Siffrorna talar för topp fyra-placering

Bild till nyheten Siffrorna talar för topp fyra-placering
Stats Perform har kikat närmare på den dramatiska slutspurten i Premier League när det gäller kampen om Champions League-platserna.

The Athletic har med hjälp av Stats Perform försökt att förutspå hur Premier League-tabellen kommer att se ut när samtliga matcher har spelats.

Statistikverktyget tar respektive lags både offensiva och defensiva statistik från säsongen i beaktning när det tar fram de mest troliga resultaten. Denna gång har alla matcher i slutspurten simulerats 100 000 gånger för att få fram den slutliga tabellen. 

Det har känts klart sedan länge att Manchester City tar hem ligatiteln men där bakom, i fighten om de så prestigefyllda topp fyra-placeringarna som innebär Champions League-spel nästa säsong har det varit otroligt jämnt under de senaste månaderna - och det verkar bli så även under avslutningen.

Då samtliga matcher alltså simulerats 100 000 gånger baserat på statistik från säsongen, där de senaste resultaten dock väger tyngre än säsongsinledningen, ser övre halvan av tabellen ut som följer:

1. Manchester City, 88 poäng

2. Manchester United, 76 poäng

3. Leicester, 67 poäng

4. Liverpool, 67 poäng

5. West Ham, 66 poäng

6. Chelsea, 66 poäng

7. Tottenham, 62 poäng

8. Arsenal, 58 poäng

9. Everton, 57 poäng

10. Leeds, 55 poäng

Enligt Stats Performs uträkningar ser det alltså ut som säsongen slutar med en säkrad Champions League-plats för Jürgen Klopps mannar. Det återstår att se om "expected goals" och "expected goals against" och liknande statistik kan ge en bild av verkligheten, men Liverpool kliver åtminstone in i slutspurten med vind i seglen i ligaspelet då de har tre raka segrar, faktiskt för första gången sedan säsongens tre första matcher. 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer