Nu måste bortaformen vässas

Bild till nyheten Nu måste bortaformen vässas
Veckans Speltips vänder sig till medlemmar och följare som gillar att betta på Liverpool och Premier League.

Hur bra har Liverpool varit på hemmaplan respektive bortaplan?

Det är en märklig säsong i Premier League och i skrivande stund har lagen spelat mellan 18-23 omgångar. Liverpool har med sina 48 poäng på 22 matcher redan halkat efter Manchester City. 

Men är det spelet på bortaplan eller resultaten på hemmaplan som har varit problemet?

Sett till hela säsongen hittills är det Manchester City som har imponerat mest i Premier League, men skillnaderna mot Liverpools resultat är inte stora. Till exempel står båda lagen på två förluster när lite mer än halva säsongen har avverkats.

Den stora skillnaden syns i stället i kolumnen för vunna matcher. Manchester City har 18 vinster på 23 matcher, medan Liverpool endast har 14 trepoängare på 22 omgångar. Det blir med andra ord lite för många kryss.

I skrivande stund finns det ingen anledning att ge upp kampen om titeln, men Manchester City i förarsätet. Sidor som Snabbare odds har också Manchester City som klara favoriter till att vinna Premier League senare i vår. 

Det är inte konstigt med tanke på det försprång som de regerande mästarna har skaffat sig i toppen av tabellen. Samtidigt är det mycket kvar att spela och Liverpool målas enligt oddsen upp som den främsta utmanaren till att vinna Premier League, trots det tuffa utgångsläge som nu råder.

Tappar för många poäng borta

Liverpool har hunnit spela tolv bortamatcher i Premier League den här säsongen och har på dessa matcher gjort smått osannolika 33 mål framåt. Det är ett vansinnigt starkt facit. 

Å andra sidan har man också släppt in 13 av sina totalt 19 mål på bortaplan - och fem av åtta poängtapp har kommit när man inte spelar hemma på Anfield.

Fem poängtapp på tolv matcher är helt enkelt för många. Två förluster, tre kryss och sju vinster gör å andra sidan Liverpool till det näst bästa bortalaget i Premier League den här säsongen, tillsammans med Chelsea. 

Men eftersom Manchester City redan har tagit fem poäng mer när man spelar på bortaplan hittar vi en stor del av förklaringen till tabellpositioneringen i just bortaspelet.

Förra säsongen var bortaspelet också ett stort problem. 36 poäng på 19 omgångar gjorde att hela fem lag (till och med Everton!) var ett bättre bortalag än Liverpool säsongen 2020/2021. Manchester City tog dessutom nio (!) poäng fler på bortaplan i slutändan.

Bortaspelet i CL imponerar

Samtidigt som ligaspelet har lämnat en del övrigt att önska har Liverpool dominerat kraftfullt i Champions League under hösten. Inför åttondelsfinalerna mot Inter har Liverpool gått rent i gruppspelet, med sex vinster på sex gruppspelsomgångar. Det är naturligtvis ett helt galet facit med tanke på att motståndet bestod av AC Milan, Atletico Madrid och FC Porto.

Sex vinster på sex gruppspelsmatcher innebar också att Liverpool alltså vann samtliga bortamatcher i Champions League under hösten. Trenden med svagare resultat på bortaplan har med andra ord inte påverkat prestationerna i Europa.

För att Liverpool ska kunna konkurrera om Premier League-titeln krävs att man hittar tillbaka till ett vägvinnande spel även i Premier League, såväl hemma som borta. Det var delar till förklaringen att Manchester City dominerade ligan förra säsongen – och ser ut att göra det även den här säsongen.

Låt oss se om Liverpool hittar ett sätt att förbättra poängskörden på bortaplan även i Premier League. En bra idé vore att inspireras av sitt egna spel i Champions League.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer