– Problem jag aldrig tidigare haft

Bild till nyheten – Problem jag aldrig tidigare haft
Jürgen Klopp försöker att förklara vad som har gått snett för Liverpool denna säsong.

Jürgen Klopp ledde förra säsongen sitt lag till Liverpools första ligatitel på 30 år och det fanns inte mycket som tydde på att de inte skulle vara med i den absoluta toppen även säsongen 2020/21. 

– Inför säsongen visste vi att vi var bra. Det betyder inte nödvändigtvis att man vinner titeln, men det ökar ansvaret för att uppnå något, säger Klopp i en intervju med Sky Sports.

– Vi är fortfarande ett bra lag, men det är mycket som har hänt den här säsongen och om man vill vinna ligan i England måste man ha en nästintill perfekt säsong. Kolla på City, de hade inte en perfekt start, men nu har de kommit in i en period som liknar perfektion. Med resultaten - 100 procent. Prestationsmässigt - inte långt ifrån. Så måste du spela för att bli mästare i England.

– Vi startade säsongen ganska bra. Vi var länge i topp eller i närheten av tabelltoppen och vi gjorde mål. 

Sedan kom skadorna. Nyckelspelare som Virgil van Dijk och Joe Gomez försvann och ser inte ut att spela mer denna säsong. Därefter fortsatte skadeproblemen och nu är även Joel Matip borta för resten av säsongen samtidigt som höstens succéspelare Diogo Jota inte spelat på tre månader på grund av knäskada.

– Med de problem som vi hade var det hela tiden klart att vi skulle få konsekvenser om vi inte kunde lösa det genom att få spelare tillbaka. Det är vad som har hänt. 

– Majoriteten av våra problem kommer på grund av skadesituationen. I år har vi ställts inför helt nya problem. Jag har aldrig tidigare i mitt liv - och då har jag jobbat med detta i 20 år - haft problemet att jag måste göra förändringar i försvaret varje vecka.

– Jag är en mycket bättre manager denna säsong än jag var tidigare, för vanligtvis behöver man inte tänka på sådana saker. Nu måste jag hela tiden ha det i åtanke. Vi hade en situation i fredags kväll. Vi hade tränat hela veckan eller de dagar vi kunde träna, med en särskild laguppställning. Över en natt tvingades vi förändra det helt och hållet. Det är vanligt inom fotbollen, men vi har tvingats göra det många gånger. 

– Folk kanske säger att det är en bortförklaring. Jag kunde inte bry mig mindre, om jag ska vara ärlig. Jag använder det inte som en bortförklaring, men om du ställer mig frågan så kommer jag att förklara varför saker och ting har förändrats.

Skadorna i mittförsvaret har inneburit hela 18 olika mittbackskombinationer så här långt. Något som självklart påverkar stabiliteten i laget.

– Vi är fanatiska när det kommer till detaljer och det är viktigt att de små sakerna fungerar som de ska, för sådana saker kan ha stor påverkan på den stora bilden. Väldigt ofta handlar det om sättet du försvarar dig på. Man jobbar med det, men förändrar inte så mycket, eftersom att stabilitet är väldigt viktigt i ett försvarsspel. Vi har tvingats ändra i vår backlinje för ofta för att kunna hitta någon stabilitet, det är sanningen.

– Vi kan fortfarande försvara oss i en match, men som vi måste anpassa oss så förändrar det hela lagets balans. Det har varit en enorm utmaning. Särskilt när man hela tiden möter lag i toppklass. Det är inte bara att man själv måste göra förändringar, det är också att de andra lagen inte behöver det och därmed kan spela sin bästa fotboll och en annan dag sin näst bästa fotboll.

– Ett tag fick vi resultaten vi önskar, men vi spelade inte så bra längre, det var eftersom att vi behövde ha större fokus på vårt försvarsspel när vi anföll. Det går ut över det offensiva flytet. När det hände så förstod vi att vi inte skapade så mycket längre, men vi gjorde fortfarande mål. Så kom en tid där vi inte skapade nog, bara hade ett fåtal chanser där vi inte gjorde mål. Det är när resultaten slutar att komma som man känner att det tåg man hade önskat att kliva på redan har gått.

– Nu spelar vi bra fotboll igen. Vi skapar chanser, men vi gör inte målen. Så vi har haft i princip alla problem man kan ha under en säsong. 

Klopp kommer in på svårigheterna att förklara hur situationen ser ut när resultaten inte kommer.

– Om vi vinner 15 eller 20 matcher i rad så lyssnar folk på mig och säger "åh herre Gud, vilka genialiska saker han säger," men om vi inte vinner matcher kan jag säga exakt samma sak och då säger folk "ja,ja,ja, bara se till att vinna matchen."

– Jag vet det, det är inga problem. Jag är ansvarig för detta, inte bara nu utan under de kommande åren också. Det är varför vi inte kommer att låta den här perioden passera utan att dra någon nytta av den. Vi kan inte visa det nu eftersom vi fortfarande är mitt i situationen. Vi får bevisa det lite senare.

– Vi får se hur det sluter. Vi vet att vi fortfarande är kvar i Champions League. Det finns fortfarande en del saker att kämpa om. Men vi vet också, detta har vi verkligen lärt oss i år, att vi inte kan ta någonting för givet, avslutar tysken.


12 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer