Analys: Egentligen är det David mot Goliath

Bild till nyheten Analys: Egentligen är det David mot Goliath
På söndag spelas en sprakande seriefinal mellan Liverpool och Manchester City på The Etihad. Ett hemmalag som är i förarsätet med 73 inspelade poäng mot Liverpools 72. Vid en seger för The Reds blir det omvända roller i toppen. Men synar man siffrorna är det en fenomenal insats att Liverpool ens är nära City.

Med undantag för det skadedrabbade- och covidpåverkade fjolåret är det Liverpool och Man City som gemensamt spelat i en egen liga i tabelltoppen de senaste åren.

Under säsongen 18/19 spelade Liverpool ihop hela 97 (!) poäng utan att få lyfta Premier League-pokalen, men året efter kom sedan revanschen och titel nummer 19 efter hela 99 poäng och en överlägsen uppvisning.

Med fjolåret som ett unikt undantag är det nu återigen Liverpool och City som gör upp och vi ser ut att gå mot en säsong som slutar med båda lagen på över 90 inspelade poäng.

Både Pep Guardiola och Jürgen Klopp har varit fulla i sitt beröm mot varandra och de talar båda två om den ”tuffaste motståndare de stött på” när den andres namn kommer på tal. Klopp konstaterade också för bara några veckor sedan att om det inte vore för just Pep Guardiola hade både han personligen, med tanke på duellerna som utspelades redan mellan hans Dortmund och Pep Guardiolas Bayern München, haft fler titlar – men också Liverpool efter de senaste årens dueller mot City.

Helt jämna sett över fyra år

Tittar man på Liverpools och Citys poängplockande över de fyra senaste åren, med start säsongen 18/19, har båda lagen också varit maskiner. 

City har på sina 144 matcher skrapat ihop 338 poäng medan Liverpool bara tagit en enda poäng färre – 337.

Det ger ett snitt på 2,35 poäng per match och en rullande 38-matchers-säsong på strax över 89 poäng. Något som innan säsongen 18/19 hade gjort dig till mästare vid 16 av 23 Premier League-säsonger som spelats över 38 omgångar.

* Kan vi göra det igen i maj och lugga Man City på ligabucklan?

Att som Liverpool 18/19, eller som det ser ut att bli för antingen Liverpool eller City denna säsong, inte vinna ligan på över 90 poäng har aldrig tidigare skett. 

Det är helt enkelt en omskrivning av historien som sker.

Det ska dock poängteras att förutsättningarna för detta brutala poängplockande är synnerligen vitt skilda för Liverpool och Man City. Både när man ser till lönebudget och hur mycket nettopengar som pumpats in för att bygga en spelartrupp som ska orka leverera vecka efter vecka.

Strösslar med pengar

Tittar man till årets lönebudget betalar exempelvis Manchester City ut nästan 500 miljoner (SEK) mer än Liverpool för att hålla sina spelare nöjda och belåtna. Även Man United och Chelsea betalar mer till sina spelare.

The Reds har för säsongen 21/22 en preliminär lönekostnad på £314 miljoner medan Man United betalar £323 miljoner, Chelsea £343 miljoner och City hela £355 miljoner.

Innan den bäst betalade Liverpool-spelaren (Virgil van Dijk) dyker upp på 14:e plats över de bäst betalda spelarna i ligan återfinns exempelvis en hel City-kvartett med Kevin De Bruyne (2:a totalt), Jack Grealish, Raheem Sterling (delade på plats 7) och John Stones (plats 12). 

Även i tider där Mohamed Salah, som varit kanske hela ligans bästa spelare över fem år, diskuterar ett nytt kontrakt med Liverpool pratas det endast en lön som motsvarar den som Jack Grealish och Raheem Sterling cashar in i City.

* Salah uppges bara få samma slantar som Grealish vid ett nytt kontrakt, trots dominansen de senaste fem åren.

Går man sedan till hur mycket pengar som spenderats på transfermarknaden blir det ännu större oceaner mellan lagen.

Över de senaste fem säsongerna har City plöjt in hela £818,6 miljoner i sin spelartrupp vilket motsvarar drygt 10 miljarder (!) svenska kronor.

Liverpool har under samma period lagt ungefär hälften så mycket (£470,9 miljoner) men samtidigt självfinansierat detta till 80% genom spelarförsäljningar för £378,5 miljoner vilket betyder en nettospendering på – i sammanhanget ­– endast £92,4 miljoner, en dryg miljard svenska kronor, över fem år.

Kan köpa utan att sälja

För Man Citys del handlar det i klart mindre utsträckning om att behöva sälja för att kunna köpa nytt. I Pep Guardiolas lagbygge har endast 38% av de fem senaste årens spelarköp finansierats genom att man sålt spelare och istället har men ett nettospenderande på hela £505,6 miljoner under de senaste fem åren.

City har med dessa siffror spenderat överlägset mest av alla Premier League-lag medan Liverpool inte ens återfinns som ett ”Big Six”-lag när vi ser till att kasta pengar omkring sig. Förutom Manchester City har även Manchester United, Chelsea, Everton, Arsenal och Brighton haft större net-spend än The Reds under denna period.

Om vi då räknar in även poängplockandet för säsongen 17/18 – eftersom att den säsongen finns med i det ekonomiska underlaget – och konstaterar att Manchester City där stod för en helt otrolig säsong och plockade 100 poäng i ligaspelet bleknar ändå deras prestationen när man börjar titta på hur mycket varje poäng faktiskt har kostat.

Liverpool tog under 17/18 beskedliga 75 poäng och inräknat den säsongen har Liverpool 412 poäng under de senaste fem säsongerna i jämförelse med Manchester Citys 438.

I relation till nettosumman man spenderat kan det dock konstateras att Manchester City har betalat hela £1,15 miljoner för varje inspelad poäng medan Liverpool endast behövt betala £220 000.

Det har alltså kostat Manchester City mer än fem gånger så mycket för varje inspelad poäng.

Åtta gånger Sveriges ekonomi i ryggen

Samtidigt så verkar förutsättningarna och medlen för framgång oändliga.

Tittar vi bara på City Football Group som är det officiella holdingbolaget som äger Manchester City hade de år 2020 totala tillgångar på £1,53 miljarder men i sin tur så ägs detta bolaget sedan till 77% av Abu Dhabi United Group som är det investmentbolag som placerar de nationella intäkterna för Förenade Arabemiraten.

* Pep i samspråk med sina stormrika och omstridda bossar.

Ser vi till tillgångarna i Abu Dhabi United Group pratar vi helt plötsligt ett värde som beräknas uppgå till fyra biljoner (!) svenska kronor – motsvarande lite drygt den svenska bruttonationalprodukten under åtta års tid!

Fenway Sports Group jobbar såklart utifrån helt andra medel och med helt andra avsikter. I en fotbollsvärld där regleringarna dessutom blir alltmer slapphänta och där de riktlinjer man genom tiderna försökt sätta upp alltid har gått att lirka sig ur har det heller aldrig funnits något direkt stopp för Manchester City att spendera.

Knepen för att komma runt de försök till Financial Fair Play som UEFA ändå försökte implementera har dessutom varit många. Med samarbetspartners som är direkt kopplade till Abu Dhabi går det att sannerligen att ifrågasätta om det är till marknadsmässigt korrekta värderingar som pengar pumpats in i City.

Ser man till årsboksluten för säsongen 20/21 hade Man City £272 miljoner i kommersiella intäkter. Bäst av alla lag i Premier League. Man United (£232 miljoner) och Liverpool (£218 miljoner) följde som tvåa och trea men de är också Englands genom tidernas största fotbollsklubbar med miljontals fans över hela världen.

Marknadsvärdet för en tom arena

City å sin sida erbjöd så sent som i veckan alla sina medlemmar att köpa fyra biljetter var till kvartsfinalen mot Atletico Madrid då man inte fick den slutsåld. Hur kommersiella aktörer som annars väger varenda krona de investerar väldigt noggrant då skulle se ett större marknadsmässigt intresse att investera här låter ganska absurt.

Dessutom kom uppgifter så sent som igår, från tyska Der Spiegel, att pengar faktiskt har pumpats direkt från statskassan i Förenade Arabemiraten och rakt in i Man City.

Något som var en del i den stora utredning där City slutligen ändå friades av CAS under sommaren 2020. Men där nya dokument nu tyder på att det kanske varit än värre än de anklagelser de behövde besvara då. Det verkar alltså bara bli värre och värre för varje sten man lyfte.

Så även om det må vara två helt fantastiska lag och två enastående managers, som båda lär gå till historien som två av de bästa någonsin, vore det att ljuga om man lite slappt påstod att prestationerna genomförts med likvärdiga förutsättningar.

Men som historien lärt oss så vet vi hur det gick när David gick upp mot Goliath!

Källor: Abu Dhabi United Group, City Football Group, Der Spiegel, Marca.com, Martyn Ziegler/Twitter, Nick Harris/Twitter, PremierLeague.com, SwissRamble/Twitter, Transferleague.co.uk

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer