– Min erfarenhet har hjälpt mig

Bild till nyheten – Min erfarenhet har hjälpt mig
Ozan Kabak har hunnit med mycket på sin ännu korta fotbollskarriär, något han tror har varit till stor hjälp för att anpassa sig snabbt till livet som Liverpoolspelare.

Ozan Kabak har trots sin unga ålder hunnit med väldigt mycket i sin fotbollskarriär. Redan som 18-åring spelade han Champions League-fotboll och nu, 21 år gammal, har han anslutit till Liverpool för att fylla det enorma tomrum som Virgil van Dijk, Joe Gomez och Joel Matip lämnat efter sig på grund av skador.

– Ja, jag är ganska erfaren. Jag har spelat i Champions League, Bundesliga och nu Premier League, jag har fått lov att växa upp snabbt, säger Kabak till Liverpoolfc.com.

– När jag som 18-åring spelade för Galatasaray, då vi bland annat spelade i Champions League, fanns förväntningar om att vinna varje match - precis som här i Liverpool. Det är många som följer klubben och man vill göra alla glada varje vecka. De har höga förväntningar på en, så man måste bli vuxen snabbt. 

– Jag har dragit nytta att spela matcher, det hjälper dig att anpassa sig till nya platser och ligor. Därför tror jag att jag kunnat anpassa mig snabbare här än vad vissa andra kanske hade gjort.

Debuten för Liverpool slutade i förlust mot Leicester med 3-1. Kabak var inblandad i en situation med Alisson Becker som ledde till ett baklängesmål.

– Allt gick bra fram till 75:e minuten. Sedan hände en del oturliga saker, sådan är fotbollen, allt kan hända.

– Enligt mig så måste man inom fotbollen snabbt lägga saker bakom sig, man måste fortsätta framåt. Det var precis vad jag gjorde, jag försökte att glömma händelsen och ge allt i nästa match.

– Men om jag ska vara ärlig så kändes det väldigt tungt. Men mina lagkamrater, managern, alla stöttade mig. 

– Det var inte lätt. Jag kom in i laget direkt och ville hjälpa, samtidigt skulle jag vänja mig vid en ny hemstad, ett nytt språk - allting var nytt. Det är inte lätt för en ung grabb, men jag tycker att jag har gjort ett bra jobb och fokuserat på fotbollen.

Sedan matchen mot Leicester har Kabak imponerat på många, både Jürgen Klopp, supportrar och TV-experter.

– Som försvarare måste man kunna förutse faran, man måste veta vad som kommer att hända innan det händer.

– Jag vet inte vad man brukar kalla det i England, men man måste förutse faran och ta sig dit och täcka upp. Man måste vara smart. Det är vad jag försöker att göra, men det är nog någonting man blir bättre och bättre på med mer erfarenhet.

– Vår vän Virgil (van Dijk) är en spelare som är väldigt bra på detta. Han gör ett otroligt jobb eftersom han är erfaren och känner till fotbollen här. Jag har försökt att göra mitt bästa i alla matcher och det känns som att jag har blivit bättre.

– Jag är en väldigt lugn person, vilket kanske kan vara hjälpsamt. I ungdomslagen har jag alltid varit lagkapten, det kanske också har bidragit. Men det handlar om inställning.

Van Dijk är en av lagkamraterna som sett till att Kabak anpassat sig så snabbt som möjligt.

– Han gav mig tips om vår fotbollsmentalitet. Jag tror att försvarsspelare förstår varandra på ett bra sätt och att han kom med tips på hur jag borde agera hjälpte mig i mitt spel. 

– Jag analyserar varje anfallare inför matcherna med hjälp av videoanalys. Jag ber om videos och studerar dem. Inför matchen vet jag vilken fot anfallaren föredrar att skjuta med och vilka kvaliteter han besitter. Det är till stor hjälp då det underlättar försöken att förutspå nästa steg.

När han inte tränar eller spelar matcher gillar Kabak att fokusera på andra saker än fotboll.

– När jag träffar min familj och vänner så pratar vi inte om fotboll. Kanske i några minuter efter en match, men det är allt. Jag brukar säga: "nu släpper vi det och pratar om andra saker."

– Våra liv handlar inte enbart om fotboll. Vi är konstant i omklädningsrummet och pratar om fotboll, vi tränar varje dag. När jag kommer hem känns det viktigt att slappna av och tänka på andra saker. Det innebär att jag är mycket mer avslappnad när jag kommer in till träning, avslutar Kabak.


0 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer