– Fanns en glöd från första stund

Bild till nyheten – Fanns en glöd från första stund
Mona Nemmer, huvudansvarig för att optimera spelarnas kost, berättar om hur ett mångårigt samarbete med Jürgen Klopp tog fart för mer än fem år sedan.

När Jürgen Klopp förberedde sig inför sin första hela säsong som Liverpoolmanager strävade han efter förbättringar på flera områden utöver det rent sportsliga, ett sådant område var kosten. Jakten på en expert på näringslära ledde honom till Mona Nemmer.

– Jag kände inte Mona när jag jobbade i Tyskland, men jag hade förstått att hon hade ett väldigt bra rykte, säger Klopp i förorden till Nemmers nya bok "A Taste of the Liverpool Way".

– Vikten av rätt kost för professionella idrottare blev allt tydligare och jag ville ha det bästa till Liverpool Football Club. Jag frågade spelare, tränare och managers från världen över och samma namn dök upp om och om igen: Mona!

Klopp beslutade sig för att ta kontakt med henne. 

– Jag jobbade i Bayern München vid den tidpunkten och kände inte Jürgen Klopp personligen. Hans agent ringde mig och sa "Jürgen skulle gärna prata med dig." Jag visste inte vad de skulle handla om men jag sa självklart ja, säger Nemmer till Liverpool Echo.

– Han ringe mig och vi hade ett fantastiskt samtal, det blev mycket längre än jag hade förväntat mig. Sedan frågade han "Tror du att vi kan ordna ett möte någonstans?"

– Så vi träffades och det fanns en glöd från första stund gällande vad vi kunde uppnå. Det var så det började och det har fortsatt att växa därifrån. Jag är skyldig honom mycket för att han tog mig hit.

Nemmer anställdes sommaren 2016 och har sedan dess varit klubbens huvudansvarige för spelarnas kost. Åren har innehållit många utmaningar men ingen så stor som när coronapandemin lamslog världen. Hennes uppgift blev att se till att spelarna kunde äta rätt även hemifrån.

– Först och främst försökte vi se till att vi hade det väsentliga, utan att ta från människor i nöd, säger Nemmer.

– Vi förstod väldigt snabbt att detta skulle bli långvarigt, så vi behövde göra något. 

– Vi hade näringstabeller och menyer för att spelarna skulle kunna matcha sin träning hemifrån med kost som höll kroppen i form. 

– Det var en stor utmaning för oss att ta hand om de spelare som är singlar eller vars familjer inte var i Storbritannien. Vi försökte att skydda dem, inte bara från viruset utan även från psykiska problem och sådant. Ju längre det pågick desto mer kreativa behövde vi bli. 

Även när spelarna kan vistas som vanligt på AXA Training Centre jobbar Nemmer och hennes team hårt för att se till att tillfredsställa dem med rätt och varierad kost. Det är en mångkulturell grupp med olika preferenser gällande kost.

– Något vi har jobbat med sedan jag kom till klubben är att vara så innovativa som möjligt när det gäller vår planering av menyn. Vi gillar att använda oss av de internationella köken. Det är roligt för oss eftersom det innebär att det är väldigt färgglatt runtikring oss, avslutar Nemmer.

Källa: Liverpool.no


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer