Så blev Liverpool inkastmästare

Bild till nyheten Så blev Liverpool inkastmästare
Inkast är ett område inom fotbollen som försummas av många lag. Liverpool var länge ett av de sämsta lagen på just inkast, men efter två år av samarbete med specialisten Thomas Grönnemark kastar nu de rödklädda både längre och mer precist än nästan alla andra lag i Europa.

Thomas Grönnemark har sedan sommaren 2018 arbetat tillsammans med Liverpool för att förbättra lagets inkast. Det handlar inte enbart om att spelarna ska kasta längre, det finns ett strukturellt fokus i samband med inkasten också, men dansken menar att de spelare han arbetar tillsammans med lär sig att kasta 5-10, ibland till och med 15 meter längre än tidigare.

Under Grönnemarks vägledning har Liverpool gått från bottenplaceringar till den absoluta toppen när det gäller att behålla bollen efter ett inkast. Säsongen innan samarbetet startade behöll "The Reds" bollen vid 45,4% av inkasten och efter endast en säsong med Grönnemark så steg den siffran till 68,4%.

– Resultaten visar att den första säsongen jag var i klubben så gick Liverpool från plats 18 till plats nummer 1 på inkast under press i Premier League. Förra säsongen gjorde vi 14 mål efter inkastsituationer. Denna säsong har vi redan gjort fyra mål efter inkast, säger Grönnemark till våra norska kollegor på Liverpool.no i podcasten "The Kopite".

– I Champions League har vi gjort mål i alla de tre första gruppspelsmatcherna efter inkast. I 1-0-segern mot Ajax kom målet efter ett inkast, mot Midtjylland fick Mohamed Salah straff efter inkast och 4-0-målet som Mané gjorde mot Atalanta kom också efter inkast. Jag är enormt stolt över att vi lyckas med så många inkast i Liverpool.

– Ett lag får inkast över hela planen och då gäller det att laget behåller bolen efter att inkastet är genomfört. Steg ett är att behålla bollen, steg två är att skapa målchanser och göra mål. Liverpool har alltså blivit märkbart bättre på bägge delar. Vi skapar många chanser efter inkast.

Enorm förbättringspotential

– I snitt tappar lagen bollen efter mer än hälften av inkasten eftersom att lagkamraterna är så tätt markerade, konstaterar dansken.

På grund av de resultat Grönnemarks arbetssätt bevisligen gett så har han blivit populär bland många klubbar. I Champions League-grupp D har Liverpool, Midtjylland och Ajax alla samarbetat med inkastexperten. 

Det finns även intresse i det högre skiktet av Premier League, men Grönnemark har tidigare slagit fast att han inte kommer att hjälpa en konkurrent till Liverpool i toppen av ligaspelet. 

– Jag har valt att inte träna andra traditionella topplag så länge som jag tränar Liverpool. Det är min egna etik som säger att det inte hade varit rätt att träna Liverpool och Manchester United under samma säsong, sa han i samband med att han förlängde sitt kontrakt i somras.

– Nu är det Liverpool den här säsongen, men jag kan träna andra topplag nästa säsong. Vanligtvis jobbar jag för 8-10 klubbar samtidigt, men just nu är det åtta olika professionella klubbar. 

– Det är många som hör av sig. Jag får förfrågningar ganska ofta och är i en priviligerad position där jag kan välja, jag behöver inte säga ja. Denna säsong har några av toppklubbarna kontaktat mig, men då har jag sagt nej. Jag har sagt att jag kan träna andra klubbar från mitten av tabellen och nedåt, men jag kommer inte träna två topplag samtidigt, fortsätter Grönnemark i "The Kopite".


Grönnemark på plats på Melwood för att instruera spelarna.

Grönnemark har personlig erfarenhet av att spela fotboll, men nådde aldrig hela vägen till att bli professionell spelare. Som bäst blev det spel i den bästa U19-serien i Danmark.

– Jag var inte tillräckligt bra för att bli proffs, så jag valde i mitten av 90-talet att satsa på friidrott istället. Jag var sprinter. Jag sprang 100 meter, 200 meter och 400 meter. Jag var med i det danska friidrottslandslaget i sex år. Jag är dansk mästare fyra gånger och tillsammans med mina lagkamrater i Århus vann jag EM i 4x400 meter för klubblag i Paris år 2000. Det var några fina år. 

– 2002 bytte jag friidrottandet mot bobsleigh och var med i det danska landslaget från 2002-2006 med målsättningen att delta i OS i Torino 2006. Det var mitt i denna bobsleigh-period, 2004, som jag började tänka på inkast. Jag har alltid varit intresserad av fotboll och märkte att det fanns väldigt lite fokus på inkast. Jag tänkte att när jag själv kan kasta ett bra inkast så borde jag kunna träna andra att göra det också. Jag gick till mitt lokala bibliotek och försökte att hitta en bok om inkast - men det fanns ingenting. Ingenting på Youtube heller, ingen kurs, ingenting. Jag har tänkt på inkast varje dag sedan dess.

– Det var då jag kom på att jag skulle skapa min egna kurs i inkast. Hösten 2004 kontaktade jag den lokala klubben Viborg i den danska Superligan och de tackade ja till mitt träningsupplägg. De hade stor nytta av träningen och gjorde många mål efter långa inkast. Året därefter, 2005/06, så fick jag in en fot i FC Midtjylland och sedan dess har jag tränat många professionella lag runtom i världen.

– De första fyra åren fokuserade jag endast på långa inkast, men från 2008 och framåt har jag jobbat med vad jag kallar "The Long, Fast and Clever Throw-in". Det tas inkast över hela planen och det primära målet är att behålla bollen, för att göra det fokuserar man på hur man kan skapa tillräckligt med ytor för att lyckas med att behålla bollen.

Grönnemark ljög inte när han sa att han själv kan kasta långt - han har nämligen världsrekordet för det längsta inkastet på smått otroliga 51,33 meter.

– Det var med ett inkast där man gör en kullerbytta innan, men jag är ingen gymnast och kan även kasta väldigt långt utan kullerbyttan. På vanligt traditionellt vis kan jag kasta 42 meter. Det har betytt mycket för mig att ha världens längsta inkast.

– Som tidigare sprinter älskar jag när spelet går snabbt. Jag tränar spelarna i hur de ska få in bollen i spel snabbt efter att den gått ut och hur de ska klara av att behålla den efter ett inkast. Vi jobbar också med hur vi kan kontra snabbt efter inkast.

Stor förbättring i den röda truppen

– För mig är Joe Gomez en av världens bästa inkastare. Han har kastat 37,2 meter vid ett test vi genomförde, men det är inte så ofta vi fokuserar på långa inkast i Liverpool. Men ju längre inkast du har desto fler ytor kan du nå på planen och därmed kan man kasta till fler spelare.

– De som har haft störst utveckling är de två ytterbackarna Trent Alexander-Arnold och Andy Robertson. Den sistnämnde har förbättrat sina inkast från 19 meter till 27. Vi tränar på långa inkast i alla klubbar även om klubbarna själva inte använder det som vapen för att kasta mot mål så är det viktigt för att nå fler spelare. Men jag vill understryka att min träningsprocess innefattar endast cirka 5 procents fokus på långa inkast. 

– När jag kom till Liverpool så var Alexander-Arnold och Robertson inte särskilt duktiga på inkast. Nu kastar båda spelarna längre och mer precist. De har även blivit bättre på att se vilka ytor som fins och hur de ska kasta sett till lagkamraternas rörelser. 

– Det handlar om att fatta de rätta besluten, något som de blivit bättre på. Det handlar om att veta när man ska ta ett snabbt inkast eller när man ska vara mer tålmodig. Både Trent och Robbo har haft en fantastisk utveckling på detta. Robbo tog till sig det snabbast, men nu på senare tid har Trent också kommit upp på en fantastisk nivå.

– Jag vill gärna lyfta fram 4-0-målet mot Atalanta som exempel. Trent ser att ytan finns och så kastar han precis in i rätt yta och därefter gör vi mål några sekunder senare.

Allra störst fokus läggs på ytterbackarna när Grönnemark är på plats i Liverpool för att hålla i träningar, men oftast hålls ändå träningarna med hela truppen eller i större grupper.

– Jag kör en del träningspass med nio spelare. En som kastar och sedan är det fyra mot fyra ute på planen. Efter 20 minuter så får jag en ny grupp. Vi spelar också en del fem mot fem på en smal plan, det blir många inkast på det viset. Det kan också vara elva mot elva med full intensitet där vi har fem inkast i varje zon, tre stycken, som jag arbetar med i mitt upplägg. (defensiv zon - eget straffområde, mittzon, och offensiv zon - motståndarnas straffområde.)

– Det allra viktigaste för mig är att vi skapar ytor ute på planen. Vi jobbar också med att få precision i kasten. Jag har runt 50 olika inkastverktyg så att spelarna har flera olika möjligheter. Det är inte så att vi in en match endast använder ett enda alternativ. Vi har många olika varianter och spelarna använder även sin fantasi.

– Vi tränar också taktik genom att jag håller föredrag på Melwood. Vi tränar också på vad vi ska göra när motståndarna har inkast. Liverpooltränarna använder sig av mina övningar även när jag själv inte är på plats. Det kan vara egna självständiga inkastövningar eller att inkasten integreras i andra övningar.


Grönnemark tillsammans med Jürgen Klopp.

– När vi tränar inkast handlar det ju inte enbart om själva kastet men också om rörelser och passningar. Mina träningar liknar på många sätt vanliga träningsövningar.

Idag när klubbarna söker efter vilka spelare de vill värva så analyseras spelarna allt grundligare innan ett beslut fattas kring ett eventuellt köp. Grönnemark tror dock inte att inkastförmågan är någonting som tas med i beräkningen.

– Det finns inte behov för det. Jag kan på väldigt kort tid få en spelare som är usel på inkast att bli en världsklasspelare på inkast. Det handlar om längden på själva kastet och om att förbättra förståelsen om vad som sker runtikring kastet. 

Det har varit flera matcher denna säsong där Liverpool har behållit bollen efter samtliga inkast.

– Jag vill inte avslöja för mycket vad som händer kring inkasten i dessa matcher eftersom att jag självklart inte vill avslöja Liverpools hemligheter och inte heller mina egna. Jag blir extra glad när vi gör mål efter ett inkast, så som vi har gjort i de tre inledande Champions League-matcherna. 

– Det är en dröm som går i uppfyllelse för mig att få träna ett lag som Liverpool. Det är helt galet att jag fått vara med och träna dem under två säsonger där de vunnit Champions League och Premier League.

Många timmars analysarbete

I samarbetet med Liverpool så ingår även analyser av videoklipp från lagets matcher. Dansken får klipp skickade till sig efter varje match som han analyserar innan han återkopplar till Jürgen Klopp och Co.

– Jag analyserar både offensiva och defensiva inkast i varje match. Det är ett tidskrävande arbete. Jag analyserar mellan 40-60 inkast i varje match. 

– Många tror att inkast är en liten del av en fotbollsmatch, men när vi vet att det är mellan 40-60 inkast per match förstår vi att det som händer runtikring ett inkast är av stor betydelse.

– Jag analyserar alla Liverpools matcher och det kan jag göra var som helst i världen. Klopp använder sedan mina analyser i träningsarbetet och inför matcher. Jag är mest fokuserad på att vi ska behålla bollen inom laget och vad vi kan förbättra på det området. Jag analyserar allt och skickar sedan över det viktigaste till Jürgen.

– Under de senaste två säsongerna har jag haft fem besök hos Liverpool per säsong. Ett sådant besök varar i ungefär 3-4 dagar. Men nu har jag inte varit på en Liverpoolträning sedan träningslägret i Österrike. Allt har blivit lite svårare vad gäller besök nu under coronapandemin.


3 kommentarer

  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
  • Annons
Stöd våra sponsorer