Har "Mickey Mouse Cup" spelat ut sin roll?

Bild till nyheten Har "Mickey Mouse Cup" spelat ut sin roll?
En enda seger i Champions Leagues gruppspel ger 25 gånger mer i prispengar än att vinna hela Ligacupen. Inte undra på toppklubbarna dissar "Mickey Mouse Cup". Dags att packa ihop bucklan?

Även om Ligacupen/Carabao Cup räknas som en "major trophy" så är den sedan länge en turnering där toppklubbarna passar på att vädra sina trupper och ger talangerna en chans att visa sig på styva linan.

Det kunde vi till exempel se i gårdagens 2-0-seger mot Preston, där akademispelare som Tyler Morton och Harvey Blair fick starta tillsammans med merparten av våra bänknötare.

Sett till prispengar är turneringen sannerligen inte heller mycket att hurra över.

"Denna säsongs vinnare av Ligacupen tjänar 100 000 pund. I Champions League ger enbart varje seger i gruppspelet 2,5 miljoner pund. En klubb måste alltså vinna Ligacupen 25 år på raken för att generera prispengarna som kommer från tre poäng mot en motståndare som Midtjylland", upplyser Simon Hughes i The Athletic. 

En trofé är visserligen alltid en trofé, men när det gäller just Ligacupen så räcker prispengarna bara till att avlöna spelare som Mohamed Salah eller Virgil van Dijk i en halv vecka...

Enligt samme Hughes kan detta också förklara varför Klopp valde att riskera en spelare som Diogo Jota mot Midtjylland i december ifjol, som egentligen var en betydelselös gruppspelsmatch och där portugisen som bekant åkte på en onödig långtidsskada. 

Det är också känt att Klopp inte prioriterar Ligacupen förrän laget möjligen lyckas krångla sig fram till en semifinal – och knappt ens det. Sedan tyskens första säsong, med finalförlusten mot Man City i februari 2016, har det sett ut så här:

  • 2016/17: Semifinalförlust efter två 0-1-matcher mot Southampton
  • 2017/18: Utslagna i 3:e omgången efter 0-2 borta mot Leicester
  • 2018/19: Utslagna i 3:e omgången efter 1-2 hemma mot Chelsea
  • 2019/20: Utslagna i kvartsfinal efter 0-5 borta mot Aston Villa med juniorlaget, då det krockade med klubblags-VM i Qatar
  • 2020/21: Utslagna i 4:e omgången efter straffavgörande hemma mot Arsenal

Svettigt spelschema i vinter

Med tanke på det intensiva spelschemat kommer managern knappast att prioritera cupen den här säsongen heller. Hela nio matcher ska spelas i december varav kvartsfinalen är insprängd mellan Premier League-mötena mot Tottenham och Leeds.

Här är klubbarna som Liverpool kan få möta i kvartsfinalen

Ännu svettigare kan januarischemat bli om laget avancerar till en eventuell semifinal över två matcher, samtidigt som Salah, Mané och Keita är iväg och lirar Africa Cup of Nations. 

Faktum är att spelarnas matchprogram har blivit så tufft att det ser ut som att regeln med fem avbytare per lag och match har kommit för att stanna.

I framtiden väntas det dessutom bli ännu fler matcher. Champions League inviger exempelvis en ny skrud om två år och enligt Simon Hughes är UEFA inte överdrivet förtjust i alla inhemska cuper som redan upptar viktiga vardagskvällar. Starka krafter jobbar för att bli av med nationella cuper en gång för alla.

UEFA hoppas också att en sådan åtgärd ska leda till att klubbägarna inte ser behovet av ett koncept som Superligan inom en snar framtid.

Men samtidigt är det många som kommer att drabbas ekonomiskt om Ligacupen läggs ned eller omvandlas till en turnering för klubbar i de lägre divisionerna. Rick Parry, vd för English Football League, hävdar att turneringen behövs för att man ska överleva.

Vad tycker du? Har Ligacupen spelat ut sin roll? Logga in och kommentera.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer