Clattenburg om VAR-problematiken

Bild till nyheten Clattenburg om VAR-problematiken
Användningen av VAR i Premier League kritiseras ofta kraftigt. Tidigare Premier League-domaren Mark Clattenburg ger sin syn på problemen som finns med den relativt nya tekniken.

Premier League är kanske den liga där VAR kritiseras allra mest. Mark Clattenburg, tidigare Premier League-domare som idag är domarchef i Grekland, har gästat Jamie Carraghers podcast "The Greatest Game"  för att prata om VAR.

– När jag kom (till Grekland) användes det för mycket och det tog för lång tid. Man kunde ha avbrott på fem-sex minuter och det går inte när det finns publik på plats. Men coronatiden har hjälpt domarna, det har funnits tid att göra små förändringar, säger Clattenburg.

– Det handlar om att lita på sig själv och inte använda förstoringsglas för att hitta fel.

En aspekt av VAR-användningen som kritiserats mest frekvent i England är just det som Clattenburg lyfter fram, att VAR kliver in allt för ofta vid små förseelser.

– Det ska vara ett uppenbart domarmisstag för att VAR ska ingripa, efter att vi blev bättre på det så har vi fått mycket mer acceptans från klubbarna. 

VAR-monitorn vid sidan av planen användes mer regelbundet i Premier League förra säsongen. Clattenburg ser en problematik med att använda monitorn för ofta.

– Det är inte bra om VAR måste "sälja in" beslutet till domaren, situationer ser ofta annorlunda ut i slow motion, så varför ska man visa det. Det ser alltid ut att vara hands i slow motion. Man måste se hela bilden och i Premier League har det hänt allt för ofta att man fattar fel beslut bara för att domaren får se situationen i slow motion.

Clattenburg ser gärna att tittarna ska få höra samtalen mellan domaren och VAR-rummet för att skapa en förståelse för vad som pågår.

– VAR måste säga ifrån om det har blivit en rejäl miss. Jag tror att VAR blir bättre om tittarna får höra samtalen mellan videodomaren och huvuddomaren, då kan de förstå processen. Ju mer öppenhet, desto mer förståelse.

Källa: Liverpool.no

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer