Detta äter spelarna

Bild till nyheten Detta äter spelarna
Spelarnas kost är ett viktigt verktyg för framgång på fotbollsplanen. Sedan nutrionisten Mona Nemmer kom till klubben har allt större fokus lagts på detta område.

Sedan Jürgen Klopp kom till Liverpool har han strävat efter att omge sig med experter på en mängd områden för att för att förbättra så mycket detaljer som möjligt i jakten på framgång. En av de kanske viktigaste anställningarna sedan tysken tog över managerjobbet är Mona Nemmer som anslöt från Bayern München.

Nemmer är huvudansvarig för spelarnas kost och sedan hon 2016 kom till klubben har spelarna och staben märkt en positiv förändring.

Jürgen Klopp har beskrivit Nemmer som en person som förändrar den professionella fotbollen, dessutom har han hyllat henne som en av de viktigaste stabmedlemmarna i Liverpool.

– Mona och kockarna har spelat en stor roll i våra framgångar, har Virgil van Dijk sagt.

– Hon är otrolig, är Andy Robertsons sammanfattning.

Joe Gomez menar att Nemmer och hennes team "helt och hållet förändrat" hans sett att se på mat och vad och när han ska äta.

När Nemmer kom till Liverpool hade hon i stort sett uppgiften att göra just det, helt och hållet förändra kostvanorna i spelartruppen. Hon berättar om sitt första träningsläger som röd.

– Jag reste två eller tre dagar innan spelarna. Jag visste omedelbart att allt behövde vara perfekt. När man försöker förändra någons kostvanor så måste man vara övertygande. Man får bara en chans och det är vid det första intrycket, säger hon till Goal.com.

– Jag lade ner mycket energi och tanke på hur jag skulle imponera på dem för att få deras förtroende. Kost och förtroende går hand i hand, när förtroendet finns där kan man börja bygga vidare, anpassa och förändra.

Varje spelare har ett eget kostschema

Idag är Nemmers inflytande påtagligt. Hon ansvarar för individuella kostscheman som spelarna följer och för den mat som serveras på AXA Training Centre.

– Mitt jobb är att se till att spelarna äter den rätta matchen vid rätt tillfälle. Men kost handlar om mer än att äta mat, det handlar om hur maten är tillagad och presenterad och hur det bidrar till vår hälsa och vårt välmående.

Under åren har hon tillsammans med sitt team utvecklat särskilda recept som vunnit stor popularitet hos spelarna, så som "21:30", en blandning av yoghurt, granola och bär, som fått namnet just för att spelarna äter detta som ett minimål på kvällarna.

I matsalen på träningsanläggningen finns skyltar som påminner spelarna om vikten av sådant som vitaminer, kolhydrater, vätskeintag och protein. Målet är att spelarna inte bara ska äta maten utan att de samtidigt ska lära sig mer om den så viktiga aspekten för en idrottsman.

Varje spelare har ett specialanpassat kostschema som baseras på fyra måltider per dag. Vad Sadio Mané äter kan skilja sig betydande från vad exempelvis Virgil van Dijk ska stoppa i sig.

– Det är det som är grejen med lagidrott, vi har så många olika typer av atleter. Sedan har vi olika etniciteter, spelarnas kroppar ser olika ut, de är olika långa och väger olika mycket. Vi har spelare som spelar regelbundet medan andra inte får så många minuters speltid, säger Nemmer.

– Därför behöver vi se till att allting är individanpassat så att alla kan vara redo på bästa sätt.

Nemmer får dagligen ta del av insamlad data från spelarnas GPS:er som de använder vid träningarna samtidigt som hon har en nära kontakt med tränarstaben och den medicinska avdelningen. Detta för att snabbt och smidigt kunna anpassa kosten på ett optimalt sätt.

Lägger stor vikt på utbildning

Spelarna spenderar inte varje vaken timme på träningsanläggningen vilket innebär att Nemmer inte kan servera dem alla dygnets måltider, därför läggs stor vikt vid utbildning så att spelarna faktiskt förstår vad och varför de ska äta just en viss typ av mat.

Spelartruppen uppmanas att ställa frågor om kosten för att de ska lära sig så mycket som möjligt om den mat de äter.

– Det är viktigt med god kunskap om produkterna, säger Nemmer.

– Vi kan inte göra en skräddarsydd tallrik till varje spelare för varje måltid. Så utbildning är viktigt för oss. Spelarna måste ha en djupgående kunskap så att de kan fatta egna beslut om vad och när de ska äta, vad deras kroppar behöver under en viss dag och vid vilken tid.

– Kosten är idag en viktig del av spelarnas vardag både vid träning och match. De måste förstå att allt kan påverka deras insats, oavsett om det är i stor eller liten utsträckning.

Inga problem med variation

Spelarna har olika smak och det skiljer sig stort i vad för typ av mat de uppskattar. Enligt Goal har exempelvis Alisson en fäbless för grillad mat, Van Dijk har en förkärlek för nederländska ostar medan Nat Phillips fastnat för en vegansk diet under sin lånesejour i Stuttgart.

Vid varje måltid ser Nemmer och Co. till att det finns ett vegetariskt alternativ. Klubben äger 1200 kvadratmeter mark i Tuebrook där de odlar mängder av olika frukter och grönsaker. På den nya träningsanläggningen finns dessutom en takterass där det finns utrymme för odling av örter, grönsaker och bär.

– Varje diet har alltid sina för och nackdelar, konstaterar Nemmer.

– Växtbaserat protein är viktigt för oss. Det är vår inställning, att vi ska vara flexibla och hållbara. Vi måste anpassa oss efter vad spelarna vill och behöver ha.

Enligt The Athletic är surdegsbröd, flingor, fullkornsris, pasta, potatis med skalet på och torkad frukt är spelartruppens huvudsakliga källa för kolhydrater medan kyckling, kalkon eller fisk står för proteinet, men flera spelare väljer ofta växtbaserade alternativ som bönor, linser, tofu och quorn.

Kosten är detaljstyrd på sådant sätt att exempelvis socker ofta ersätts av maunkahonung som ska bidra till magens välmående, dessutom innehåller det 22 viktiga aminosyror som ska bidra till musklernas reparationsprocess.

Rutiner vid matchdag

Oavsett om det är hemma- eller bortamatch har truppen klubbens kockar vid sin sida.

– Vi följer vetenskapen men måste samtidigt omsätta det i praktiken. Vi har kommit fram till att det bästa är att spelarna äter tre och en halv timme innan match, säger Nemmer till The Athletic.

– Ibland vaknar vi upp på morgonen och tänker: "En portion pasta? Jag är inte så sugen på det." Men med de alternativ vi har är vår förhoppning att alla ska hitta något som de vill och behöver ha.

– Kosten inför match handlar om att man inte ska känna sig uppblåst. Det måste vara lätt att smälta. För en del spelare är det mycket psykologiskt: "Jag har alltid gjort det så här, det har fungerat för mig tidigare när jag gjort så inför match."

Även under matcherna, i halvtidspauserna, spelar Nemmer en viktig roll. Hon har arbetat för att se till att spelarna snabbt kan få i sig den vätska de behöver. Vatten är det naturliga men det finns även juice med en koffeinkick som spelarna kan dricka.

– Det är något man kan ta om man känner att man behöver en liten push. Det är vanligt inom elitidrott och det är lite som en nödlösning vi kan använda, säger Nemmer.

– Efter matchen erbjuds mer attraktiv mat när det gäller variation och färger. Spelarna tenderar att vara rejält mycket hungrigare efter match. Jag har många personer i mitt team, inte för att vi inte litar på hotellen utan för att vi vill jobba efter en mer långtgående plan.

– Vi har två bussar och spelarna får alltid mat när de sätter sig i bussen efter matchen. Efter matcher är jag mycket involverad i omklädningsrummet så vi behöver andra personer som ser till att maten är redo på bussarna.

Vid hemmamatcher är det lättare, det finns pasta- och risstationer i anslutning till omklädningsrummet där spelarna kan ta för sig av en mängd olika proteiner och såser.

– Den typen av stationer är något vi etablerat på ett bra sätt. Det är ett annorlunda sätt att servera mat, anpassa portioner och smaker. Det blir en personlig kontakt där man kan fråga hur en spelare mår, om de har ont efter matchen eller så. Det är härligt att ha den kontakten istället för att en spelare bara ska stå och sleva upp maten på egen hand.

Finns inga förbud

Nemmer anser att förbud mot viss typ av mat inte är nödvändigt, istället försöker hon bidra med tips för hur spelarna kan anpassa recept så att de blir mer hälsosamma.

– Det är lite som att ha en låda med sötsaker hemma. Om man har barn och säger: "Ni får inte röra det där," då kommer de omedelbart att vilja öppna den, säger Nemmer.

– Vi har inga förbud, vi springer inte runt och delar ut gula eller röda kort! Vårt budskap till grabbarna är: "Om du vill göra det så kan du göra det, men då måste du ta konsekvenserna!" Det fungerar ganska bra. Det handlar om att hitta en balans.

– Jag har alltid varit lyckligt lottad nog att arbeta tillsammans med en generation av fotbollsspelare som har brytt sig om kosten. Det har hänt mycket under de senaste tio åren och det är fantastiskt att se hur många heltidstjänster som har skapats.

– Nutrition är inte längre någonting där man har en person på plats ett par timmar en torsdag. Det har blivit en del av träningsrutinen på samma sätt som med en fysioterapeut.

Spelarna erbjuds lite olika typer av snacks så som "power balls" som är gjorda av havregryn och mörk choklad. Ett annat snack är "Sweet N Salty-nötter": valnötter, hasselnötter och mandlar med honung som efter 15 minuter i ugnen saltas med havssalt.

Inte bara för elitspelarna

Enligt The Athletic har Nemmer under sin tid i klubben tagit fram en läroplan som används i klubbens akademi. Det finns en regelbunden dialog mellan klubben och de unga spelarnas föräldrar och skolor.

– Vi började jobba med U9-spelarna för sex år sedan och det är fantastiskt att se hur det inneburit en förändring i hur U15-laget beter sig jämfört med innan. Sallad och broccoli är inte längre något som förkastas. De har en känsla av att sådant ska tillhöra en måltid. Genom workshops, informativa texter och recept försöker vi hjälpa dem att förändra sina vanor.

– Det är väldigt viktigt att vi utbildar våra unga spelare när det gäller mat.

Nemmer släppte nyligen en bok: "A Taste of The Liverpool Way". Hon hoppas att den kan ge människor mer kunskap om den mat de stoppar i sig.

– Som klubb fungerar LFC som en förebild på så många sätt. Nutrition är inte enbart för elitidrottare och det känns bra att med den här boken sprida något som har verklig substans. Jag är väldigt stolt. Vi vill motivera människor och tillgängliggöra kunskap om att rätt kost kan påverka deras välmående och prestation.

Källa: Goal.com, The Athletic


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer