Storyn bakom Liverpools ikoniska klubbmärke

Bild till nyheten Storyn bakom Liverpools ikoniska klubbmärke
Veckans speltips vänder sig till medlemmar och följare som gillar att betta på Liverpool och fotboll i allmänhet.

Historien bakom Liverpools ikoniska klubbmärke

Liverpool har landat Darwin Nunez för en rekordstor övergångssumma och spetsat till ett redan sylvasst anfall. 

Nu höjs förväntningarna på säsongen 2022/23 till nya nivåer och fansen väntar otåligt på att ligan ska sparka i gång. Trots att lagbyggena inte är spikade är uppladdningen i full gång på flera håll.

Exempelvis är det redan nu möjligt att betta på vilket lag som vinner ligan hos en lång rad bettingsidor. 

För att hitta de bästa sajterna att spela på, och att jämföra oddsen på Liverpool, kan man besöka bettingsidor.se, som listar spelsajter med svensk licens.

Hur spelet på planen kommer se ut är ännu oklart, men hur spelarna kommer vara klädda är bestämt. Matchstället för kommande säsong är släppt och precis som tidigare saknas Liverpool-skölden på bröstet. Istället fortsätter klubben använda sig av en ensam ”Liverbird” – en blinkning tillbaka till 50- och 60-talet. 

Här är historien bakom Liverpools ikoniska logotyp.

Gudar, fotbollar och latin inledde resan

I klubbens begynnelse bestod loggan av staden Liverpools vapensköld. I mitten fanns två Liverbirds som flankerades av havsgudarna Neptunus och Triton. 

Under skölden fanns en banderoll med texten ”Liverpool Football Club”, och ovanför densamma en latinsk mening som översätts till ”God hath granted us this ease”.

I slutet av 1940-talet byttes skölden ut och ersattes av en cirkulär sådan där banderollerna, den latinska frasen och en Liverbird övergivits, liksom gudarna som bytts ut mot två fotbollar.

På 1950-talet började man använda sig av enbart en Liverbird på tröjorna. Logotypen vid denna tid var betydligt mer avskalad än tidigare och bestod av fågeln på en röd sköld i liknande form som Evertons nuvarande emblem.

Kort därefter, år 1955, övergick man till det emblem vi känner igen från dagens Liverpool-tröjor – en Liverbird och bokstäverna ”L”, ”F” och ”C” under. Enda skillnaden från emblemen på nuvarande matchtröja var att logotypen även hade en oval omkring sig.

Uppkomsten av dagens emblem

Säsongen 1986/87 försågs matchtröjorna med ett nytt emblem. Här togs ett stort steg mot den sköld som är den officiella i dag. Skölden var i princip samma form som nuvarande men designen var simplare, då den var vit med röda linjer.

När klubben fyllde 100 år 1992 började emblemet likna dagens klubbmärke ännu mer. 

Nu tillkom banderollen med årtalet under skölden, texten ”You’ll Never Walk Alone”och Shankly Gates ovanför, samt ”Liverpool Football Club” utskrivet i skölden.

Efter 100-årsjubiléet blev banderollen och plaketten under grindarna gula. Nu lade man även till de eviga lågorna på sidorna till minne av offren i Hillsborough-katastrofen. 

År 1999 övergav man de gula inslagen och satsade mer på grönt. Det är den här versionen vi i dag ser på framsidan av Main Stand och förknippar med Liverpool FC.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer