Flera kontraktsdilemman närmar sig

Bild till nyheten Flera kontraktsdilemman närmar sig
Gini Wijnaldums kontraktssituation är den i särklass mest aktuella för tillfället, men flera av lagets storstjärnors avtal löper ut under de kommande tre åren. Klubben måste nu börja fundera på hur de på bästa sätt ska ta sig an förhandlingarna.

The Athletic-journalisten Oliver Kay har analyserat kontraktsläget i Liverpooltruppen och börjar självklart med Gini Wijnaldum.

Den nederländska mittfältaren har drygt sex månader kvar på sitt nuvarande avtal och kan redan om en dryg vecka börja förhandla med utländska klubbar om en gratisövergång till sommaren. 

Wijnaldum är ute efter en lön som speglar statusen som en av Premier Leagues mest inflytelserika mittfältare, vilket är en betydlig förbättring av det avtal som han signerade när han anslöt från Newcastle sommaren 2016. Han vill också ha en kontraktslängd som sträcker sig över en längre tid då detta troligtvis är hans sista chans till ett kontrakt av det lukrativaste sorten. 

Kay skriver att Liverpool och Klopp vill behålla Wijnaldum, men konstaterar att det inte är så lätt som att bara slänga upp pengarna på bordet. Spelaren är 30 år fyllda och det är osannolikt att han kommer att vara lika viktig för laget som han är nu om tre eller fyra år. För första gången på länge har en Liverpoolmanager också möjligheten att säga till sina spelare att en flytt till Barcelona inte innebär större chanser att vinna de stora titlarna. 

Utmaningen för Klopp och Michael Edwards blir nu att försöka att förutspå hur länge Wijnaldum kan prestera på den nivå han gör idag och därefter se om de kan komma överens med spelaren och agenten.

Även om Wijnaldumsituationen är en mest akuta så kommer Liverpool att ställas inför fler kontraktsförhandlingar och dilemman under de närmsta åren. 

Van Dijk, Fabinho, Henderson, Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain, Salah, Firmino och Mané har alla kontrakt som löper ut sommaren 2023. Kay konstaterar att det är tillräckligt lång tid för att ge klubben andningsutrymme, men det innebär dock att en del tuffa beslut kommer att behöva fattas. 

"Att ha Salah, Firmino och Mané, som alla är i ungefär samma ålder, med samma kontraktslängd, är inte optimalt. Att behålla samtliga tills de är över 30 år med ett sjunkande försäljningsvärde, verkar otroligt med tanke på hur klubben hanterat transferbuisness så här långt under Fenway Sports Group's styre," skriver han.

Det kommer till att bli någon form av generationsskifte under de kommande åren, men Jürgen Klopp har tidigare sagt att han vill hjälpa kommande manager för klubben genom att starta den processen i någon mån.

– Vi får se vad vi kan uppnå under den här tiden, sa han när han skrivit på ett nytt kontrakt till 20204.

– Men det kommer nog komma en tid då vi måste ändra på saker och ting. Vi är redo att försöka att vinna så mycket vi kan, men samtidigt se till - för det kommer alltid att komma en tid efter mig, med en annan manager - att klubben är i bästa möjliga position för att fortsätta på bästa möjliga vis.


11 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer