​Små förluster trots pandemin

Bild till nyheten ​Små förluster trots pandemin
Liverpool FC har publicerat det ekonomiska resultatet för det senaste räkenskapsåret. Klubben klarade sig relativt bra ekonomiskt under en period där intäkterna för matchdagarna minskade med 95 procent.

På sin officiella hemsida har Liverpool FC presenterat siffror från räkenskapsåret som sträckte sig mellan 31 maj 2020 och 31 maj 2021, ett speciellt år både med tanke på de sportsliga framgångarna där klubben säkrade sin första ligatitel på 30 år och coronapandemin som innebar spel inför tomma läktare.

Noterbart är att matchdagsintäkterna minskade med nästan 95 procent, från £70M till £3M, detta en konsekvens av supportrarnas frånvaro från läktarna.

Mediaintäkterna ökade dock med £64,5M, från £201M till £266M. Klubben konstaterar att dessa siffror kan vara något missvisande till följd av att 2019/20-säsongen drog ut på tiden och att matcher från den säsongen spelades efter det räkenskapsår de egentligen skulle ha tillhört.

Det blev en intäktsökning även på den kommersiella sidan, om än minimal. Intäkterna ökade från £217,4M till £217,6M. Försäljning i klubbens butiker och från guidade turer på Anfield och museet minskade, men 13 nya samarbeten, med företag som Nike, Expedia, Amazon, Quorn och SC Johnson bidrog till en stark tillväxt på just det området.

Klubben såg även en rekordstor försäljning av matchtröjor efter att Nike blivit tröjleverantör.

Omsättningen minskade från £490M till £487M och resultatet före skatt blev en förlust på £4,8M.

– De senaste resultaten visar vilken ekonomisk påverkan Covid-pandemin har haft, säger Andy Hughes, managing director i klubben.

– Vi har under den senaste åren jobbat väldigt hårt för att nå en stark och hållbar ekonomisk position.

– Det har varit en speciell tid både på och utanför planen. Vårt herrlag vann vår 19:e ligatitel, en fantastisk bedrift, men utan möjligheten att fira tillsammans med supportrarna på läktarna. Vårt damlag fortsätter också att växa och det hårda arbete och de strategiska förändringarna på damavdelningen gör att vi i år utmanar om en uppflyttning till WSL.

– Det fortsatta stödet från våra ägare har inneburit att över £130M har investerats i infrastruktur under de tre senaste åren och vi är glada för hur arbetet med att bygga ut Anfield Road fortskrider, kapaciteten på Anfield kommer att öka till 61 000 när projektet är färdigt 2023.

– Det är viktigt att vi fortsätter att efterfölja de ekonomiska reglerna och Financial Fair Play, men vi kommer fortsätta att återinvestera både på och utanför planen för att stärka vår position och utmana på den högsta nivån i alla delar av klubben.

– Vi närmar oss förhoppningsvis slutet av pandemin men vår prioritet är fortfarande att människor ska vara trygga. Vi kommer fortsätta att stötta närområdet kring Anfield, särskilt de som påverkats av pandemin, avslutar han.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer