Det här är "Quivine" Kelleher

Bild till nyheten Det här är "Quivine" Kelleher
Unge målvakten Caoimhin Kelleher är namnet på allas läppar efter tisdagens succéinsats mot Ajax. Hur har irländarens karriär sett ut så här långt och hur uttalar man egentligen det något udda namnet?

När startelvorna presenterades inför tisdagens möte mellan Liverpool och Ajax var det nog många som höjde på ögonbrynen när de läste att tredjekeepern Caoimhin Kelleher skulle ta plats mellan stolparna för hemmalaget.

Det visade sig att Alisson missade matchen på grund av skada och Kelleher fick enligt manager Jürgen Klopp chansen tack vare sina kvaliteter som skottstoppare, men sin trygghet med boll vid fötterna.  

Kelleher tackade för förtroendet genom att leverera en superb insats som innebar en "clean sheet" för Liverpool och avancemang till slutspelet i Champions League.

Från anfallare till målvakt

Det var dock ingen självklarhet att Kelleher skulle bli just målvakt - som 14-åring var han anfallare i sin moderklubb Ringmahon Rangers och smällde in 30 mål per säsong.

Inför en avgörande match i U14-ligan ställdes Ringmahon inför ett problem då förstemålvakten beslutade sig för att sluta i laget. 

– Vi visste inte vad vi skulle göra, berättar lagets dåvarande tränare Eddie Harrington i en intervju med Cork Sport Live 2018.

– Jag fick ett telefonsamtal en dag från Ray (Caoimhins pappa) och han sa att han hade hört att de behövde en målvakt och erbjöd att Caoimhin kunde stå i mål.

– Först tänkte jag "varför ska vi ställa en av våra bästa utespelare i mål?" Han gjorde 20-30 mål per säsong! Jag minns att jag diskuterade med en annan tränare om hur vi skulle klara oss utan honom som utespelare.

Caoimhins pappa berättade att sonen brukade stå i mål på träningar i en annan träningsgrupp. 

– Ray sa att han gjorde det jättebra i mål, vi visste att han hade stått på några träningar, men vi trodde inte att det var någonting seriöst. 

– Tillslut insåg vi att vi inte hade något annat val än att ställa honom i mål i matchen.

Matchen gick tyvärr inte som tänkt. Ringmahon förlorade med uddamålet efter ett mindre övertygande ingripande av Kelleher vid situationen som ledde till målet. 

– Han kommer inte att tacka mig för att jag berättar detta, men han blev lobbad. Han missbedömde ett inlägg och vi förlorade med 1-0. Men han var fantastisk den matchen i det stora hela och har aldrig stannat upp efter det.

– Han är en typ av spelare som inte påverkas av misstag. Han vet när han gör fel men han låter det inte knäcka honom. Många spelare hade vikt ned sig efter den tidiga tabben, men han fortsatte spela och gjorde det väldigt bra i resten av matchen. Det är sådan han är som person.

Från och med den dagen var anfallstiderna över för Kelleher som blev målvakt på heltid. 

– Vi lät honom vara kvar mellan stolparna efter det. Det var bra för oss alla. 

– Han brukade säga att han kunde läsa anfallarna eftersom att han själv hade varit sp bra på att göra mål, han visste vad de skulle göra. 

Tiden i Liverpool

Efter att ha fått lite mer erfarenhet som målvakt väckte Kelleher intresse hos flera klubbar: däribland Liverpool. Sommaren 2015 genomförde han övergången och tre år senare fick han sin första upplevelse med seniorlaget när han spelade ett par träningsmatcher.

Under den försäsongen imponerade han på Klopp till den grad att han belönades med ett nytt kontrakt.

Det dröjde ett drygt år till innan han fick göra seniordebut i officiella sammanhang för Liverpool. När MK Dons stod för motståndet i Ligacupen höll målvakten nollan och såg till att hjälpa laget vidare. I den efterföljande omgången startade han mot Arsenal, en match som "The Reds" vann på straffar efter att Kelleher räddat Dani Ceballos försök.

Desto tyngre gick det i rundan därpå. Jürgen Klopp och Co. reste till Qatar för att spela klubblags-VM vilket innebar att Neil Critchleys U23-lag fick ansvara för matchen mot Aston Villa, en match som slutade i en 5-0-förlust.

När det skulle omspelas mot Shrewsbury Town i FA-cupen mönstrades återigen ett ungt Liverpoollag och Kelleher fick chansen från start. Ungdomarna imponerade och tog sig vidare - Kelleher höll nollan.

Igår var det så dags igen för 22-åringen att spela, men som bekant så var det ingen bortprioriterat cupmatch denna gång, det var Champions League-spel på Anfield med chans på avancemang till slutspel. 

Kelleher löste uppgiften med bravur och stod för flera klassificerade räddningar. Målnollan var intakt matchen igenom och enligt många var han planens bästa spelare.

Hur uttalas namnet?

Även om Caoimhin Kelleher är mannen på allas läppar idag så är det kanske inte alla som har koll på hur man faktiskt uttalar hans namn. 

Kelleher är född i irländska staden Cork där "aoi" uttalas "i" och "mh" uttalas "v". Nedan kan du lyssna på hur han själv uttalar sitt namn:

Övriga källor: Liverpool.no


10 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer