​Detta är Darwin Nunez

Bild till nyheten ​Detta är Darwin Nunez
Första gången Darwin Nunez dök upp på Liverpools radar var 2015 när han spelade för Penarols U19-lag. Sju år och en spikrak utvecklingskurva senare har han nu chansen att bli The Kops nya favorit.

Darwin Nunez inledde sin resa mot en professionell karriär som fotbollsspelare i Club Atletico Penarol. Där tog han sig upp genom ungdomslagen hela vägen till A-laget och debuterade i november 2017 när han ersatte ex-röde Maxi Rodriguez i en bortamatch mot River Plate Montevideo.

Liverpool hade dock fått upp ögonen för spelaren redan innan seniordebuten. Enligt The Athletic upptäckte en scout baserad i Sydamerika Nunez redan på U19-nivå och sedan dess har klubben följt hans utveckling.

2019 värvades anfallaren till spanska Almeria i andradivisionen och strax därefter fick han chansen att debutera i Uruguays landslag. Det dröjde bara fem minuter innan han som inhoppare hade gjort sitt första landslagsmål i en vänskapsmatch mot Peru hösten 2019.

I Almeira gjorde han 16 mål på 32 matcher vilket fick Benfica att slå sitt transferrekord (€24M) för att säkra hans tjänster i september 2020. Precis som i landslaget behövde Nunez inte lång tid på sig för att visa vad han går för, han gjorde sitt första mål i en bortamatch mot Lech Poznan i Europa League och följde upp det med ytterligare två mål i samma match.

När den första säsongen som Benfica-spelare summerades hade han gjort 14 mål och 10 målgivande passningar. Säsongen som följde, 2021/22, blev ännu bättre. Nunez tog hem skytteligan i den portugisiska ligan genom att göra 26 mål och med samtliga turneringar inräknade blev målskörden tillslut 34 mål.

Nätade två gånger om mot Liverpool

Även om Liverpool följt Nunez under många år var det under den gångna säsongen som de verkligen blev intresserade på allvar. Enligt Paul Joyce i The Times var det när Jürgen Klopp analyserade Benfica inför Champions League-kvartsfinalen som han började drömma om att få addera honom till sitt lag.

Nunez status i Liverpool-lägret blev inte sämre när han nätade får Benfica i både hemma- och bortamatchen.

– Han har en stor karriär framför sig, konstaterade Klopp på presskonferensen inför returen på Anfield, där han fick se anfallaren näta på nytt.

Klopp en avgörande faktor

Nunez framsteg uppmärksammades självklart inte endast av Liverpool, men trots att klubbar som Atletico Madrid och Manchester United var intresserade av att köpa honom i sommar blev det aldrig någon egentlig dragkamp om hans signatur.

22-åringen hade bestämt sig. Han ville ta chansen att spela under Jürgen Klopp. Enligt The Athletic var han mycket tydlig när han framförde den åsikten till Benfica när transferdiskussionerna drog igång.

Klopps facit vad gäller att utveckla unga talangfulla spelare till spelare av absoluta världsklass var lockande för Nunez, att få uppleva stämningen på Anfield - som han imponerats något enormt av när Benfica gästade i CL-kvarten - på regelbunden basis likaså.

Enligt flera rapporter erbjöd Manchester United ett mer lukrativt avtal, men de fotbollsmässiga möjligheterna som en övergång till Liverpool innebär vägde betydligt tyngre än pengarna för Nunez.

Manés ersättare

I detta nu har Sadio Mané ännu inte lämnat Liverpool, men det mesta tyder på att senegalesen kommer att spela för Bayern München nästa säsong. Efter sex år i klubben söker han efter nya utmaningar (eventuellt också mer pengar då det ryktas om att den tyska klubben är beredda att betala honom £360 000 i veckan).

Bayern München sägs vara i färd att komma med ett tredje bud på Mané inom de närmsta dagarna. Ett av Liverpools krav för att släppa honom ska vara att få en ersättare på plats, vilket de nu har i form av Nunez.

– Hur fyller man tomrummet efter en så viktig och omtyckt anfallare? Svaret är: man spenderar stora pengar på en av de mest spännande och explosiva unga anfallarna i Europa, summerar The Athletics James Pearce.


1 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer