Bästa och sämsta Bosman-värvningarna

Bild till nyheten Bästa och sämsta Bosman-värvningarna
Eftersom det är tyst som i graven på värvningsfronten har vi roat oss med att lista Bosman-övergångar under PL-eran – från sämst till bäst. Visst har det gjorts några kanonfynd genom åren, men långt ifrån alla har varit lyckade.

Vi har tagit oss en titt på Bosman-historiken och rankat de 21 spelare som Liverpool har snappat upp när deras kontrakt upphört någon annanstans. 

Ni kanske tycker att det saknas några namn på listan när det gäller "gratis transfers", men i den här sammanställningen gäller alltså enbart Bosman-affärer.

Exempel på detta är Jari Litmanen, Robbie Fowler, Maxi Rodriguez och Craig Bellamy, som visserligen värvades gratis, men där det inte handlade om kontraktsavslutande övergångar, det vill säga Bosman.

Här kommer rankingen, håll till godo och håll i er!

21. Phillip Degen

Rafa Benitez hade höga tankar om den schweiziske högerbacken som hämtades in från Borussia Dortmund efter en skadefylld säsong. Men tiden på Anfield blev en katastrof.

Ständiga skadeavbrott, bland annat med brutna revben i debuten, en ny skada i andra matchen, rött kort i tredj och så vidare... Tre år senare hade klubben tröttnat och bröt kontraktet. 

Matcher/mål/assist: 13/0/0

20. Patrice Luzi

Många av spelarna på denna Bosman-lista värvades som rena chansningar, men uppnådde lite eller ingenting. Den franske målvakten Patrice Luzi är en av dessa. 

Han gjorde en match som inhoppare för den skadade Jerzy Dudek i en 1-0-seger borta mot Chelsea under Gerard Houllier. Höll visserligen nollan, men lämnade gratis efter en säsong.  

Matcher/mål: 1/0 (clean sheet)

19. Joe Cole

Rött kort och avstängning i debuten mot Arsenal, missad straff i Europa League och många långa skadeuppehåll räcker för att placera Joe Cole på listan över de sämsta och samtidigt mest kostsamma värvningarna i klubbens historia.

Cole satt på en monsterlön, men fick inte mycket att fungera under Roy Hodgson och inte heller blev det bättre under Kenny Dalglish som skeppade landslagsmittfältaren vidare på lån till franska Lille.

Utlånet var inte minst ett försök att locka en ung Eden Hazard från Lille till Liverpool, men alla vet hur det gick med det. Cole lämnade till slut på fri transfer vilket också kostade klubben miljoner.

Matcher/mål/assist: 42/5/4

18. Milan Jovanovic

Hämtades in av Benitez från Standard Liege precis innan han lämnade managerjobbet i juni 2010 och fick en del speltid under Roy Hodgsons korta sejour. Under Kenny Dalglish ledning hamnade han dock snabbt i frysboxen.

Det visade sig helt enkelt att serben var oerhört begränsad som spelare, tog oftast bollen och sprang tills det tog stopp. Not the Liverpool way.

Matcher/mål/assist: 18/2/0

17. Adam Bogdan

Den ungerske landslagskeepern hade åtta års rutin från Bolton när Brendan Rodgers värvade honom för att utmana jämngamle Simon Mignolet om förstaplatsen. 

Fick dock sin debut under Jürgen Klopp och stod för några riktigt darriga insatser i både liga- och cuper och så var den sagan slut.

Matcher/mål: 6/0 (1 clean sheet)

16. Alex Manninger

Österrikaren kom in som rutinerad back-up på målvaktssidan under Klopp och för att hjälpa de yngre adepterna. Spelade inte en match, därför hamnar han också högre upp på listan än de som kostade massor och samtidigt presterade dåligt.

Matcher/mål: 0/0

15. Alexander Doni

Keeper med landslagsmeriter för Brasilien som Kenny Dalglish lockade från Roma 2012. Men när Doni väl fick chansen såg han till att bli utvisad och missa FA-cupsemifinalen mot Everton – då även Pepe Reina var avstängd – vilket medförde att Brad Jones vaktade stolparna på Wembley.

Drabbades sedan av en hjärtinfarkt vilket var nära att kosta honom livhanken. Lade handskarna på hyllan en tid efter att han lämnat klubben.

Dock får vi i efterhand ge Alexander Doni en enorm eloge för att han tipsade målvaktscoachen John Achterberg att hålla ett öga på en viss Alisson Becker i Roma...

Matcher/mål: 4/0 (0 clean sheet)

14. Nabil El Zhar

Ung och spännande marockan som Benitez hämtade in från St Etienne. Ett par lovande inhopp och en rackarrökare till mål i en ligacupmatch mot Cardiff mot The Kop, men något riktigt Liverpoolämne var han aldrig.

El Zhar fick dock en riktigt skaplig karriär i ett gäng spanska klubbar och spelar fortfarande professionellt i Qatar.

Matcher/mål/assist: 32/1/1

13. Pegguy Arphexad

Fransmannen spelade totalt sex matcher under sina tre år i Liverpool och vann sex troféer. Måste vara något av världsrekord!

Back-up till den nederländske keepern Sander Westerveld och försvann sedan gratis till Coventry 2003.

Matcher/mål/: 6/0 (3 clean sheets)

12. Björn Tore Kvarme

Norrmannen ingick i Roy Evans tremanna-försvar och inledde karriären med flera förtroendeingivande insatser, men efter en tid började misstagen att hopa sig, speciellt märktes det i toppmatcher att han ofta stressades till tabbar.

Början på slutet var i derbyt mot Everton när Danny Cadamarteri sprang åttor runt Kvarme och fick honom att framstå som en korpspelare. 

Flyttade vidare till St Etienne efter två år på Anfield.

Matcher/mål/assist: 54/0/0

11. Kevin Stewart

HIGH WYCOMBE, ENGLAND - Monday, March 6, 2017: Liverpool's Kevin Stewart in action against Reading during the FA Premier League 2 Division 1 Under-23 match at Adams Park Stadium. (Pic by David Rawcliffe/Propaganda)

Kom som Bosman efter flera år inom Tottenhams akademi, spelade en del matcher och gjorde det ok som defensivt alternativ på mittfältet. 

Kevin Stewarts största bidrag var nog ändå att Liverpool fick närmare £8M när han såldes till Hull – ungefär samma summa som när Andy Robertson gick åt motsatt håll! Spelar idag för Blackpool. 

Matcher/mål/assist: 20/0/0

10. Erik Meijer

"Mad Erik" blev snabbt en kultfigur på Anfield, trots att han så gott som aldrig lyckades göra mål i rollen som centertank.

Men fansen älskade hans krigarmentalitet och vansinneslöpningar. Dock blev det bara två mål i Liverpooltröjan – båda i ligacupen – innan nederländaren återvände till Bundesliga och Hamburg 2000.

Matcher/mål/assist: 27/2/2

9. Andriy Voronin

Ukrainsk stjärna på nedgående, som visserligen hade gjort sina saker bra i Bayer Leverkusen, men aldrig lyckades riktigt under Benitez-åren.

Men för all del, Voronin bidrog till några minnesvärda insatser, inte minst i Champions League där han gjorde ett avgörande mål i kvalet mot Toulouse.

Matcher/mål/assist: 40/6/5

8. Steve Staunton

Återvände från Aston Villa sex år efter att han motvilligt "tvingats bort" av managern Graeme Souness på grund av kvoten för icke-engelska spelare i truppen. Irländaren var annars med och vann ligan och FA-cupen under Dalglish.

"Stan" gjorde en okej comebacksäsong, men fick mest spela andra fiolen under sin andra och släpptes vidare till Coventry.

Matcher/mål/assist: 148/7/22 uppdelat på 1988-91 samt 97-99.

7. Kolo Toure

En cool värvning av Brendan Rodgers eftersom Kolo bidrog med massor av rutin under en tid då försvaret kunde var lika vidöppet  som ingången till Åhléns.

Älskad av fansen och älskade själv att vara en del av Liverpool, vilket inte minst det enorma firandet under hans enda mål i 6-0-segern mot Aston Villa visade. 

Efter tre år följde Toure med Rodgers till Celtic och ingår nu i Leicesters ledarstab.

Matcher/mål/assist: 71/1/2

6. Markus Babbel

Efter att ha vunnit åtskilliga troféer med Bayern München svarade tysken för en fantastisk debutsäsong där han troligen var en av världens främsta högerbackar. 2001 var året då Liverpool vann fem titlar och Babbel bidrog i allra högsta grad till framgångarna  med sex viktiga mål på 60 matcher. 

Tråkigt nog drabbades han sedan av nervsjukdomen Guillan-Barre syndrome och även om han tillfrisknade och gjorde comeback ett år senare, var han inte längre den spelare han varit och försvann så småningom till Blackburn. Borde rimligen ha fått fler fina år i Liverpooltröjan. 

Satsade sedan på managerkarriären där han jobbat för flera bundesliga-klubbar och senast i Australien.

Matcher/mål/assist: 73/6/5

5. Bolo Zenden

Rutinerad nederländare som lockades från Middlesbrough och var en nyckelspelare under resan mot Champions League-finalen i Aten mot AC Milan 2007, som han även startade.

Zendens erfarenhet och lugn gjorde honom till en typisk Benitez-favorit, med sin taktiska intelligens och starka arbetsmoral. Spelade både vänstermittfält och innermittfält och gjorde två bra säsonger innan han gick vidare gratis till Marseille.

Matcher/mål/assist: 47/2/3

4. Fabio Aurelio

TRABZON, TURKEY - Thursday, August 26, 2010: Liverpool's Fabio Aurelio in action against Trabzonspor during the UEFA Europa League Play-Off 2nd Leg match at the Huseyin Avni Aker Stadium. (Pic by: David Rawcliffe/Propaganda)

Högkaratisk vänsterback som Benitez lockade från Valencia.

Tyvärr blev det bara 134 matcher under sex säsonger på grund av upprepade skadeproblem, men brassen Aurelio svarade för några klassiska frisparksmål mot Chelsea och Man United.

Utan tvekan en av ligans bästa ytterbackar de få gånger han var hel och fräsch.

Matcher/mål/assist: 134/4/14

3. Joel Matip

Fansen har nog närmast ett hatkärleks-förhållande till den gänglige tyskkameruanen som inhämtades sommaren 2016.

Samtidigt som han har missat åtskilliga matcher på grund av diverse skador, så har Matip även bidragit enormt till ligatiteln 2020 och Champions Leauge-triumfen i Madrid 2019, där han nickade fram till Divock Origis avgörande 2-0-mål.

Bildar ett av Europas bästa mittlås med Virgil van Dijk. Long may it continue...

Matcher/mål/assist: 144/6/3 till dags dato

2. Gary McAllister

Kom till klubben som 35-åring, levererade direkt och uppnådde kultstatus på The Kop. 

Vann "The Treble" i cuper under sin första säsong och var inte minst en viktig rådgivare och inspiration till en ung Steven Gerrard, som han jobbat tillsammans med i Glasgow Rangers och nu i Aston Villa.

Och vem glömmer någonsin 40-metersfrisparken i derbyt mot Everton!

Gary Mac var rätt och slätt en klassvärvning av Gerard Houllier och efter nästan 90 matcher belönades han med stående ovationer av Anfieldpubliken i sin sista match.

Matcher/mål/assist: 87/9/11

1. James Milner

Det går inte annat än att älska och dyrka denne veteran, som gång på gång trotsat kritikerna och förtjänar att nämnas som en av Liverpools största värvningar någonsin – och detta utan att behöva punga ut med en enda pence.

James Milner har varit en nyckelspelare under hela Klopp-eran och sätter fortfarande standarden i truppen, trots nyss fyllda 36.

Är inte – och har väl egentligen heller aldrig varit – garanterad att starta matcher, men är fortsatt ett viktigt alternativ som mittfältare, vänsterback eller högerback och som pådrivare och rådgivare till klubbens yngre förmågor.

I den bästa av världar erbjuds Milner en plats i ledarstaben när hans spelande dagar är till ända, men något säger mig att gubben har andra planer. Vi får helt enkelt vänta och se när kontraktet löper ut den 30 juni. 

The best of the lot! Tveklöst.

Matcher/mål/assist: 268/26/43 till dags dato

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer