The ​Liverpool Blitz

Bild till nyheten The ​Liverpool Blitz
Remembrance Sunday är här och offren från de båda världskrigen uppmärksammas i England. Liverpool var en av de hårdast drabbade städerna av tyskarnas bombningar under andra världskriget.

Andra söndagen i november är ett speciellt datum i den engelska kalendern, det är nämligen en minnesdag för att hylla alla människor inom militärren och civila män och kvinnor för deras insatser under de två världskrigen och efterföljande konflikter.

Minnesceremonier har hållits i England sedan 1919 då man mindes offren från första världskriget som avslutades 1918. Remembrance Day är alltid 11 november, men under andra världskriget flyttades ceremonierna till den första söndagen efter 11 november, detta för att undvika stopp i produktionen av nödvändigt krigsmaterial, och sedan dess är även Remembrance Sunday en viktig minnesdag.

Hårt drabbade under andra världskriget

Staden Liverpool var den staden i England, utöver London, som drabbades av mest förödelse och död under tyskarnas bombningar av landet. Den tunga och ihållande bombningen av staden brukar kallas Liverpool Blitz.

Anledningen till att Tyskland lade stort fokus på Liverpool var att stadens hamn var av stor betydelse för den brittiska militären. Förödelsen var enorm och omkring 4000 människor dog under Liverpool Blitz. Britterna tonade dock, i propagandasyfte, ned denna förödelse i media för att undanhålla information till tyskarna samt hålla humöret uppe hos britterna.

Hamnen i Liverpool var en strategiskt mycket viktig plats under andra världskriget och under många år hade hamnen varit länken mellan Storbritannien och Nordamerika. Över 90 procent av av allt krigsmaterial som fördes in i Storbritannien gick via den hamnen.

Det var just därför som Tyskland, ledda av Adolf Hitler, beslutade sig för att rikta fokus mot Liverpool med sina flygvapen. Bombningarna inleddes 28 augusti 1940 då 160 bombplan gick till anfall. Under de efterföljande månaderna utsattes staden för totalt 50 flygattacker. Den stora attacken avslutades med vad som kommit att kallas Christmas Blitz, då bombade tyskarna staden tre nätter i följd mellan 20-22 december. Flera bomber träffade byggnader där människor sökt skydd och under dessa dagar föll 365 människor offer för attackerna.

Efter årsskiftet 1940-41 avtog tyskarnas attacker nämnvärt. I april 1941 hade drygt 2000 människor i Liverpool dött. Men mardrömmen var inte över.

May Blitz

I maj 1941 återupptog tyskarna den intensiva bombningen av Liverpool. Under den första veckan i maj flög 681 bombplan över staden och släppte 2315 bomber som sprängde stora delar av staden i spillror och tog 2895 människoliv.

Bombningarna ledde till att 70 000 människor blev hemlösa då 200 000 hem skadades varav 6500 förstördes totalt. 500 vägar stängdes av och långa sträckor järnväg var helt förstörda. Så mycket som 9000 arbetare utifrån och 2700 soldater anlände till staden för att hjälpa till med undanröjning av resterna från de söndersprängda byggnaderna.

Tyskarna lyckades även förstöra betydande byggnader i staden så som Liverpool Cathedral, men trots stort fokus på hamnområdet stod den berömda Liver Building oskadd.

Ikoniska Liver Building stod pall för bombningarna.

Avslut och efterspel

Efter den hemska attacken i maj skiftade tyskarna fokus mot Sovjetunionen vilket innebar att bombningarna av Liverpool i princip upphörde. Den sista bombattacken på staden ägde rum 10 januari 1942. I slutändan hade så många som 2716 människor i Liverpool, 442 människor i Birkenhead, 409 människor i Bootle och 332 människor i Wallasey mist livet till följd av attackerna.

Den kanske mest kända symbolen i Liverpool idag som påminner om vad staden tvingades utstå under Liverpool Blitz är St Luke's Church. Kyrkan träffades av bomber under bombningarna i maj 1941 men stod till viss del pall. Idag växer det träd i den yttre delen av kyrkan som idag kallas "The Bombed Out Church" av lokalinvånarna, det har blivit en plats där folk samlas för att minnas alla offren från tyskarnas attacker.

Flera andra kända byggnader förstördes under bombningarna så som Liverpool Museum och Custom House. När Liverpool Museum bombades förstördes många historiska föremål, men de allra mest betydande föremålen hade flyttats till säkerhet innan bombningarna inleddes.

Är man på plats i Liverpool idag finns det flera sätt att ta del av historiebeskrivningen, bland annat genom att besöka The Piermasters House på Albert Dock eller Western Approaches-muséet där man kan få en förståelse för hur britterna planerade och agerade under kriget. 

Här kan du läsa om vilka Liverpoolspelare som stupat i det första och andra världskriget.

Källa: IWM.com, Wikipedia

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer