Rekordavtal med TV-bolagen

Bild till nyheten Rekordavtal med TV-bolagen
Pengarna fortsätter att rasa in i Premier League-fotbollen och med nya avtal för TV-rättigheter kommer ligan numera att generera mer pengar från utländska aktörer än rättighetsinnehavarna i England.

För första gången i Premier Leagues 30-åriga historia är det nu de globala sändningsrättigheterna som är grundpelaren för den finansiella strukturen. Många känner säkert till historien om hur Sky var en bidragande orsak till skapandet av den "produkt" som blev Premier League och de inhemska rättighetsinnehavarna har sedan dess öst pengar på ligan för att få sin del av kakan. I takt med att Premier League vinner mark internationellt och allt fler tar del av den engelska fotbollen är det för första gången nu de globala rättigheterna som är de dyraste på marknaden. Och därmed grundplåten i det som är ett enormt pengaberg för ligan. 

Klubbar ska under gårdagen ha informerats att det nya avtalet med de internationella rättighetsinnehavarna höjs från £4,1 miljarder över en treårscykel till £5,3 miljarder. En ökning med nästan 30%. 

De inhemska rättigheterna genererar £5,1 miljarder via Sky, BT Sport och Amazon Prime under kommande treårsperiod fram till 2025, men i detta ska tilläggas att där ligger en rabatt på grund av coronapandemins påverkan på ligan, matcher och inramning. 

Oavsett vilket kan vi konstatera att pengakarusellen bara snurrar snabbare och snabbare.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer