Tyskexperten: Blir svårt för Liverpool

Bild till nyheten Tyskexperten: Blir svårt för Liverpool
Keven Bader är Tysklandsbloggare på Fotbollskanalen och en slavisk följare av Bundesliga. Efter att Liverpool lottats mot RB Leipzig ringde vi upp honom för en initierad motståndarkoll.

Det blev alltså RB Leipzig för Liverpool i åttondelsfinalen. Ett lag som varken sågs som någon dröm eller mardröm kanske för alla fans. Men hur tycker du att Liverpool ska se på motståndet som nu väntar?

– Detta är ett lurigt motstånd för Liverpool. RB Leipzig har haft en fin positiv utvecklingskurva under Julian Nagelsmann. Förra säsongen nådde laget hela vägen till en semifinalplats i Champions League och med tanke på hösten och lagets högstanivå så tycker jag att RB Leipzig också kan nå så långt denna säsong. 

– Liverpool är självfallet favoriter, MEN inte med så mycket.

Vad är det framförallt i RB Leipzig som Liverpool behöver se upp med?

– Leipzigs stora styrka är framförallt deras kollektiva kraft och Nagelsmanns taktiska kunnande. I detta RB Leipzig finns det inte en sådan tydlig fixstjärna som tidigare med Timo Werner. Det är ingen hemlighet att Werners 34 mål från ifjol är ett tapp för laget, men istället för att en spelare har tagit på sig ”målkungkappen” så har målskyttet fördelats bland spelarna i laget. 

– Detta ser jag också som något positivt för tyskarnas del. Där är flera spelare som Liverpool måste akta sig för; såsom Angelino med sina offensiva rusher på vänsterkanten, Sabitzers långskott, Nkunkus tekniska förmåga m.m.

Julian Nagelsmann mot Jürgen Klopp. Man kan såklart kategorisera det lite som nutid mot framtid eller eleven mot mästaren. Hur ser man på båda dessa tränare i Tyskland?

– Jürgen Klopp har en oerhört hög status i Tyskland. Från att han tog upp Mainz till Bundesliga till att han ledde Dortmund till den Europeiska toppen har han nu också visat att han klarar av att leda en storklubb utomlands till en historisk ligatitel. Han är DEN tränaren i Tyskland som har högst status, skulle jag säga. Det är också en anledning varför det tyska förbundet (DFB) vill försöka locka till sig Klopp till landslaget inför hemma-EM 2024.

– Julian Nagelsmann har självfallet också en hög status i Tyskland. Han anses vara den största ”tränartalangen” och det pratas redan om att han kommer leda storklubbar i La Liga eller Premier League inom snar framtid.

Liverpool har såklart målet att gå ännu längre i Champions League. Vilka nycklar krävs för att låsa upp Leipzig och ta sig vidare över 180 minuter?

– Det blir framförallt viktigt att försöka ta sig fram på kanterna. Nagelsmann vill oftast överbelasta mittfältet och vinna den kampen, men lyckas Liverpool komma fram längst kanten med Salah och Mané så tror jag att man kan såra RB Leipzig ordentligt. Det kommer bli trångt i straffområdet, men Liverpools största nyckel är givetvis deras individuella spets i Salah och Mané - det är nog det som måste stämma om man vill slå ut RB Leipzig.

I försvaret har ju faktiskt både Konaté och Upamecano ryktats som potentiella targets för Liverpool i januari. Hur mycket sanning tror du det har legat i det och hur mycket kan det påverka att lagen nu lottas mot varandra?

– Utifrån de tyska medierna ligger det nog en hel del sanning i att Liverpool är intresserade av Konaté och Upamecano. Två oerhört skicklig mittbackar som de flesta toppklubbar gärna skulle vilja värva. 

– Jag har dock personligen svårt att se att en övergång kommer genomföras redan i januari. Den enda möjligheten till det är om Konaté/Upamecano lovas en nyckelroll i Liverpool direkt, annars lär nog LFC få vänta till sommar innan man värvar någon utav fransmännen.

Sist men inte minst. Hur tror du att dubbelmötet slutar?

– Detta dubbelmöte är enligt mig det tuffaste att sia om. Jag tror dock att Nagelsmanns manskap kommer dra det längsta strået i slutändan. Det kommer bli oerhört tajt och framförallt underhållande, men 2-1 för RB Leipzig i Tyskland och sen 3-2 till Liverpool på Merseyside. Vilket betyder att tyskarna går vidare på bortamålsregeln... 

Keven Baders Tysklandsblogg kan man läsa i sin helhet HÄR


10 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer