Låg "net spend" jämfört med rivalerna

Bild till nyheten Låg "net spend" jämfört med rivalerna
Siffror visar att hela 13 klubbar i Premier League har – om man ser till netto – spenderat mer pengar på övergångar sedan sommaren 2016.

"Net spend", alltså hur mycket någon faktiskt spenderat när man räknat in försäljningar, är något som används flitigt på sociala medier när det kommer till jämförelser mellan de olika fotbollsklubbarnas agerande på transfermarknaden. 

Liverpools ägare Fenway Sports Group har en tydlig modell för hur de vill sköta klubben på ett relativt ekonomiskt hållbart sätt, något som märks på siffror från transfermarknaden under de senaste åren.

Liverpool är nämligen, enligt CIES Football Observatory, den klubb i Premier League som sedan 2016 lagt den femte största summan på nyförvärv, men samtidigt är det endast en klubb, Chelsea, som sålt för större summor under perioden. 

Sedan 2016 har Liverpool köpt spelare för £528M och sålt för £415. Detta ger klubben en "net spend" på £113M - hela 13 Premier League-klubbar har en högre sådan siffra. 

Bilden nedan visar topp tio-listan i Europa sedan 2016 och det blir där tydligt att ligakonkurrenter som Manchester City och Manchester United har haft en helt annan strategi på transfermarknaden än vad Liverpool haft. 

De 13 PL-klubbar som har en högre "net spend" än Liverpool de senaste åren är: Manchester City, Manchester United, Everton, Aston Villa, Chelsea, Arsenal, Brighton, Tottenham, Wolves, Fulham, West Ham, Sheffield United och Leicester City.

Andra källor: Liverpool.no


7 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer