Måste sälja för att köpa

Bild till nyheten Måste sälja för att köpa
Liverpool måste lösa försäljningar innan de kan förstärka truppen ytterligare - men det handlar inte enbart om behov av pengar.

Liverpools konkurrenter i Premier League trummar på när det kommer till att förstärka truppen inför säsongen 2021/22. Manchester United har säkrat Jadon Sancho och är bara detaljer från att presentera Raphael Varane, Manchester City presenterade Jack Grealish igår - en övergång för £100M - och Chelsea ryktas vara inställda på att plocka in Romelu Lukaku från Inter.

Efter att ha värvat Ibrahima Konate från RB Leipzig tidigt under sommaren har det varit lugnt på värvningsfronten för Liverpools del. De har dock knutit till sig tre nyckelspelare för många år framöver i form av Trent Alexander-Arnold, Fabinho och Alisson som alla skrivit på nya kontrakt.

Rapporterna från engelska journalister har hela sommaren gjort gällande att klubben måste lösgöra pengar genom spelarförsäljningar innan de kan värva nya spelare. Det finns dock ytterligare en faktor som spelar in - Premier Leagues regler för hur många spelare varje lag får ha i en 25-mannatrupp som inte räknas som homegrown. 

För att en spelare ska klassas som homegrown måste de ha spelat i klubben, eller någon annan inhemsk klubb, i minst tre år i åldern 15 till 21 år.

James Pearce i The Athletic har lyft ämnet i en artikel där han svarar på läsarfrågor.

– Det är ett faktum att varje Premier League-klubb endast kan registrera 17 spelare som inte är homegrown i en 25-mannatrupp. Liverpool har just nu fyllt den kvoten. Det är anledningen till att de måste sälja innan de kan köpa fler spelare, det handlar inte bara om pengar, de måste skapa plats i truppen, konstaterar han.

Två spelare som ryktas vara på väg bort är Divock Origi och Xherdan Shaqiri. Skulle någon av dessa säljas finns det plats för nya värvningar. 

Tidigare i veckan började uppgifter om ett bud på Origi från Wolverhampton cirkulera på sociala medier, ska man tro Pearce finns det dock ingen sanning i det ryktet.

– Jag fick berättat för mig tidigare i veckan att snacket om ett bud från Wolves på £10M var nonsens. Han är en spelare som de jagat tidigare, men de har inte gjort något sådant försök nyligen. Wolves kom faktiskt överens med Liverpool om en övergång värd £22M 2018, men spelaren ville inte gå dit. 

– Origis kontrakt sträcker sig till 2024. Liverpool är öppna för att lyssna på bud. I januari krävde de £20M, men jag tror att de skulle nöja sig med £15M i dagsläget.

Shaqiri har själv uttryckt en önskan att lämna Liverpool i sommar. Om rätt bud inkommer är han fri att gå.

– Xherdan Shaqiri vill lämna och Liverpool är beredda att låta honom göra det om de får ett tillräckligt bra bud. Han värders till cirka £12M. Lazio och Napoli är intresserade och tidigare har Michael Edwards varit i kontakt med Sevilla och Villareal, hävdar Pearce.


16 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer