Kreatören Harvey Elliott

Bild till nyheten Kreatören Harvey Elliott
Harvey Elliott har imponerat i Blackburn Rovers med sin poängproduktion, men andra aspekter av talangens spel lyfts fram när insatserna analyseras närmare.

Liverpools utlånade supertalang Harvey Elliott har haft en mycket framgångsrik och produktiv säsong på ett personligt plan med Blackburn Rovers i the Championship.

Blackburn ligger på en blygsam femtondeplats i ligan, men 18-årige Elliott har bidragit med 11 målgivande passningar och sex mål på 40 framträdanden varav 31 har varit starter.

Med sina 11 assist är Elliott tvåa i den totala assistligan. Det finns även andra aspekter i hans spel, som inte lyfts fram lika ofta som poängproduktionen, som ändå imponerar. Siffror från The Athletic visar att engelsmannen gillar att sjunka lite djupare i planen, hitta ytor och sedan starta farliga anfall. När det gäller så kallade hockeyassist, passningen före passningen som leder till mål, är han bäst i ligan med sina tre sådana denna säsong.

Elliott söker sig alltså gärna nedåt i planen för att söka möjligheter att spela loss sina lagkamrater med öppnande passningar in bakom motståndarnas backlinje. Siffror visar att han är den mest kreativa spelaren under 23 år i ligan med 0,31 förväntade assist per 90 minuter.

Målet för nästa säsong är enligt Elliott själv att ta en plats i Liverpooltruppen och utmana om speltid. Journalisten Mark Carey, som genomfört analysen av 18-åringen, tror att spelaren kan trivas i en David Silva-liknande roll.

"Elliott har förmågan att addera fler mål till sitt namn genom att ta sig till bättre ytor och kanske bli lite mer självisk i sitt spel," skriver Carey.

"Men, om han inte ska bli den uttalade målskytten i laget så är Klopp en av de bästa i världen för att skapa en position som bäst passar sina spelares kvaliteter."

"Kanske kan den unge talangen trivas i en 'David Silva-roll' där han nyttjar ytor centralt och spelar som en offensiv åtta?"

"Elliott kan mycket väl spela i en högerviktad central roll på mittfältet, likt Xherdan Shaqiri, för att addera kreativitet till ett mittfält som mestadels bestått av löpstarka spelare under de senaste åren."

Det råder inga tvivel om att Liverpool är den klubb som Elliott vill slå igenom i. Nyligen gjorde han en tatuering som tydligt visar hans lagsympatier. 


Bilden är från tatueraren som gjort tatueringen, nathanmezink på Instagram.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer