik bakom sig och ska Liverpool bygga ett centrallås för framtiden krävs det att Ibou kan vara tillgänglig vecka in och vecka ut. Från att han kom tillbaka i mars stod Liverpool för sin bästa svit under säsongen och mycket handlade om att vi återfick stabilitet där bak.

Joel Matip 2 av 5

Gjort sin klart svagaste säsong i Liverpooltröjan och utan samma hjälp av Virgil van Dijk och en fungerande sköld i form av Fabinho framför sig blev han ofta blottad när bollar sattes in bakom Liverpools höga backlinje. Fortfarande ’bara’ 31 men det känns som att benen var bra mycket tröttare den här säsongen än tidigare. I en situation där Liverpool måste få in en ny, högkvalitativ, mittback måste Klopp överväga om Matip eller Joe Gomez ska slussas vidare i sommar.

Joe Gomez 1,5 av 5

Med undantag för en otrolig insats på Anfield mot Manchester City i höstas har det varit en katastrofal säsong för Joe Gomez. Fick stort förtroende när Ibrahima Konate slet med skador under hösten och vintern men det var först när han ställdes helt åt sidan som Liverpool började få någorlunda ordning på saker och ting. Insatsen mot Southampton var kronan på ett katastrofalt verk där man i flera situationer undrade vad han sysslade med. Hade inte Sulemana skjutit i höjd med straffområdet vid 3-2-målet hade Joe Gomez nog fortsatt falla tills han sprang rakt in i Kelleher. I min bok är det Joe Gomez Liverpool säljer i sommar.

Trent Alexander-Arnold 3 av 5

Under en säsong när han varit mer eller mindre bespottad och ibland hängts ut som ensamt ansvarig för att Liverpool lämnat ytor bakom sig kan vi ändå konstatera att nyckeln till att Liverpool ska vara produktiva offensivt är att Trent sätts i spel och får fria tyglar. Då ligger det på tränarstab och övriga spelare att anpassa sig för att skapa de förutsättningarna. Blivit stundtals sågad vid fotknölarna men går på sommarlov med 2 9 i poängprotokollet. Dessutom aldrig skadad. En av nycklarna inför nästa säsong är att fortsätta bygga laget runt honom.

Andy Robertson 2,5 av 5

Alltid solid och även om det känns som en mellansäsong för Skottlands landslagskapten har det blivit åtta assists framåt i ligaspelet. Samtidigt har han saknat kontinuitet runt omkring sig och den som såklart påverkats mest av att Sadio Mané lämnat. Blev, precis som laget, bättre under slutet och kommer må bra av att ha en Luis Diaz i toppform framför sig nästa säsong. Tramsiga rykten om en eventuell flytt i sommar men Robbo är såklart given i Klopps 2.0-version av Liverpool.

Kostas Tsimikas 1,5 av 5

Gick från att vara ett klockrent alternativ bakom Robertson förra säsongen till att se extremt förvirrad ut varje gång han gavs chansen under denna. Led såklart också mycket av att offensiven inte klickade och där han under fjolåret hittade Mané och Jota på skallen var och varannan match fanns där ingen tydlig centralfigur att leta efter under denna säsongen. Kan tänka mig att Kostas vill skriva ett lukrativt kontrakt med ett lag som ändå garanterar speltid och då är frågan om det inte blir en flytt i sommar.

Mittfältare

Fabinho 2 av 5

Stundtals en överstruken etta och som bäst så visade han tendenser av att vara det ankare som ledde Liverpool till att vinna allt i både England och Europa. Fick också ett lyft i samband med formationsförändringarna som kom under våren och har antagligen förtjänat chansen att visa att formen under hösten och vintern bara vara ett djupt hack i kurvan. Kan föreställa mig att Klopp ser honom som en startspelare även i höst men att där kommer finnas alternativ på bänken som gör att vi kan agera ganska snabbt om vi ser tendenser av fjolårets form.

Jordan Henderson 2 av 5

Precis som för Fabinho tror jag att aktiviteten på transfermarknaden i sommar kommer göra Jordan Hendersons position klart mer utsatt nästa säsong. Vår kapten fyller 33 om några veckor och blir knappast bättre för varje dag som går just nu. När han inte lyckas bidra med stabilitet och balans genom att täcka för Trent på högerkanten är det varken hackat eller malet som kommer ut ur hans arbetsinsats. Bidrar varken offensivt eller defensivt. Att sparka och springa kan killar med bra mindre lönekuvert också göra. Vore ett svaghetstecken om han ses som ordinarie startspelare när vi drar igång igen i augusti.

James Milner 2 av 5

Ungefär som Jordan Henderson men med tillägget att han dessutom är fyra år äldre. Tycker klubben gör helt rätt som inte bifaller Klopps önskan om att förlänga med ytterligare ett år utan det var helt rätt läge att gå skilda vägar här. Kommer för alltid att hållas enormt högt i den röda delen av Merseyside och var en grundbult för allt det vi byggde under Klopp. Satte en standard som krävde att övriga levererade varenda dag och har varit oumbärlig vid sidan av planen även när kvaliteten innanför de kritade linjerna gått ner. Tackas av som en legend.

Thiago 2 av 5

Fotbollsspelaren Thiago är ofta fullständigt briljant. Men när vi synar siffrorna och ser hur sällan vi kan använda honom är det svårt att motivera att någon form av spelsystem ska anpassas utifrån honom. Blev totalt bara 14 starter i ligaspelet och tittar man tillbaka är det ofta så det sett ut. Nu får vi väl se om den större operationen man gjorde under våren kan ge resultat för framtiden men skadehistoriken är ett stort bekymmer. Svårt se hur vi ska tjäna pengar på honom i sommar så tycker ändå han ska vara kvar. Men verkligen bara som en lyxlirare. ”Tillgänglighet är en spelares största tillgång…”, är en sägning som inte ska underskattas. Och tyvärr inget vi fått av Thiago. En besvikelse sedan ankomsten från Bayern.

Curtis Jones 3 av 5

När Jürgen Klopp väl hade lärt honom att passa bollen och släppa den i rätt läge visade det sig att all den upphaussade talangen faktiskt hade en slutprodukt i sig också. Jag har varit en av Curtis största skeptiker men kan bara applådera hans senaste månader. Samtidigt är jag långt från såld på tanken att han är en ordinarie startspelare nästa säsong. Men han har visat att han med råge förtjänar chansen att vara med och konkurrera.

Stefan Bajcetic 3 av 5

Fick ta ett oproportionerligt stort ansvar för ett Liverpoolmittfält som stod i fullständig brand under vintern och även om Stefan svarade upp med bravur borde det aldrig legat på en 18-årings axlar att ingjuta stabilitet i ett lag som ett halvår tidigare hade varit bland de bästa i världen. När Fabinho, Henderson, Thiago och flera startspelare stod paralyserade under ett par veckors tid efter nyårsraketerna var det Stefans om trots allt försökte. Och kan han vara Så bra i ett uselt Liverpool är jag grymt spänd på att se hur bra han kan vara när saker och ting även fungerar runt honom. Vi håller tummarna för snabb rehabilitering och att han är tillbaka med laget till att försäsongen drar igång.

Alex Oxlade-Chamberlain 1,5 av 5

Skadad större delen av hösten och när han väl var tillgänglig och behövdes efter VM-uppehållet stod Liverpool för några av sina sämsta insatser under Jürgen Klopps ledning. Har passerat bäst före-datumet på den högsta nivån och borde egentligen varit utbytt för flera säsonger sedan. Har kanske varit en bra kille i omklädningsrummet men inneburit ett enormt kvalitetstapp för laget på fotbollsplanen varje gång han tvingats spela. Önskar honom all lycka till framöver.

Naby Keita 1 av 5

Så nära en överkryssad etta man kan komma men när skalan ändå tar oss hela vägen ner till ’Bedrövlig’ så kan väl en etta få räcka. Förväntades starta säsongens tredje match – mot United borta – men drog då på sig ännu en i raden av märkliga skador och missade sen 13 ligamatcher. Var precis som Oxlade tillbaka i truppen till efter VM och fick sju framträdanden i ligaspelet när Liverpool var som absolut sämst. Lämnar klubben i sommar efter en period som bara kan beskrivas som total flopp. Kom som en av Europas mest upplyfta mittfältare men lämnar utan att egentligen ha satt ett enda bestående avtryck.

Harvey Elliott 2,5 av 5

Var länge den enda ’garanten’ i årets Liverpool-lag och en av få som varit tillgänglig för att ens tas ut vecka efter vecka av Klopp. Totalt 46 framträdanden för Liverpool under säsongen och det får antagligen ses som ett svaghetstecken till truppen i övrigt snarare än att Harvey Elliott tog ytterligare monsterkliv i sin utveckling. Var stundtals riktigt bra men har också radat upp icke-insatser. Kämpar fortfarande med att visa vilken position han ska konkurrera på och han bör känna en viss oro över att han snart kanske bara ses som en duglig truppspelare – som kan vikariera lite överallt – snarare än en uttalad konkurrent på en specifik position.

Fabio Carvalho 2,5 av 5

Kom in som en frisk fläkt och fick en hel del chanser direkt under hösten. Hade egentligen den totalt omvända utvecklingen jämfört med de flesta Kloppvärvningar och där jag trodde han försiktigt skulle växlas in i hetluften fick han mycket förtroende initialt innan han helt sattes åt sidan och placerades under fiskpinnarna i frysdisken. Gjorde mål borta mot City i Ligacupen men byttes sedan av i paus och fick bara ytterligare 8 minuter på hela säsongen. Frågan är om något skurit sig med Klopp eller om framtiden finns kvar på Anfield. Senaste dagarnas rykten tyder inte på det. Målet mot Newcastle dock en solklar favorit!

Forwards

Luis Diaz 3 av 5

Missade tyvärr halva säsongen på grund av knäskadan som han först fick mot Arsenal redan under hösten men sen även slog upp när han var redo för comeback efter VM. Var involverad i 17 ligamatcher totalt och där snittade Liverpool 2 poäng per match (ett snitt som hade gett en tredjeplats i Premier League). Utan Diaz låg poängsnittet i ligan däremot på låga 1,47. Vårens comeback kom på Elland Road och även om det knappast bara är colombianens förtjänst är det inte helt överraskande att det är sedan dess vi börjat få ordning på saker och ting. Är en virvelvind som är lika viktig offensivt som med sitt hårda jobb defensivt. Dessutom briljant i omställningsspelet när det ska gå undan. Gör även jobbet lättare för Andy Robertson och är fundamental för Liverpool nästa säsong. En given startspelare varje gång han är fit for fight.

Cody Gakpo 3,5 av 5

Såg trubbig ut inledningsvis men kastades samtidigt in i ett dysfunktionellt Liverpool där nog inte ens Leo Messi kunnat få ordning på varken sig själv eller sina lagkamrater. Kom igång med mål mot både Everton och Newcastle innan hans stora entré togs mot United i 7-0-segern. Noteras på totalt 7 3 efter 17 starter – något som måste ses som riktigt bra i en roll där han snarare ska länka ihop pusselbitar än att nödvändigtvis vara den som avslutar anfallen på egen hand. Blivit rejält varm i kläderna under våren och Klopp verkar ha hittat en klockren ersättare till Roberto Firmino.

Diogo Jota 3 av 5

Precis som för så många andra i årets Liverpool-lag har säsongen kantats av skador. Först hade han problem med en baksida och när han väl kom tillbaka under hösten blev det bara två korta inhopp och två starter i ligaspelet innan han skadade sig igen och missade hela vintern. Precis som i fallet med Luis Diaz mår Liverpool extremt bra av att ha Jota tillgänglig även om det tog ett tag under våren innan han kom upp i fornstor form. Avslutade säsongen med två mål på St Mary’s och totalt blev det sju fullträffar bara under den sista månaden när han väl fick fart på målskyttet. Frågan här är väl hur han står sig i hierarkin med den konkurrens som nu finns till nästa säsong. Och om han och Klopp har samma syn på hur mycket speltid han ska räkna med framöver.

Mohamed Salah 4 av 5

Mohamed Salah. Utmärkt? Ja, någon tycker väl att man är ute och cyklar här men det blir svårt att motivera hur andra ens ska kunna betygsättas med 'Knappt godkänt' om det Salah gjort inte har varit utmärkt. När mer eller mindre alla i offensiven har dragits med skador har han varit den enda konstanten och hade han inte varit ett fysiskt unikum och också bara bidragit med dryga 15 starter som de övriga i den där anfallsarmadan kan vi nog undra om Liverpool ens slutat på övre halvan. Han är ensam i laget om att komma till spel i alla säsongens ligamatcher och totalt gör han 19 12 i ett lag som under långa stunder inte verkade veta vad fotboll var. Lägg till 8 2 på 8 Champions League-matcher och mål i samtliga cupspel så är det bara Mohamed Salahs egen stavhoppsribba emot att han ska få riktigt, riktigt bra betyg. Han är alltid tillgänglig för uttagning och han levererar konsekvent vecka efter vecka. I en säsong när Liverpool har svikit under långa stunder kan Salah ändå stänga igen ytterligare ett kapitel och konstatera att det slagits en handfull nya rekord och han är på språng mot fler. Alisson var bäst av alla. Men Salah var en lika given tvåa.

Roberto Firmino 3,5 av 5

Give the ball to Bobby and he will score. Så lyder sången som nog alla gått och nynnat på de senaste veckorna men ska vi vara helt ärliga var det aldrig för sitt stora målskytte Bobby blev den publikfavoriten han blev. Det känns därför ändå vackert att hans sista säsong i den röda tröjan blev den säsongen där han hade högst leverans när det kommer till mål per minut i ligaspelet och bara vid två tillfällen tidigare har hans ens noterats över de 11 som han satte dit i år. Men på bra många fler matcher vid de tillfällena. Även om både vi och Bobby sjöng på refrängen hela säsongen levererade han när vi behövde det. Nicken mot Arsenal satte liv på säsongen och avslutningen med kvitteringen mot Villa och promenadmålet mot Southampton satte kronan på ett livsverk som Liverpoollegend. Sången om Firmino kommer att eka för evigt på Anfield och när man argumenterar för att andra avsked kanske kommer lite för sent börjar man ju faktiskt tveka kring om vi gör helt rätt som släpper Bobby här och nu…

Darwin Nunez 2 av 5

City tog Haaland. Vi valde Nunez. Visst var norrbaggen alltid förväntad att göra det bäst av de två men att skillnaden skulle vara så här monumental trodde nog ingen. Framförallt inte alla vi som hade sett hur bra Nunez gjorde det för Benfica – mot bland annat oss – under förra säsongen. Det tidiga röda kortet, måltorkan och märkliga småskador till höger och vänster gjorde att säsongen aldrig riktigt satte fart. Där fanns tendenser av att bra saker finns att vänta men ska Liverpool höja sig rejält under nästa säsong krävs det en helt annan output från Darwin. 9 mål och 3 assists i ligaspelet är nog ungefär hälften av vad man hoppades på inför säsongen men mest oroväckande är egentligen att han bara kom till start 19 gånger. Förutom avstängningen hade han problem med allt från muskler till en axel och under sluttampen av säsongen en tå. Kanske gladast av alla att säsongen är över och man kan börja skriva på ett nytt blad inför nästa. Med tanke på hur mycket pengar klubben la på Darwin måste man ändå ge det en sommar till för att försöka få rätsida på allt och få ut mycket mer. Att höjden finns där det vet vi, vi ska bara få ut den vecka efter vecka.

Tränaren

Jürgen Klopp 1,5 av 5

Avslutningsvis tittar vi på den som faktiskt bär huvudansvaret på att få ihop helheten och med tanke på Liverpools status inför säsongen och att han trots allt fick handplocka Darwin Nunez går det inte att ge Klopp annat än underkänt. Systemförändringen kom alldeles för sent och hans naivitet kring mittfältsspelarna kostade Liverpool dyrbart under vintern. Hans lojalitet och övertro kan få ett lag att flytta berg, men också att fullständigt implodera. Det är antagligen hans största styrka – och svaghet. Märkliga laguttagningar och ännu märkligare byten har varit signifikativt för hela säsongen och det var först när han svalde stoltheten och agerade under våren som Liverpool fick ett lyft igen. Kanske hade vi faktiskt klarat Champions League om reaktionen kommit tidigare? Jürgen Klopp är såklart mannen för att leda Liverpool framåt. Men under den gångna säsongen måste vi vara ärliga och konstatera att han inte fick till det överhuvudtaget.

Vad tycker Ni? Håller ni med om betygen? Vilka motsätter ni er främst och vilka känns korrekta? In i debatten med era egna betyg!

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer