Fansen vill ha hårdare krav på ägare

Bild till nyheten Fansen vill ha hårdare krav på ägare
I en stor undersökning som publicerades under helgen har Nick Harris och Sporting Intelligence tittat närmare på hur fansen till Premier League-lagen ser på både sina och sina motståndares ägare. Och undersökt om det finns stöd för att sätta hårdare krav på vilka som ska få äga en fotbollsklubb i England.

Som bekant togs Newcastle i vintras över av ett konsortium som är direkt kopplat till det Saudiska kungahuset och i kölvattnet av att sanktionerna mot Roman Abramovitj har satt Chelseas framtid i limbo har diskussionen kring ägare och bakgrundskontrollerna av dem blossat upp rejält i England igen. 

I en stor undersökning av Sporting Intelligence, som Nick Harris publicerat på Twitter i helgen, är det också tydligt att de flesta fans nu vill se skarpare kontroller av ägare. 

På frågan om Premier League bör ha en speciell instans som kan reglera och stoppa övertagande av klubbar där ägandet kommer direkt från statliga pengar eller konsortium med en direkt koppling till en nation säger minst 80% av fansen till 15 klubbar att detta vore bra. 

Liverpool-fansen är med i toppen av listan, då hela 91,3% av våra tillfrågade supportrar menar att en sådan instans vore väldigt bra. 

Det är på samma nivå som Leeds och Spurs (91,4%) medan Brighton-fansen är de absolut mest kritiska till denna typ av ägande med 93,7% av fansen som vill se en speciell instans som kan stoppa detta. 

Föga förvånande är City-fansen inte kritiska

I 18 av 20 lag är minst 70% av fansen kritiska men det är två lag som sticker ut i andra änden. Föga förvånande är det nyrika Newcastle, som dock är tudelat med drygt 45% som fortsatt anser att en sådan instans vore bra, medan 55% inte tycker att det behövs.

Andra tongångar är det i Manchester City däremot. Där menar endast 15,2% att en sådan instans vore intressant. Här tycker alltså nästan 85% av fansen att det bör vara fritt fram för vilka statliga pengar som helst, oavsett land eller bakgrundskontroll, att komma in och ta över en fotbollsklubb.

Om Manchester City ligger i botten av denna lista toppar de dock en annan. Nämligen vilka ägare som andra lag anser vara farligast för fotbollen i landet. 

32% av alla tillfrågade menar att Manchester Citys ägare är de mest skadliga för den engelska fotbollen medan drygt 18% anser att Newcastles ägare är de värsta. 

Strax bakom följer Manchester Uniteds och Chelseas (även om de i nuläget är mer eller mindre ägarlösa). 

Totalt står denna "toppkvartett" för nästan 80% av rösterna vilket gör att listan därefter vattnas ut ganska rejält. Liverpool och FSG återfinns på en åttonde plats, men med bara lite drygt 2,5% av rösterna. 

FSG får mycket beröm också

När fansen blir tillfrågade om vilka ägare de menar har gjort bäst jobb i förhållande till sina medel i klubbarna är dock FSG högt rankade. 

Överst på listan är Leicester Citys ägare, som lett laget till både ett historiskt ligaguld, vinst av FA-cupen och äventyr i Europa. Allt från en position som tidigare handlade om att överleva i den översta serien. 

Tvåa på listan är Brentford och strax där bakom följer Brighton. Två lag som av många anses stå för attraktiv fotboll, nyskapande idéer och som dessutom i båda fallen gett tid och resurser åt unga, lovande tränare att förverkliga sin ideologi på fotbollsplanen samtidigt som man även kombinerat det med flera insatser utanför planen i ett stort samhällsengagemang. 

Fyra på listan – och därmed överst av alla så kallade 'topplag' – återfinns sedan Liverpool och FSG. FSG har ägt Liverpool i över ett decennium och förutom sportsliga framgångar under de senaste åren har klubben även betat av stora skuldberg och byggt ut sin arena. 

Med Jürgen Klopp har Liverpool åter blivit en maktfaktor i både engelsk och europeisk fotboll och ses uppenbarligen av andra lags supportrar som en mycket välskött klubb. 


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer