Förbud mot U18-värvningar från utlandet

Bild till nyheten Förbud mot U18-värvningar från utlandet
Reglerna för spelarvärvningar kommer att förändras för Premier League-klubbarna i samband med Brexit.

Till följd av Brexit har Premier League, FA och EFL tagit fram nya regler för spelarköp. Efter att reglerna nu godkänts av regeringen kommer de att träda i kraft 1 januari.

Reglerna innebär bland annat att Premier League-klubbarna förbjuds att värva spelare som är under 18 år gamla från utlandet. En av anledningarna till detta ska enligt The Athletic vara en förhoppning om att stärka det engelska landslaget i framtiden.

Liverpools värvning av Billy Koumetio (bilden ovan) från franska Orleáns skulle inte ha godkänts med de nya reglerna då mittbacken inte var 18 år fyllda när övergången genomfördes. 

FIFA:s regelverk förbjuder övergångar med spelare under 18 år, men det finns ett undantag inom EU som tillåter övergångar som involverar 16-18-åringar. När Storbritannien nu lämnar EU måste spelarna vara 18 år eller äldre innan de får värvas av engelska klubbar.

Utöver förändringarna vad gäller värvningar av U18-spelare så kommer det även att införas ett maxtak för antalet U21-spelare som får värvas under en och samma säsong. Från och med 2021/22 tillåts endast sex sådana värvningar per säsong.

Vanliga värvningar av seniorspelare påverkas också av Brexit. För att en spelare ska kunna värvas måste de få arbetstillstånd, ett arbetstillstånd som delas ut baserat på ett poängsystem där faktorer som antal landskamper, kvaliteten på säljande klubb och antalet spelat matcher i europeiska turneringar tas i beräkning.

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer