Så påverkas Liverpool av FSG:s miljardavtal

Bild till nyheten Så påverkas Liverpool av FSG:s miljardavtal
RedBird Capital, med bland annat Moneyball-mannen Billy Beane i förgrunden, har köpt in sig som delägare i Fenway Sports Group och i utbyte mot cirka 10% av bolaget skjutit till £538 miljoner. Pengar som delvis kommer att komma Liverpool till gagn - men knappast för att brännas på lyxvärvningar.

Fenway Sports Group imponerades tidigt av Moneyball-mannen Billy Beane, som bland annat gestaltats i filmen med samma namn. I korthet byggde Billy Beane upp avancerade analysverktyg som gjorde att han kunde kartlägga Baseballspelare som hade underliggande siffror som tydde på att de hade en klart högre kapacitet än vad de gavs credit för.

Modellen har delvis applicerats i Liverpool också och två spelare som gått vidare och blivit stora succéer för klubben efter att ha analyserats med verktyget är Jordan Henderson och Philippe Coutinho. Det har samtidigt dock också höjts röster om att fotboll är en sport som påverkas av så många ytterligare faktorer som inte går att mäta med data och det därmed faller kort. 

Men. Billy Beane var som sagt en tidig favorit hos John W. Henry och Tom Werner och att det nu leder till att officiellt samarbete förvånar inte många som följt deras relation under åren. 

Genom RedBird Capital kliver nu Billy Beane tillsammans med Gerry Cardinale in i FSG och samtidigt ökar man alltså upp bolagets kassa med £538 miljoner. 

Den som tror att pengarna ska gå till att värva spelare som Kylian Mbappé och Erling Håland lär dock bli besviken. Det här kommer absolut att ge Liverpool en förstärkt ekonomisk situation, men FSG:s hållning är alltid att klubbens drift ska finansiera sig själv så långt det går. 

Paul Gorst på Liverpool Echo har dock tittat på ett par punkter där Liverpool kan dra nytta av den stärkta ekonomin. 

Framförallt handlar det om att det senaste årets kapitalblödning som varit till följd av pandemin och hur tomma läktare och andra effekter påverkat Liverpool negativt ekonomiskt inte behöver bli långvariga hål i den sportsliga sektionen. 

Trots att klubben tappat cirka en miljard under det gångna året har FSG kontinuerligt säkerställt att detta är pengar som de har täckt genom lån som de tagit upp i företagets namn istället för klubbens. Dessa kan nu balanseras och den sportsliga driften behöver aldrig påverkas av skuldberget. 

Vidare betyder det också att planerna på att bygga ut Anfield Road End nu förhoppningsvis kan återupptas. 

En färdig plan om en utbyggnad på 7000 platser finns redan men i slutet av april 2020 beslutade man att skjuta upp projektet med minst ett år på grund av pandemins framfart. 

Nu närmar man sig snart de 12 månader som man sköt upp projektet och här hoppas man nu att bygget ska kunna komma igång inom kort. 

Vad gäller eventuella spelarköp så kommer det fortsatt handla om att Liverpools sportsliga sektion ska vara stabil i sin egen drift och att man även framåt ska behålla en sund värvningsstrategi. Med en person som Billy Beane adderat till verksamheten lär det knappast gå åt andra hållet nu. 

Däremot fick Liverpool stor kritik för hur man hanterade januarifönstret och enligt källor med insyn ska det ha funnits frustration från flera involverade hur saker och ting sköttes då. Och detta är en situation man inte vill stå i igen. 

Så snarare än att förvänta sig överprisade lyxvärvningar ska dock alla fans kunna förvänta sig att Liverpool återigen är strukturerade och planerade på transfermarknaden och att man kommer att göra de värvningar man anser sig behöva för att bygga vidare på den plattform Jürgen Klopp skapat tillsammans med den sportsliga ledningen under de senaste åren. 


2 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer