​Supportrarna rentvås av senaten

Bild till nyheten ​Supportrarna rentvås av senaten
Den franska senaten frikänner fansen från någon skuld till problematiken i samband med Champions League-finalen och riktar skarp kritik mot UEFA och den franska polisen.

Den franska senaten har publicerat en rapport som genomfördes till följd av händelserna före och efter Champions League-finalen på Stade De France där supportrar till både Liverpool och Real Madrid tvingades utstå usel behandling av polisen som bland annat oprovocerat använde tårgas.

Rapporten, som inte mötte något motstånd i senaten, innehåller en analys av vad som gick fel och förslag på lösningar för att undvika att något liknande sker igen.

En av de huvudsakliga poängerna som framkommer från rapporten är att supportrarna inte bär något ansvar för det som skedde. Under finalen försökte UEFA skylla förseningen av matchstarten på Liverpools supportrar och efteråt kom uttalanden från myndigheter som återigen försökte skylla problemen på de som kommit för att stötta sitt lag.

– Det som hände på Stade De France var allvarlig och visar att det måste tas till flertalet åtgärder för att se till att det inte händer igen under rugby-VM och OS, säger Laurent Lafon från senaten.

– Liverpools supportrar har utmålats som skyldiga till problemen, detta är inte rätt. En annan lärdom är att man inte lyssnat på supportrarna som blivit missförstådda. Liverpools supportrar har beskrivits som huliganer vilket tar oss tillbaka till stereotyper från 80-talet.

– Organiseringen av Champions League-finalen visade prov på avsaknad av samarbete mellan alla myndigheter. I framtiden måste vi ha en tydlig struktur för vem som är ansvarig för vad.

– Det är orättvist att försöka lägga skulden på Liverpools supportrar för oroligheterna, likt inrikesministern har gjort för att dra uppmärksamheten från statens oförmåga att hantera den stora folkmassan.

Undermålig biljettkontroll av UEFA

Ett av försöken att lägga skulden på de röda supportrarna innebar att lyfta fram att ett enormt antal falska biljetter cirkulerade runtikring arean inför avspark. Det sades från ministerhåll att så många som 40 000 kom utan äkta biljett, något som inte alls stämmer.

– Huvudsakligen uppstod problem med biljetthanteringen tack vare UEFA. De gjorde ingenting och det var 2741 falska biljetter. Kontrollen var obefintlig.

I senatens rapport föreslås att det i framtiden endast ska användas digitala biljetter på större idrottsevenemang och att organiseringen av transport måste bli klart bättre.

– Det fanns behov av kommunikation mellan tågstationen, polischefen, det franska fotbollsförbundet och tågförbundet, men det hände inte. Vi uppmanar till bättre kommunikation med supportrarna för att öka attraktiviteten i området runt Stade De France, så att folk har lust att dyka upp tidigt.

– Vi vill att myndighetens syn på fotbollssupportrar ska förändras, det är en stark uppmaning vi kommer med.

Kritik mot användandet av tårgas

Användandet av tårgas mot supportrar, både vuxna och barn, kritiseras.

– Vår uppmaning till inrikesministern är att ta fram en doktrin för hur tårgas ska användas, säger senatens Francois-Noel Buffet.

Undersökningen av händelserna försvårades då kamerabilder från arenan raderades strax efter finalen enligt rådande regelverk.

– Vår uppmaning är att kamerabilder för offentliga arrangemang bör behållas i 30 dagar. Polischefen måste se till att det blir verklighet.

– Vi är tydliga med att presentera en ursäkt och våra kondoleanser till Liverpools och Real Madrids supportrar. De är alla offer vad som hände, avslutar Buffet.

Källa: Liverpool.no

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer