– Våga flytta Fabinho

Bild till nyheten – Våga flytta Fabinho
Liverpool har sedan i höstas slitit med en enorm mittbacksproblematik och i toppmötet med Manchester United i söndags fanns inte en enda ordinarie mittback på plan. Det mest anmärkningsvärda är dock att det knappt märks i just försvarsspelet. Men vårt mittfält lider något enormt.

I avsaknad av Virgil van Dijk och Joe Gomez fick Fabinho snabbt skolas in i den mittbacksposition han tidigare vid ett antal tillfällen vikarierat i - och när Joel Matips skadeproblematik kom som ett brev på posten var han tvungen att axla manteln som konstanten och ledaren längst bak. 

Och det ska säga att han gjort det med den äran. 

Fabinho har antagligen varit hela Liverpools bästa spelare den här säsongen och jämte Alisson Becker var han återigen bäst på plan även mot Manchester United. Han visade följsamhet, brytsäkerhet och en spelförståelse som får en att lätt tro att han spelat mittback hela livet. I ärlighetens namn har hans enormt starka insatser kanske rentav gjort det för lätt för klubben att inte redan agera på transfermarknaden. I vanliga fall har du nämligen inte en så anpassningsbar mittfältare i din trupp så att han plötsligt kan skolas om och vara en av ligans absolut bästa mittbackar. 

Fabinhos fenomenala insatser har helt enkelt varit konstgjord andning för vår backlinje och trots att inte en enda av våra fyra (!) mittbackar från i fjol spelat sedan den 58:e minuten mot West Bromwich (Lovren såld, övriga tre skadade) har vi bara släppt in två mål. Det är alltså inte den direkta effekten på vårt försvarsspel som är förödande just nu. 

Problemet är att vi på samma tid inte gjort ett enda (Aston Villas P-12 får ursäkta) och man kan i ärlighetens namn argumentera för att chanserna knappt varit där heller. 

Vi är spelförande. Vi rullar boll. Men vi åstadkommer ingenting. 

Mot både Southampton och Manchester United har vi utöver Fabinho fått skjuta ner Jordan Henderson längst bak i plan. Champions League-vinnaren. Premier League-vinnaren. Klubblags-världsmästaren. Den 23:e bästa fotbollsspelaren i hela världen enligt GOAL för bra två månader sedan. Vårt pusslande för att rädda det ena problemet skapar tyvärr bara nya just nu. 

Liverpools signum under de senaste åren har varit den berömda "kontring på kontringen". När vi snabbt vinner tillbaka bollen när motståndaren tror de kan andas ut för en sekund och vi istället effektivt sårar dem där de öppnats upp. Men just nu vinner vi inte tillbaka någonting på mittfältet. Jag vet helt ärligt inte ens vad mittfältet gör för tillfället. 

De spelar inte bollen framåt. De skjuter inte. De vinner inga bollar på offensiv planhalva. 

Enligt mig är det där vi just nu är för dåliga för att vinna matcher. 

Thiago Alcantara må vara mannen som i framtiden ska få fart på vårt spel och ge oss en ny dimension. Men han är där inte just nu. Och han är där inte tillsammans med de spelare han fått spela med. Han har ofta satts i den djupast defensiva rollen på mittfältet och det är helt enkelt för långt - med för trånga ytor - från honom upp till vår fronttrio. 

Mot Burnley på torsdag vill jag därför se Klopp prova något nytt. Jag vill att han flyttar tillbaka Fabinho till mittfältet. Och jag vill att Jordan Henderson följer med. 

Burnley har ett enda anfallsalternativ och det är att lägga långa, höga bollar på Chris Wood eller att komma runt på kanterna och söka samma skalle med ett inlägg. Och jag kan lova er att de komma stå exakt lika defensivt som West Bromwich gjorde för några veckor sedan. 

Där finns såklart alltid ett "om" att diskutera när ens tankeverksamhet bygger på att Joel Matip ska vara redo. Men gick han en kamp mot klockan för att vara klar i söndags bör han rimligen vara det imorgon. Och då vill jag se honom tillsammans med Nat Phillips i mittförsvaret. Phillips är sannerligen ingen mittback vi ska lita på i det långa loppet men han gjorde en fin insats mot West Ham hemma i höstas och med matchbilden som väntar är jag övertygad om att hans storlek och huvudspel kommer väl till pass här.

Med Fabinho tillbaka på mittfältet får vi också upp en fysisk närvaro högre upp i banan och med hans bläckfisk-ben kan han suga upp andrabollar och diktera spelet på ett helt annat sätt än han kunnat från sin mittbacksposition. med Jordan Hendersons löpvilja kan vi också addera närvaro i straffområdet och med Thiago i en mer offensiv roll kan hans passningar kanske äntligen börja hitta in till fronttrion som så desperat letar efter både bollar och ytor att arbeta i. 

Om vi inte kan kosta på oss at spela Fabinho och Jordan Henderson - två av världens bästa mittfältare - på just mittfältet hemma mot Burnley så har ledningen ett ansvar att stå till svars för. Då har man feltolkat vår mittbackssituation det grövsta och då blir det där ansvaret ska utkrävas när vi väl summerar säsongen.

Meningslösa 0-0-matcher kommer varken vinna oss en liga eller ens säkra en Champions League-plats till slut. Nu måste vi våga för att vinna. Nu måste vi låta spelare göra det de är bäst på. 

På torsdag vill jag se Fabinho, Hendo och Thiago på Liverpools mittfält. 

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer