– Allt har varit perfekt så här långt

Bild till nyheten – Allt har varit perfekt så här långt
Jürgen Klopp ger sin syn på de tre första veckorna av försäsongen, det faktum att Alisson, Fabinho och Roberto Firmino är tillbaka samt de kommande matcherna mot Bologna.

Liverpool har bytt Österrike mot Frankrike och staden Evian där de fortsätter förberedelserna inför säsongsstarten. Den brasilianska trion Alisson, Fabinho och Roberto Firmino har anslutit till truppen efter en välförtjänt semester efter den påfrestande klubblagssäsongen följt av en Copa America-turnering med landslaget. 

Jürgen Klopp har i en intervju med klubbens officiella sajt Liverpoolfc.com förklarat varför de valt att byta ort efter tre veckor i Österrike.

– Vi behövde få lite förändring. Jag har aldrig gjort detta tidigare, varit iväg på ett fyra veckor långt läger - inte ens tre veckor. Efter två veckor bytte vi miljö och nu gör vi det igen. Det är viktigt. Men vi åkte inte utomlands bara för att se nya miljöer, det kunde vi ha gjort i England också, säger tysken.

– Jag tror att alla vet att vi behövde göra detta, vi är i en bubbla och kan välkomna spelare in i bubblan beroende från vart de kommer så att de slipper karantän. De kommer hit, blir testade och sådana saker - sedan kan vi fokusera på träningen. Vi såg inga andra möjligheter än att göra på det här sättet, det är anledningen till att vi är ute på en liten turné. LFC on tour. Nu är vi på plats i Evian vilket känns bra.

Det är sällsynt att spelarna är bortresta tillsammans under en sådan här lång period och det kan vara både utmanande och påfrestande, men Klopp är mycket nöjd så här långt.

– I Tyskland brukar man säga att man inte ska ge beröm kvällen innan. Så nu har vi varit borta i tre veckor och allt har varit perfekt, men det är en vecka kvar - de kanske blir helt galna nu helt plötsligt! Men än så länge har det inte varit en sådan stor utmaning. Vi har tänkt igenom det här noggrant, säger Klopp.

– Vi har gjort lite olika aktiviteter, vi har haft frågesportskvällar och lite andra lättsamma aktiviteter som vi gjort tillsammans. Nu väntar vi alla på den stora pingisturneringen som stundar. De kommer nog att träna hela dagen för att förbereda sig! Vi har ytterligare några saker inplanerade där spelarna kommer att kunna ha roligt tillsammans. Det är så det är. Vi tränar väldigt mycket, sedan sover spelarna mycket och äter bra. Än så länge har försäsongen varit klart godkänd.

Klopp ser Mohamed Salah och Alex Oxlade-Chamberlain som favoriter inför pingisturneringen.

– Jag skulle inte lägga pengarna på mig själv! Jag tror att Mo vinner ganska ofta, om jag inte missminner mig så vann han tillsammans med Ox förra året. Man måste ha tur med lottningen, om man är en väldigt duktig spelare men blir lottad tillsammans med någon ur staben så finns det ingen chans! Men alla spelarna är ganska duktiga, det som är härligt är känslan av att man måste hjälpa sin lagkamrat igenom turneringen också.

– Det är viktigt vem man spelar tillsammans med. Verkligen. Om man får fel partner... ni vet hur pingis fungerar, man skjuter, sedan skjuter den andra spelaren, sedan du igen. Det är 50 procents risk att bollen flyger all världens väg. Det händer ganska ofta.

– Det är på ganska stort allvar, skulle jag säga. Det var väldigt seriöst när vi körde frågesport. Det lag som förlorade - det sista de ville göra den kvällen var att förlora. Ingen kan säga vem som vann, men alla kan säga vem som förlorade då. Det blir nog lite liknande. 

Spelarna som hade landslagsuppdrag under sommaren startade sin respektive semester i olika skeden vilket inneburit att spelare anslutit till truppen under lägrets gång.

– Det är en utmaning. Förra veckan tror jag att det var Shaq, Diogo, Robbo och Thiago som kom tillbaka. Nu har brassarna kommit hit. Jag träffade dem tidigare idag, de gjorde ett löptest igår men kommer att börja träna på allvar imorgon. Då är vi nästan fulltaliga. Hendo kommer inte att ansluta förrän mot slutet, han kommer när vi är tillbaka i England. Men vi har planerat för det här, det är en utmaning varje år. Vi jobbar med så många olika saker sedan dyker nya spelare upp och därefter ännu fler så man måste förklara vad man jobbat med som grupp. 

Säsongspremiären är bara två veckor bort. Klopp hade gärna sett att landslagsspelarna fått med tid tillsammans med resten av gruppen.

– Spelarna som spelar landslagsfotboll har aldrig tillräckligt med tid. Det här har varit det bästa året ur det perspektivet, men de har aldrig tillräckligt med tid. De får bara två veckor av träning innan säsongen startar, iallafall brassarna. Förra året var det tio dagar tror jag. Men det är ingen som lyssnar på det, ingen är intresserad.

– Vi fortsätter bara och alla förväntar sig att se lag som är helt perfekt i fas. Det kommer att ske senare under säsongen, men det är lika för alla lag i inledningen. För oss handlar det om att se till att vi kan vinna fotbollsmatcher, inte spela den perfekta fotbollen. 

– Det är inte lätt för spelarna tidigt in på säsongen, men det är som det är. Det som är bra är att man inte tappar så mycket på tre veckors semester. De har inte tre veckor helt utan träning, det säger jag varje år. Efter tio dagar börjar de träna, det är bara att det inte är fotboll tillsammans. De är i bra form och kommer att kunna spela matcher inom kort. 

– De kanske kan vara involverade redan i matcherna mot Bologna på torsdag. Kanske 15, 20 eller 30 minuter. Vi får se hur de känner sig. Sedan reser vi hem för att spela ytterligare två matcher på Anfield. Det troliga är att ett lag spelar den första matchen och att spelare som anslutit senare spelar i den andra. Alla bör få 90 minuter i benen. Sedan väntar premiären mot Norwich, sedan spelar vi nog en träningsmatch på söndagen på Kirkby eller något, bara för att ge spelarna chansen att hitta rytmen igen. 

På torsdag står Bologna för motståndet två gånger om i matcher som kommer att vara 60 minuter långa. Klopp berättar att det blir två olika lag i de två matcherna.

– Ja, det är planen. Nu har vi tillräckligt med spelare som kan spela 60 minuter. Vi har även ett gäng som kanske inte kan spela 60 minuter, de kanske kan göra en halvtimme. Vi kan spela med ett lag där alla kan spela 90 minuter, men det hjälper oss inte att göra det just nu. Vi har haft en något annorlunda approach i år, jag tror att de flesta vet hur vi tränar och sedan spelar vi matcher på det. Om man spelar 45 eller 60 minuter efter en tuff träningsdag måste man ofta köra lite lugnare på träningsplanen, men det har vi inte behövt i år. Vi har kört på i högt tempo vilket har hjälpt oss att hålla intensiteten uppe. 

– Nu väntar två 60-minutersmatcher, jag gillar upplägget. Bologna hade en bra känsla de också. Sedan har vi de två stora matcherna hemma på Anfield.

I den senaste matchen mot Hertha Berlin kunde både Virgil van Dijk och Joe Gomez göra comeback efter sina respektive knäskador. På torsdag kan de få chansen att få ytterligare minuter i benen.

– Förhoppningsvis så blir det så. Det ser bra ut just nu. Jag vill vara tydlig med att vi inte stressar fram någonting. Det gör vi verkligen inte. Vi har Dr Andreas Schlumberger med oss som verkligen är en expert på området, han har samtal med spelarna regelbundet och observerar allt. Vi vet exakt hur de känner, självklart vill de spela, men vi har bra koll på hur de verkligen känner sig. 

– Det ser bra ut. Vi hade en vanlig träning tidigare idag, men ibland får Virgil och Joe kliva av lite för att intensiteten inte ska bli för hög. Sett till det stora hela så ser det väldigt bra ut. Jag vet inte hur många minuter de kommer att göra på torsdag, men de kommer definitivt att spela, avslutar Klopp.


4 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer