​– Värd varenda penny

Bild till nyheten ​– Värd varenda penny
Mohamed Salah har skrivit ett nytt kontrakt med The Reds och det betyder att Liverpool Football Club har lyckats skriva under en förlängning med en av hela fotbollsvärldens främsta spelare i ett läge där sportwashing-miljarder utan problem hade kunnat locka bort honom. Det är en historisk milstolpe och jag är övertygad om att den är värd varenda penny.

Efter segdragna diskussioner och emojis till både höger och vänster kan vi åtminstone – för stunden – andas ut en stund och tänka på annat än Mohamed Salahs vara eller icke vara på Merseyside den närmaste tiden. Den nervöse spekulerar kanske redan i att det här var ett sätt att lugna massorna, ge Salah fett med deg för kommande säsong och en garanti på att Liverpool kan casha in rejält om han säljs nästa sommar istället. Men helt ärligt; den dagen den sorgen. Nu är det bara fest!

En av världens bästa fotbollsspelare har valt att fortsätta sin karriär på Anfield och om kontraktet fullföljs kommer Mohamed Salah att fortsätta vandra in till tonerna av You’ll Never Walk Alone på Anfield de kommande tre säsongerna och slå ett dussintal rekord av bara farten. Med några titlar till kommer han, när kontrakt går ut, kanske vara den största av alla som dragit på sig den röda dräkten, sett enbart till de rent sportsliga prestationerna.

Mohamed Salah är ett unikum till fotbollsspelare och som Liverpoolsupportrar måste vi nog ibland zooma ut och förstå hur stor hans insats har varit sedan ankomsten från den italienska huvudstaden 2017. Där och då var Liverpool ett lag som precis hade lyckats med ett återtåg till Champions League. Idag är ett lok som konstant rusar mot dess final. 

Själv har jag slagits för Mohamed Salahs storhet år efter år. Folk har suttit och svurit över missade målchanser eller velat överanalysera om han verkligen passar Sadio Mané så ofta som han borde. Att vi har mage att ens ifrågasätta hans prestationer på fotbollsplanen är det största kvittot på att han tagit oss till platser vi tidigare inte hade varit med om på nästan 30 år.

Massvis kvar att ge

När det gäller den fotbollsmässiga framtiden för Mohamed Salah är jag övertygad om att han har massvis kvar att ge. När det kommer till hur han håller efter sin kropp och sköter sin träning är det få i världen som kan matcha honom och stannar han i Liverpool till 2025 är jag övertygad om att vi sitter här igenom om tre år och diskuterar om det ska bli ytterligare ett, två eller tre år. Och Ramy Abbas Issa lär väl ha anledning att skicka ut kryptiska tweets igen.

Att ha Mohamed Salah i laget betyder inte heller bara att vi behåller en av världens bästa spelare, en målgarant och någon som kommer att fortsätta leda vår offensiv. Det betyder också att vi har en symbolspelare som dels varenda motståndare fasar men också som vart enda potentiellt nyförvärv framöver såklart drömmer om att få dela omklädningsrum med.

Det är bara att titta på reaktionerna från gårdagen, bland lagkamraterna, och vi kan ta exemplet med en spelare som Harvey Elliott, vars chans till speltid kanske hade blivit större utan Salah, men som den både spelande supporter och hungrande fotbollstalang han är – med viljan att lära sig av de bästa – såklart firar stort att The Egyptian King finns kvar på träningsplanen. Och när nästa spelare ska rekryteras kan jag lova att det blir lättare att locka över även honom med Mohamed Salah kvar i truppen. Men det kan vi såklart dubbelkolla med Jude Bellingham när han väl signar.

Offensiven säkra för många år framöver

Jürgen Klopp har med Salahs signatur säkrat så att han har Diogo Jota, Darwin Nunez, Luis Diaz och Mohamed Salah till sitt förfogande till minst 2025 och att med den offensiva fyrklövern kommer tysken kunna fortsätta lova titlar – och leverera dem.

Liverpool 2022 mår antagligen bättre än vad vi någonsin gjort under alla år som jag supportat denna fantastiska klubb och även om lönestrukturer må ha sprängts är det enligt mig viktigt att vi också sänder signalen till spelare att Merseyside är platsen där även de absolut största i världen kan spela sin fotbollen när karriärens sol står i zenit. Det finns inte längre några steg bortom Liverpool Football Club. Vi är slutdestinationen där du kan vara bäst i världen och satsa på att vinna allt – och såklart få marknadsmässigt betalt där efter.

Mohamed Salah må kanske tjäna bra mycket mer än massa lagkamrater nu men så länge de får betalt utifrån vad de är värda kan jag inte se ett problem. Om jag vore Virgil van Dijk och fick välja på att tjäna två miljoner i veckan och spela i ett lag med Mohamed Salah eller tjäna två miljoner i veckan i ett lag utan Mohamed Salah vet ju jag vad jag hade valt i alla fall. Oavsett vad egyptiern sen får i sitt lönekuvert.

Liverpool kliver med detta kontrakt, miljardvärvningen av Darwin Nunez och Klopps fyra nya år in i en av de mest spännande perioder vi kanske någonsin upplevt. Vi växlar upp från en position där vi redan är bland de allra största och om allt faller på plats vet jag helt ärligt inte vad som ska kunna stoppa oss framöver. 

Som Klopp sa igår, nu kan vi njuta rejält av helgen. 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer