Quantcast

Nästa match (Premier League)

Crystal Palace klubbmärke Crystal P (H)

lördag 18 sep 16:00

Alisson jagar nya CL-framgångar

Bild till nyheten

Alisson Becker har med sitt Liverpool upplevt euforin som följer en Champions League-titel. Nu vill brassen göra allt för att få uppleva samma känsla igen.

Säsongen 2018/19 tog sig Liverpool hela vägen till final i Champions League och säkrade genom att besegra Tottenham klubbens sjätte titel i den så prestigefyllda turneringen. 

Förra säsongens Champions League-spel blev inte riktigt som Liverpool tänkt sig. Efter gruppspelet lottades de mot Atletico Madrid i åttondelsfinal. Första mötet slutade i en 1-0-förlust i Madrid. Inför returen skadade sig Alisson Becker, målvakten som varit så enormt viktig för lagets framgångar under Jürgen Klopp, och fick sitta vid sidan av planen och se på när Liverpool pressade på i 90 minuter men då de endast fick in en boll i nät så väntade förlängning. I förlängningen stod Alissons ersättare, Adrián, för mindre övertygande prestationer och Madrid-laget tog hem segern. De regerande mästarna var utslagna.

– Känslan var väldigt bitter, säger Alisson till FourFourTwo.

– Det var synd, men man måste i sådana lägen hålla humöret uppe och stötta sina lagkamrater. Vi var nära att få in ett andra mål, vilket troligtvis hade varit segermålet. Men vi lyckades inte, så det var bara att säga grattis till Atletico som var kliniska i båda matcherna.

– Vi förlorade inte mot ett svagt lag, de har under många år visat att de är starka nog att slåss om titlar. De förtjänade att vinna mot oss. 

Spolar man tillbaka bandet en säsong så hade Alisson chansen att själv påverka lagets Champions League-öde - och som han bidrog till framgångarna. Utan brassen mellan stolparna är det inte säkert att den sjätte Champions League-titeln hade varit ett faktum. Det var särskilt en situation där Alisson spelade huvudrollen. Det var i sista gruppspelsmatchen hemma mot Napoli.

Liverpool behövde vinna matchen för att avancera och när klockan tickade över till tilläggstid hade de rödklädda en 1-0-ledning. Då kom chansen för italienarna: bollen svingades in från högerkanten och nådde hela vägen fram till anfallaren Akadiusz Milik som avslutade från nära håll: om bollen gick i nät var Liverpools resa i Europa över för denna gång. Men i vägen stod Alisson. Brassen kastade sig ut från sin mållinje, gjorde sig stor och lyckades avvärja hotet. 

– Den räddningen är nu inskriven i Liverpools historia och även i min personliga historia, säger Alisson.

– Jag längtade så efter att få höra slutsignalen i den matchen eftersom att vi var på gränsen att antingen åka ur eller ta oss vidare till nästa runda. Vi kom in till matchen med en 2-1-förlust mot PSG i ryggen och befann oss i en svår sits, särskilt efter att vi förlorat med 2-0 mot Röda Stjärnan. Vi behövde vinna mot Napoli i sista matchen och fick verkligen kämpa för att lyckas.

– Fotbollsspelare är dock vana att vara under press, det är normalt i våra liv. Jag försöker att inte lägga extra stor press på mig själv. Jag tänker positivt. 

En annan situation som skulle visa sig avgörande som kanske inte omnämns lika ofta som räddningen mot Napoli är ett beslut från Alissons sida att inte lyssna på Jürgen Klopps instruktioner. Det var i första matchen mot Barcelona där spanjorerna spelat till sig en 3-0-ledning. När Liverpool hade en hörna i slutskedet ville Klopp och staben att målvakten skulle lämna sitt mål och följa med i offensiven. 

Alisson valde att inte lyssna på instruktionerna. Istället stannade han kvar i målet och kunde på så sätt sätta stopp för Ousmane Dembeles avslut på kontringen efter hörnan. Hade målet varit öppet hade Liverpools redan branta uppförsbacke inför returen blivit ännu brantare.

– Alla på bänken skrek att jag skulle gå framåt, men jag sa nej, berättar Alisson.

– När en målvakt går upp på en hörna vill han självklart hjälpa laget, men jag kände bara att jag skulle göra mer nytta genom att stanna. 

– Jag var inte säker på att det var den sista situationen i matchen så jag bedömde att risken att släppa in ett fjärde mål var för stor. Jag bedömde att risken för det var större än chansen att jag skulle göra mål - helt klart! Sedan visste jag ju också att det fanns en retur som väntade.

– Jag minns inte om jag och Klopp har pratat om situationen. Om vi har gjort det så har jag glömt bort det. Det kanske verkar som en stor sak, men det var som vilken situation som helst i en match. Klopp, som varje manager, vill att vi ska tänka själva ute på planen. Det var precis vad jag gjorde den kvällen. Men ja, jag kanske kunde ha gått fram och gjort ett mål, vem vet? Som tur är visade det sig vara rätt beslut.

Med underläge med 3-0 var Liverpools chanser dock fortsatt minimala att ta sig vidare, men om det var någon som hade lite extra stark tro på att det skulle gå att vända var det nog Alisson med tanke på erfarenheterna från Roma.

– Jag hade upplevt en liknande situation säsongen dessförinnan när jag spelade i Roma. Vi förlorade första matchen mot Barcelona med 4-1 och vann sedan med 3-0 på Stadio Olimpico, vi tog oss vidare till semifinal efter ett sent nickmål. Många sa att det skulle vara omöjligt. Jag tänkte aldrig så, säger målvakten.

– Vi visste att första uppgiften var att inte släppa in något mål - det var nyckeln för att ha någon som helst chans. Sedan handlade det om att spela bra i hela matchen. Vi kunde inte stressa, vi behövde behålla lugnet och hålla oss till vår plan, det går ju ändå inte att göra två mål samtidigt. Denna typ av vändningar händer då och då inom fotbollen, men människor säger alltid att det aldrig kommer att hända igen. 

– Laget hade en tro på att det skulle gå. Det är ett krav för att dessa mirakel ska kunna ske. 

Efter den mirakulösa vändningen mot Barcelona väntade Tottenham i finalen på Wanda Metropolitano. Många spelare är nog väldigt nervösa när de för första gången ska spela en final i Europas största turnering. Alisson passade dock på att njuta av tillställningen.

– Det kanske låter konstigt, men det var den match jag njutit av allra mest i hela min karriär. Det är lite roligt, jag ville inte att matchen skulle sluta även om jag visste att vi var på väg att vinna turneringen. Jag var så glad över att få uppelva den där stunden. 

– Självklart har man fjärilar i magen när man kliver ut på planen för att spela final i Champions League. Adrenalinet pumpar. Men jag var också väldigt lugn i sinnet. Några timmar innan finalen, när jag började bli nervös, bad jag till Gud. Allt jag ville var att njuta av det, jag visste att det var en priviligerad situation jag befann mig i, att få spela en sådan typ av match. Resultatet gjorde allting ännu bättre, såklart.

– Efter matchen hade jag ett videosamtal med min fru Natalia. Tyvärr kunde hon inte vara på plats (hon var höggravid) och vi kunde inte prata så mycket eftersom att det var så högljutt på arenan. Jag upprepade bara: "vi gjorde det, vi gjorde det!"

Spola fram bandet till nutid igen och världen ser helt annorlunda ut än vad den gjorde den magiska kvällen i Madrid. I ett års tid har fotbollen i England spelats inför tomma läktare, något som flera spelare vittnat om är något som är svårt att vänja sig vid.

– Det är väldigt annorlunda, helt klart, konstaterar Alisson.

– Det är någonting helt annat än vad vi är vana vid. Till en början kändes det som att man behövde pusha sig själv lite extra för att hålla hundraprocentigt fokus eftersom att omgivningen förändras väldigt mycket utan supportrar som vrålar. Vi anpassar oss så gott det går, vad mer kan vi göra? Det kommer aldrig att kännas naturligt. 

– För oss i Liverpool är supportrarna av yttersta vikt - det är otroligt vad de gör på Anfield. De spelade en viktig roll i vändningen mot Barcelona, för att ta ett exempel. Det är så konstigt att inte ha dem på plats på läktarna, vi saknar dem otroligt mycket.

Säsongen 2020/21 har varit annorlunda på flera sätt för Liverpool. Skadeproblemen de upplevt har varit någonting utöver det vanliga. Resultaten har inte varit de som önskas av laget. Men det finns ingen på träningsanläggningen i Kirkby som söker efter ursäkter.

– Man kan inte vinna en match på lördagen och sedan inte vissa upp sig från sin bästa sida igen på onsdagen. Det är så fotbollen fungerar på den här nivån. Utmaningarna fortsätter att komma hela tiden. Man har inte så mycket tid för att fira eller sörja betydande resultat. Man vinner Champions League och bara någon vecka senare startar man en ny turnering. 

– Detsamma gäller när man förlorar. Man förlorar den dagen men därefter väntar en ny viktig match. Liverpool är en av världens största klubbar, så vi måste bevisa våra kvaliteter dag in och dag ut.

– Vi är väldigt tävlingsinriktade. Vi känner att vi kan konkurrera i varje turnering. Man vet aldrig vad som kan hända inom fotbollen. Det är en av anledningarna till att sporten är älskad av nästan alla. Tyvärr förlorade vi en nyckelspelare i Virgil van Dijk. Det hade inte varit lätt för något lag att förlora en så duktig spelare, han är en av världens bästa försvarare, men våra ersättare har gjort ett bra jobb. Det är kanske en av våra största kvaliteter - vi är inte beroende av endast en spelare.

Trots den tunga säsongen har laget alla förutsättningar att studsa tillbaka, inte mins med tanke på vem de har som manager.

– När det kommer till att motivera spelarna så är Klopp en specialist, slår Alisson fast. 

– Han hittar alltid de rätta orden för att ge oss mer självförtroende. Han är genuint passionerad. 

– Vi kan alla se hur mycket han själv tror på sina idéer och hur mycket han tror på oss spelare. Det är dock inte bara han. Klopp har en fantastisk stab med sig som alla gör viktiga insatser för att hålla truppen motiverad. Jag är säker på att vi är på rätt väg för att uppnå våra mål. Alla i truppen vet att vi måste kämpa för varandra, för managern och för supportrarna. Vi är tillsammans och beroende av varandra. Det är vår mentalitet i Liverpool.

Liverpool är vidare till kvartsfinal i Champions League och har därmed fortfarande chansen att återigen uppnå fantastiska europeiska framgångar.

– Livet handlar om att kämpa för att uppnå sina drömmar. Man kan kanske ändra vad man drömmer om ibland, men man måste hela tiden fortsätta att kämpa för vad som gör en glad. I fotboll är det huvudsakliga målet att vinna titlar. Nu när jag vet hur det känns att vinna Champions League så vill jag känna den känslan om och om igen.

Bannerbild