Analys: Därför gick det snett för Keita

Bild till nyheten Analys: Därför gick det snett för Keita

Han kom med en enorm prislapp runt halsen, men försvinner snart obemärkt ut genom bakdörren. Här följer en analys om varför Naby Keita aldrig lyckades leva upp till sitt rykte.

Låt oss först klargöra att när Naby Keita lämnar Liverpool på fri transfer den 30 juni så gör han det med fem medaljer i resväskan. Den enda han inte fick var Supercupen i augusti 2019.

Ingen kan någonsin ta ifrån honom att han har varit delaktig i några av klubbens absoluta största framgångar. Ändå kliar vi oss unisont i skallen och tänker: "Det borde ha varit så mycket mer".

Trots allt går det inte att bortse från det faktum att den guianske landslagskaptenen bara har dragit på sig Liverpooltröjan 129 gånger på fem säsonger efter övergången från RB Leipzig på £52,75M – en rekordsumma som sedermera passerats av Darwin Nunez, van Dijk och Alisson. 

I snitt ger det 26 framträdanden per säsong och den allra sista med bara 13.

Examensbetyget blir förstås "underkänt" och uttryck som "fiasko-köp" ligger nära till hands när man tänker tillbaka på vilken hajp det var kring Keita när Liverpool lyckades slutföra dealen med Leipzig sommaren 2017.

– Han är den komplette mittfältaren, sa Jürgen Klopp och fröjdade sig inför ankomsten till Anfield ett år senare.

Skadade även självförtroendet

Report: Liverpool's Naby Keita Avoids Major Injury, Could Face Manchester  City | News, Scores, Highlights, Stats, and Rumors | Bleacher Report

Men sedan han övertog Steven Gerrards ikoniska nummer 8-tröja har han missat cirka 800 dagar med mängder av skadebekymmer.

När The Athletics reportrar James Pearce och Andy Jones snackat med folk runt ledarstaben, framkommer en tydlig bild om att Keitas tid i mångt och mycket handlat om "låg smärttröskel" och "språkproblem".

– (Personalen...) anser att Naby redan från början hade svårt att anpassa sig till högre intensitet och tuffare spel än vad han var van vid när det gäller träning och matcher, skriver Pearce. 

Keita gick dessutom ofta skadad "längre än vad den medicinska staben förväntade sig" och med en känsla av att "alla dessa motgångar även skadade hans självförtroende så till den grad att han hade svårt att verkligen pressa sig".

Det kan delvis förklara varför den lille mittfältaren ofta satt vid sidan med problem som andra skulle ha tvingat sig igenom – som exempelvis en stel nacke efter en långdistansflygning som förstörde delar av hans första pre-season.

Den långa tid det tog för Keita att lära sig engelska var en annan frustration, men samtidigt också förståeligt då afrikanen tidigare bott och spelat i Frankrike, Österrike och Tyskland. 

Vid ett tillfälle ska medicinska staben försökt ta reda på resultatet av en röntgenundersökning, bara för mötas av beskedet att han inte alls hade "scannats" sedan han missförstått instruktionerna.

"Han hade definitivt svårt att anpassa sig till livet på Merseyside, när han flyttade över med sin yngre bror Petit, som effektivt tog hand om sin äldre bror", skriver Pearce. "Känslan är att ändå att han kunde ha varit mer förutseende för att göra den processen enklare, särskilt när det gällde att lära sig språket."

Kom fram som underbarn

Staben har under åren vänt på alla stenar i desperata försök för att få bukt på Keitas fysiska status. Yoga, kostförändringar och större noggrannhet med det individuella träningsschemat. Men ingenting har hjälpt, åtminstone inte i långa loppet. 

Vid 28 års ålder borde Naby Keita rimligen peaka och kanske kan han få fart på karriären igen – i vilken klubb det nu än månde bliva – i en liga där intensiteten är behagligare än den i Premier League.

Samtidigt bör man ha i åtanke att Naby kom fram redan som 16-årigt underbarn i hemlandet och hann spela extremt mycket fotboll för Horoya, Istres, Salzburg och Leipzig innan flytten till Merseyside för fem år sedan. Det finns massor av exempel på spelare, som inte coachats med extra försiktighet under tonåren, som fått sina karriärer förkortade på grund av skador.

När vi nu snart tar farväl är känslan att Keita borde ha varit en etablerad världsstjärna idag. Oavsett önskar vi honom all lycka, hälsa och välgång.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

🙏

Vi ber om ditt stöd under 2023! 
Bli medlem/abonnera på LFC.se
299 kr/år och 99 kr/år för familjemedlem
Läs om våra medlemsförmåner 


18 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer