Peps dagbok: Så bygger vi upp spelarna

Bild till nyheten Peps dagbok: Så bygger vi upp spelarna
Assisterande managern Pepjin Lijnders avslöjar en del av träningsmetoderna under lägret i Salzburg.

Varje dag skriver Klopps högra hand, Pep Lijnders, dagbok på officiella sajten där han ger läsarna en inblick i spelarnas försäsongsvardag och hur tränarna tänker kring planeringen.

Han skriver bland annat att man kan känna av energin i varje träningsakt, med vissheten om att man snart kommer att spela inför ett fullsatt Anfield igen.

En annan höjdpunkt är att Van Dijk, Gomez och Matip ser väldigt bra ut och snart kommer att kunna delta på alla pass ihop med de övriga.

Så tränas det

"Vi utnyttjar pre-season först och främst för att öppna spelarnas ögon och ändra deras tankesätt. Vad vill vi och hur vill vi göra det? Allt handlar om en mentalitet att vilja ha bollen. Du spelar fotboll med huvudet, för bollen går snabbare än benen", skriver han

"Förändrar vi blicken och huvudet förändrar vi även spelarnas fysik. Deras kroppar anpassar sig steg för steg, vårt sätt att spela på, vår intensitet. Det kan bara utvecklas med tiden, så vi startar med att ge dem små doser av vår fotboll, med återhämtning emellan, så att vi alltid kan stimulera de snabba fibrerna och de snabba besluten."

Gradvis ökas intensiteten under lägret i alperna, för laget ska vara redo till premiären borta mot Norwich den 14 augusti.

"Över tid ökar vi volymen och intensiteten, så att vi till slut kan köra på igen och igen och igen om det behövs. Andreas Kornmayer (fystränaren) bidrar med några extra doser med volym utöver detta."

Pep skriver att spelarna körde 1000 meter löpning igår, onsdag.

"Spelarna älskar det... Well, det var en lögn, men dessa akter är så viktiga för att skapa den rätta mentaliteten. Det handlar om att stänga ute rösten i huvudet som bara vill sluta."

Varje match är en final

"Vi använder även försäsongen till att bygga upp en mentalitet om att nästa match är en final. Det är så det börjar. Varje övning är baserad på att desto bättre du spelar, desto mer får du spela; bättre pressspel ger mer spel; bättre försvar ger fler kontringar. Vitor Matos och Peter Krawietz ger spelarna det antal sekunder de har på sig att göra mål, alltid med ett fullt straffområde framför dem. Det innebär mycket löpning!"

"Vi vill att spelarna ska förstå att de inte förbereder till en final i veckan, utan i 51 veckor innan den. Det är dessa ögonblick som gör skillnad. Just nu är det valmöjligheter överallt. För mig är det lösenordet till offensiv fotboll: valmöjligheter överallt. Spelarna måste nu bara få tryggheten så att de känner att det sista steget alltid gör det möjligt att vinna tillbaka bollen."

De rutinerade visar vägen

Förutom att skryta över atmosfären i alperna och "mattanten" Mona Sammers rätter – som han beskriver som den bästa restaurangen i Österrike – lyfter Lijnders också fram vilken betydelse de äldre spelarna har under lägret.

"Vi måste alltid fortsätta processen; lärningsprocessen, förberedelseprocessen. Aldrig stanna, oavsett ålder, för du är aldrig för gammal för att lära dig nya saker."

"När de bästa spelarna ger allt på träning med allt de har, wow, då är du på god väg! Det är det Mo, Sadio och Milner gör. De bästa måste sätta standarden på träningspassen."

Portuguisen Vitor Matos, som arbetar som en länk mellan akademin och A-truppen, får också beröm av den 38-årige nederländaren.

"Pre-season är också till för att kolla upp talangerna från vår egen akademi. Det är stort för de unga spelarna att få visa upp sina passioner och ambitioner för Jürgen. Du ser omedelbart de som har det lilla extra, den extra fotbollintelligensen. 

"Varför har de det? Därför att den bästa utvecklingsakademin i världen är gatan. Det krävs en by för att uppfostra ett barn, sägs det. Jag säger att gatan krävs för att skapa en bra spelare."

Källa: liverpoolfc.com, liverpool.no

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer