Gästkrönika: Konsten att säga omelett

Bild till nyheten Gästkrönika: Konsten att säga omelett
Jag minns när Jürgen kom till klubben. Jag var för tillfället ointresserad av fotboll eftersom Rodgers fått sparken, vilket jag hatade. Men jag minns alltjämt Klopps första match väldigt starkt, 0-0 mot Tottenham. Anledningen till att matchen är så minnesvärd var de anmärkningsvärda siffrorna över löpmeter. Det var utklassning på varenda position i statistiken.

Det stod klart rätt tidigt att Jürgen är en entusiastisk tränare och att detta är hans starkaste egenskap. Han har dock med tiden blivit mer och mer vissen. Det ser ansträngt ut när han ler nuförtiden. Ett fejksmajl.

Det har på mer än ett sätt känts konstigt att laget tappade formen så snabbt efter att ha bärgat ligaguldet. Effekten av att ha lyft en pokal borde varit positiv och inte tvärtom. 

Vad som ligger bakom det falnande spelet kan vi bara spekulera om, men ett känt citat från en av de största tränarna i fotbollshistorien lyder; ”ett lag är en spegelbild av sin tränare”. 

Inga spektakulära insatser

Det faktum att Premier League är den omtalat svåraste pokalen att vinna, tror jag gör det svårt att behålla fötterna på jorden. Den engelska fotbollen har förvandlat bättre tränare än Jürgen Klopp till medelmåttor.

Det känns på något sätt konstigt att ifrågasätta en tränare som för bara någon månad sedan tog hem priset som världens bästa tränare, för andra gången i följd dessutom. Men jag anser mig ha kött på benen. 

Den starkaste anledningen till att spelet inte ser bra ut längre är bristen på energi. Inga spektakulära arbetsinsatser längre. Inga mål på tilläggstid längre. Inga galna segervrål längre.

Skillnaden mellan Jürgens första och senaste match i träningsoverallen är slående. Jag tänker inte dra några paralleller till hans tid i Dortmund, det är en klubb med sämre förutsättningar än Liverpool. Men det finns likheter, annat än det tidsförlopp han har spenderat i de båda klubbarna.

Om detta är Klopps sista säsong kan vi i nuläget omöjligt veta. Vad som än väntar Jürgen i framtiden är jag säker på att han klarar av det. Han har den personligheten.

It’s been a hell of a ride!

Av Jens Edvardsson

Inlagt av:


31 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer