Bekräftat: Deltar i ny superliga

Bild till nyheten Bekräftat: Deltar i ny superliga
Liverpool FC bekräftar att de är en av de klubbar som valt att vara en del av en ny europeisk turnering vid namn "The Super League".

Några timmar efter att uppgifterna om att en ny superliga faktiskt var nära att skapas kommer nu bekräftelsen. 12 storklubbar, inklusive Liverpool, har valt att gå med i den nya ligan "The Super League".

Liverpoolfc.com har klubben publicerat ett gemensamt pressmeddelande för samtliga klubbar.

"Tolv av Europas ledande fotbollsklubbar har idag samlats för att meddela att de kommit överens om att etablera en ny turnering som ska spelas mitt i veckorna, the Super League, styrd av de klubbar som är med och grundar den."

"AC Milan, Arsenal FC, Atlético de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF och Tottenham Hotspur har alla anslutit till turneringen i form av grundande klubbar. Det är förväntat att ytterligare tre lag kommer att ansluta innan första upplagan som är tänkt att dra igång så snart som möjligt."

"Framför kommer klubbarna att hålla diskussioner med UEFA och FIFA för att nå en bästa möjliga utfall för den nya ligan och fotbollen som helhet."

"Skapandet av the Super League kommer i en tid då pandemin har accelererat instabiliteten i den existerande europeiska fotbollens ekonomiska modell. Utöver detta så har de grundande klubbarna i flera år haft som mål att förbättra kvaliteten och intensiteten i de redan existerande europeiska turneringarna i jakt på ett format där toppklubbar och toppspelare kan konkurrera på en regelbunden basis."

"Pandemin har visat att en strategisk vision och en hållbar kommersiell approach krävs för att öka värdet och stödet för hela den europeiska fotbollspyramiden. Under de senaste månaderna har det varit omfattande dialog med de involverade inom fotbollen om framtida format för europeiska turneringar. De grundande klubbarna menar att förslaget efter dessa samtal inte löser de viktigaste problemen, inkluderat behovet för att ge matcherna högre kvaliteter samt att ge ekonomiska resurser till hela fotbollspyramiden."

# 20 deltagande klubbar varav 15 är grundare. De fem platserna som inte utgörs av dessa klubbar kommer att delas ut baserat på prestation från följande säsong. 

# Matcherna kommer att spelas mitt i veckorna och lagen kommer att fortsätta att delta i sina respektive inhemska turneringar, den traditionella inhemska kalendern kommer att bevaras.

# Turneringen kommer att inledas i augusti varje år där de deltagande lagen bildar två grupper med tio lag i varje grupp. Hemma- och bortamatcher kommer att spelas i gruppspelet, sedan tar sig de tre bästa lagen omedelbart vidare till kvartsfinal. De lag som slutar fyra och femma kommer sedan att spela ett dubbelmöte för att göra upp om de sista kvartsfinalplatserna. Samtliga slutspelsmatcher kommer att spelas som dubbelmöten, förutom finalen som avgöras genom en enskild match på neutral arena.

Det har skapats en hemsida för den nya turneringen som du når HÄR.

Enligt Sky Sports Italia har the Super Leagues ordförande Florentino Perez meddelat alla klubbar att han vill att första upplagan av turneringen ska inledas i augusti detta år.

UEFA har redan hotat deltagande klubbar i turneringen att de kan komma att stängas ute från andra europeiska turneringar, samt de inhemska ligorna. Spelarna kan även komma att förbjudas att delta i internationell fotboll med sina respektive landslag.

FIFA har släppt ett pressmeddelande där de tar avstånd från turneringen, men det finns inga tecken på hot om bestraffningar:

Även European Club Association har släppt ett pressmeddelande:

På sociala medier är många supportrar och experter ursinniga på klubbarna som valt att gå med i denna nya superliga. James Pearce lyfter fram ett citat från Jürgen Klopp från 2019:

– Jag hoppas att den här superligan aldrig blir verklighet. 

– För mig är det Champions League som är "superligan" där man inte spelar mot samma lag hela tiden. Självklart är ekonomin viktig men varför skulle man skapa ett system där Liverpool möter Real Madrid tio år i rad? Vem skulle vilja se det varje år?

Enligt Telegraph har Liverpool och de andra klubbarna som ska spela the Super League valt att gå ur European Clubs Association.


41 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer