Klubbarna på kollisionskurs med Premier League

Bild till nyheten Klubbarna på kollisionskurs med Premier League
19 klubbar — däribland Liverpool – är på krigsstigen efter försäljningen av Newcastle United och kräver ett blixtmöte med Premier League-ledningen i London.

Under torsdagen kom beskedet att Newcastle sålts till stormrika investeringsfonden Public Investment Fund (PIF) från Saudiarabien för tre miljarder kronor och äger därmed 80 procent av klubben. 

Samtidigt hävdar Premier League att köparna har skrivit på bindande dokument gällande oron att klubben ska kontrolleras av kungariket Saudiarabien.

Efter tillkännagivandet har emellertid ligans övriga 19 klubbar kommit rejält på kant med Premier League och kräver ett blixtmöte med ledningen redan kommande vecka, enligt The Guardian.

"Kravet om ett akutmöte är inte ett försök att förhindra köpet, för det är för sent, utan mer för att klargöra vad man anser om situationen", skriver tidningen.

Klubbarna – däribland Liverpool – anser att varumärket Premier League kan bli skadat av att PIF äger 80 procent av Newcastle, men vissa klubbägare ska nog passa sig för att inte bli anklagade för dubbelmoral i detta sammanhang.

Rikaste ägarna i världen

Främst ska man vara besvikna över att man inte fick någon förhandsinformation från vd:n Richard Masters och styrelseordförande Gary Hoffman. 

Ända sedan mars 2020 har det varit snack om försäljning av "Magpies", men saudiaraberna drog tillbaka sitt bud efter fyra månaders förhandlingar då man inte förväntade sig att kunna uppfylla kraven som ställs för ägare till Premier League-klubbar.

Så sent som för två veckor sedan kallade PL till ett möte med samtliga klubbar, men försäljningen av Newcastle yppades inte med ett ord.

Newcastle är nu den fotbollsklubb med de rikaste ägarna i världen och spekulationerna är redan igång om vilka spelare de ska förstärka med i januarifönstret och det går rykten om att Steve Bruce kan komma att ersättas med Brightons Graham Potter eller Steven Gerrard i Rangers.

Den engelska supporterföreningen har också uttalat sig om försäljningen till PIF och skriver bland annat:

"I slutändan har supportrarna hamnat i en hopplös position, där miljardägare säljer klubbar till varandra utan att fansen har något att säga till om. Klubbar på högsta nivå har blivit leksaker för individer eller regimer med chockerande rekord när det gäller mänskliga rättigheter ”, skriver de.

Källa: Guardian, liverpool.no

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer