– Vårt ansvar att släppa fram talanger

Bild till nyheten – Vårt ansvar att släppa fram talanger
Pep Lijnders berättar hur klubben tar sig an det långa uppehållet från matcher. Bland annat har tolv akademispelare fått träna i seniormiljö och under lördagen kommer det att genomföras en internmatch på träningsanläggningen.

Tolv akademispelare har under veckan fått chansen att träna med seniorlaget då flera av stjärnorna fått ledigt inför stundande landslagsuppehåll. Pep Lijnders ser det som en fantastisk möjlighet för de unga talangerna att se och lära från de allra bästa.

– Vi använder den här tiden för att ge vår akademiprocess en skjuts framåt. De bästa klubbarna i världen har en sak gemensamt - en "one-clubb"-mentalitet. Om man är separerade inom klubben så ger det ingenting, säger han till Liverpoolfc.com.

– Det är därför det är så viktigt för klubben att det finns en gemenskap. Vitor (Matos) och Alex (Inglethorpe) har valt ut 12 av våra bästa talanger som tränat med oss. Vi vet från egna erfarenheter att man måste accelerera processen  från ung ålder, att vara med oss från ung ålder, skapa en känsla av hopp hos talangen och låta dem absorbera så mycket som möjligt av vårt sätt att arbeta. 

– Man kan göra mycket på ungdomsnivå, men det är när managern visar förtroende som det kan hända saker på riktigt. 

– Vi känner det ansvaret, det gör vi verkligen. Det är någonting som inte kommer att försvinna ur min identitet, att få fram unga spelare som är taggade till tusen. Det kan ge laget en stor fördel, men man måste ha tålamod och våga tro på dem, det är två nyckelord i ungdomsutveckling.

– Alla vet att vi tror på att släppa fram och använda oss av kraften som finns i de yngre spelarna. Jürgen och jag själv bryr oss så mycket om våra talanger och hur vi jobbar med dem. Det är en speciell situation för klubben denna vecka där ett gäng talangfulla spelare tränar tillsammans med Millie, Fabinho, Ox, Naby och Shaq.

– Talanger behöver förebilder, de behöver se hur man ska göra istället för att få massa kritik. Det är härligt att se när talanger och erfarna spelare samlas. De måste se våra värderingar och hur ödmjuka vi är på träningsanläggningen.

– Samtidigt försöker vi att implementera några nya taktiska idéer för våra seniorspelare som vi tänkt på under en längre tid. Det är inga komplexa saker, det är simpla nya lösningar.

Det kommer att anordnas en internmatch 11 mot 11 på AXA Training Centre.

– Vi ska spela den här internmatchen av flera anledningar, berättar Lijnders.

– För det första: behålla rytmen. För det andra: jobba på taktiska förändringar. Hela veckan har vi jobbat för att stimulera vår tävlingsinstinkt och för att förbättra våra spelmässiga kvaliteter.

– Vi tränar som att det vore en match. Man kan endast förstå vår träning om man förstår vårt sätt att spela. Alla övningar har skapats med grundtanken att "ju bättre man spelar desto mer spelar man."

– Vi tror att man endast kan bli bättre när hela kroppen aktiveras i träningspasset: lungorna, hjärtat, huvudet. Allt. Som tränarstab jobbar vi hela tiden med det. Det är vad vi kallar organiserat kaos. 

– Tidigare i veckan hade vi en situation där Millie, Naby, Shaq, Ox och Fab tävlade mot sju yngre spelare. Fem seniorspelare mot sju talanger på stor yta där man skulle försvara mittfältslinjen istället för målet. Det är vad jag menar med att skapa taktiska utmaningar. 

– De (de äldre) vann turneringen. Koncentrationsnivån var otrolig. Stora saker kan hända när man förstår att det här en lagsport. Det är precis vad dessa unga grabbar måste se, känna och höra.

Lijnders konstaterar att det tre veckor långa uppehållet faktiskt inte är ett renodlat uppehåll på grund av landskamperna.

– Det är inte riktigt ett uppehåll eftersom att flera spelare ska iväg på landslagsuppdrag där de ska spela tre matcher. All respekt till Gini, Sadio, Mo, Robbo och de andra spelarna kunde inte vara större. Ett helt land, hela klubbens supporterskara, alla litar hela tiden på att de ska prestera. 

– Vi alla vet att det på den här nivån inte bara handlar om att spela matchen, förberedelserna är viktiga och med så många matcher som vi spelar så är det non-stop för dem. Jag har stor respekt för dem, de offrar väldigt mycket. Det är en ära att arbeta tillsammans med dem.

Strax efter landslagsuppehållet väntar Champions League-kvarten mot Real Madrid.

– Man hoppas på lottningar som denna. Två klubbar med fin Champions League-historia som drabbar samman i en kvartsfinal, säger Lijnders.

– Real Madrid har många världsklasspelare och mycket erfarenhet. De har en tränare som vunnit turneringen tre år i rad. 

– Vi måste använda både hjärta och hjärna om vi ska ta oss igenom den här utmaningen.


1 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer