Underpresterar mest framför mål

Bild till nyheten Underpresterar mest framför mål
Liverpools stora skadekris har framförallt drabbat försvarsleden men dominoeffekten har inneburit att det i slutändan kanske varit offensiven som lidit allra mest. Samtidigt finns det underlag som tyder på att vi spelmässigt gör vad vi ska - men utan att få utdelning.

Det är statistiksajten FBRef.com som tittat på hur samtliga Premier League-lag har presterat i förhållande till de så kallade expected goals man trots allt spelat sig i läge till att producera. 

Expected goals mäter hur många mål man "borde göra" baserat på det antal chanser man skapar, i just exakt de lägen man skapar dem. 

I deras sammanställning som är gjord på matcher från Boxing Day och framåt, är det ganska uppenbart att Liverpools ineffektivitet är en av de stora orsakerna till att vi har trampat en hel del vatten sedan just matchen mot West Bromwich den 27 december, som är avstampet för den här sammanställning. 

Liverpool är sämst i ligan på att konvertera sina chanser och har totalt gjort 8,4 mål färre än vad som man "förtjänat". 

Detta att jämföra med Brighton (5,3) och Fulham (4,5) som är näst sämst och tredje sämst i den föga smickrande statistiken. 

Övriga lag som är på minussiffror när det kommer till effektiviteten är Wolves, Sheffield United, Southampton, Aston Villa, Chelsea, Burnley och West Bromwich. 

Utöver Chelsea, med 2,8 i minus, har samtliga lag som ligger före Liverpool i tabellen däremot överpresterat sitt målskytte i förhållande till sin prestation. 

Manchester City är "bäst" av alla och har gjort 4,8 mål fler än vad man beräknats att göra utifrån de chanser man skapat. 

Både Leeds och Manchester United ligger strax bakom City på 4 måls överprestation, medan Leicester, Everton och West Ham har cirka 2 mål mer än vad chanserna ger underlag för. 

Kanske är lösningen alltså så enkel att Liverpool bara ska göra mål på chanserna man skapar?


15 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer